9 otázek, na které byste se měla zeptat ohledně umělého oplodnění

9 otázek, na které byste se měla zeptat ohledně umělého oplodnění

Devět otázek, na které byste se ohledně umělého oplodnění měla zeptat Komunikace s lékařem by měla být pro každou ženu, která má problémy s otěhotněním, velmi důležitá. Jedině položením správných otázek můžete získat ty správné odpovědi.

www.ulekare.cz

Nezapomeňte na lékařské zprávy

Jakmile si vyberete svého lékaře, ujistěte se, že si k němu s sebou vezmete všechny své záznamy o léčbě neplodnosti, které jste v minulosti získala. Vhodné také je, abyste s sebou měla evidenci svého menstruačního cyklu a bazální graf tělesné teploty. A na co všechno se lékaře zeptat? Zkuste si zapamatovat následující otázky, které lékaři položíte:

  • Jaká je moje diagnóza – a je tento stav v rozporu s plodností? Má problém můj partner, nebo já? Budou se tyto podmínky časem zlepšovat, nebo zůstanou konstantní?
  • Je-li důvod mé neplodnosti nejasný, jaké diagnostické testy mi doporučujete? Jaká je pravděpodobnost, že tyto testy odhalí příčinu? Jaká jsou rizika spojená s těmito testy? Potřebuje další testy i partner?
  • Jaký typ léčby byste nám doporučil jako první? Znamená to i operaci, léky nebo obojí? Jaká jsou rizika léčby?
  • Jaké jsou úspěchy vašeho ústavu, kliniky, oddělení? Není na škodu mít více informací a srovnávat.
  • Jaké metody léčby máte k dispozici a jaká jsou rizika a míra úspěšnosti?
  • Existují nějaké úpravy životního stylu, které by mohly pomoci ke zvýšení šancí na otěhotnění?
  • Pokud je to pro vás přijatelné, zeptejte se i na možnost dárcovství vajíčka nebo spermie.
  • Jaká je moje prognóza, jaká pravděpodobnost léčby neplodnosti? I když vám lékař nemůže dát zcela přesnou odpověď, s přihlédnutím k osobnímu zdravotnímu stavu, věku a předchozím zkušenostem může přibližně odhadnout, zda budete ve svých šancích pod průměrem, nebo nad průměrem.
  • Poslední otázka může směřovat k financím. Zdravotní pojišťovny v České republice hradí částečně 3 cykly mimotělního oplodnění, ale úhrada se nevztahuje na ICSI (zavedení spermie na určité místo ve vajíčku), AH (asistovaný hatching neboli narušení obalu embrya), mrazení zbylých embryí a prodlouženou kultivaci.

www.ulekare.cz

www.zenska-neplodnost.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Jen žádný sex, říká Brousek své milence každý večer


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud