8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

8 tipů na nejmystičtější vánoční procházku

Na Boží hod, první svátek vánoční, se většinou chystáme na pořádný rodinný oběd. Je to také doba, kdy je dobré se jít vyvětrat ven, na procházku, nejlépe na mystická místa, která jsou spjatá s českou historií. Tady je několik tipů, která z nich opravdu stojí za návštěvu.

Duchovní centrum Čech

Zatímco na Pražský hrad se chodí na Nový rok, na Vyšehrad můžete kdykoli. Je tu nejen místo posledního odpočinku největších českých velikánů. Měla tu žít taky bájná pramáti Přemyslovců kněžna Libuše, se svým koněm Šemíkem tu skočil z hradeb vladyka Horymír, lidé se chodili modlit k Dešťové madoně… Vyšehrad je duchovní centrum Čechů odnepaměti. Ostatně právě odtud 17. listopadu v roce 1989 vyšel průvod studentů, který skončil sametovou revolucí.

Pokračování 2 / 8

Místo spících rytířů

Mystická hora Velký Blaník je pro naši historii nesmírně důležitá. Nejznámější pověst, která se o ní traduje, mluví o armádě odpočívajících bájných rytířů uvnitř hory. Až nám bude nejhůř, vyjedou z hory a českému národu pomohou.

Pokračování 3 / 8

Místo s nejpozitivnější energií

Torzo gotického chrámu v Panenském Týnci stojí údajně na velmi silné pozitivní zóně, které je přisuzovaná schopnost odstraňovat depresivní stavy, přinášet optimismus, dobrou náladu, elán a radost ze života. Stačí tam jen chvíli pobýt. Chrám nebyl nikdy dostavěn.

Pokračování 4 / 8

Průchod do pekla

Obyvatelé hradu Houska na Kokořínsku věřili, že pod hradem je brána do pekla. Chtěli zjistit, co je na tom pravdy, a tak jednou nabídli odsouzenému na smrt milost, pokud se tam vydá a po návratu řekne, co tam viděl…

Pokračování 5 / 8

Největší menhir v Čechách

Říká se mu také Kamenný pastýř nebo Zkaměnělý slouha. Jde o největší český menhir, který, pokud se octnete v jeho bezprostřední blízkosti nebo ho obejmete, vám má schopnost předat svou pozitivní energii. A také, pokud jste hodně citliví a naladíte se na něj, tak i nějaké informace. Najdete ho kousek od Slaného na kopci, kde stojí uprostřed pole.

Pokračování 6 / 8

Hrob prvního umělého člověka – Golema

Pražský golem je jednou z největších záhad naší doby. Všichni jsou přesvědčeni, že tahle pověst o umělém člověku odráží vzpomínky na reálnou událost, ke které došlo v Praze před víc než čtyřmi sty lety za vlády Rudolfa II. Podle jedné pověsti byl golem služebníkem rabího Löwa, podle druhé měl chránit všechny židy proti nepřátelům.

Golem je prý uložený na půdě pod střechou staré synagogy, kde se vlivem vlhka a vzduchu rozpadl na kusy. Nikdo ho tam ale nikdy nenašel. Možná proto, že na půdě jednou hořelo, a tak se hliněný panák mohl rozpadnout na kusy a jeho části možná mohly být použité při rozsáhlé obnově synagogy. Nicméně uvnitř pražské Staronové synagogy jeden ze sloupů obepínala kovová obruč, která měla být jediným dochovaným pozůstatkem golema.

Pokračování 7 / 8

Středočeský Olymp

Není větší symbol českých národních dějin než hora Říp, které se také říká středočeský Olymp. Pověst říká, že se právě tady zastavil praotec Čech, když hledal se Slovany nový domov. Během Květné neděle se dle starodávné legendy hora otevírá a v jejím nitru je vidět palouk, na němž se pasou koně se zlatými podkovami. Prý je tam také rybník s hejnem hus se zlatým peřím a líhně s dvanácti zlatými vejci.

Pokračování 8 / 8

Místo s mnoha poklady

Bájný vrch Krudum ve Slavkovském lese v Karlovarském kraji prý ukrývá mnoho pokladů. Žil tu prý Mikuláš z Krudumu. Lidé zde vyprávěli dětem, že v podvečer svého svátku sestupuje z vrchu. Hodné odměňuje a zlobivé odnáší v pytli. Před několika staletími zde byl nalezen keltský kámen, ale bohužel záhadně zmizel. Prý na něm byl návod, jak najít ukrytý poklad.

Další zajímavé tipy najdete v knize Magická místa České republiky, kterou vydal Alpress.

Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud