Zeleninový koláč z grilu
4 porce - příprava: 30 minut + kynutí
TĚSTO:
- 500 g hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
NÁPLŇ:
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 8 zralých cherry rajčátek
- 1 balení ančoviček
- několik větviček rozmarýnu
- kvalitní olivový olej
- mořská hrubá sůl
V misce smíchejte suché ingredience a olej. Pomalu přilévejte 150 ml vody a vypracujte hladké těsto. Přikryjte je utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí objem. My jsme ho nechali na sluníčku.
Rozehřejte gril. Rošt potřete olejem. Lilek a cuketu nakrájejte na kolečka a opečte je po obou stranách. Než začnete grilovat koláč, rozehřejte gril na vysokou teplotu a potřete rošt ještě jednou olejem.
Těsto opatrně roztáhněte do tvaru placky vysoké asi 0,5 cm a položte ji na gril. Navrch rozložte grilovanou zeleninu, ančovičky, rozmarýn a pokapejte olejem. Nakonec dochuťte hrubou solí. Potom gril přiklopte a pečte dozlatova, přibližně 20 minut.
Náš tip: Když těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidáte bazalku, oregano, mozzarellu a parmazán, získáte skvělou pizzu na grilu. Tato dobrota může sloužit jako hlavní chod, nebo také jako příloha k masu.
Kuřecí stehna s mangem
4 porce - příprava: 1 hodina + odležení
- 4 lžíce pasty achiote (lze nahradit kurkumou)
- 1 zralé mango
- pomeranč, vymačkaný i s dužninou
- 4 kuřecí stehna s kostí
- 1 svazek jarní cibulky
- hrst oříšků kešú
Mango a pomeranč rozmačkejte a smíchejte s pastou. Stehna nařízněte, potřete směsí a nechte marinovat.Do misek z alobalu dejte stehna a zbylou marinádu, překrojenou cibulku a ořechy.
Zabalte a dejte na gril nebo přímo na žhavé uhlí (tím můžete balíček i posypat). Pečte 45–60 minut.
Náš tip: Marináda chutná lépe, když v ní necháte maso přes noc.
Kotlety se salsou z ananasu
4 porce - příprava: 40 minut
- 4 vepřové kotlety s kostí po 200 g
- rostlinný olej na potření masa
- najemno nadrcené chipotle papričky (nebo grilovací koření)
- 1 větší ananas
- 1/2 svazku čerstvé máty
- hrubá mořská sůl
Maso potřete olejem a kořením a nechte chvíli marinovat. Ananas oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové plátky. Na roštu potřeném olejem opečte ananas z obou stran. Otočte jenom jednou, když začne krásně hnědnout. Nechte ho lehce vystydnout.
Gril opět potřete olejem a dejte na něj marinované kotlety. Ty opečte aspoň 5 minut z každé strany. Osolte. Mezitím nakrájejte ananas na kostičky a nasekejte najemno mátu. Promíchejte a podávejte s kotletou.
Klobásky v tortille
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g grilovacích klobásek
- 4 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 4 tortilly o průměru 20 cm
- 500 g nastrouhaného sýra čedar
- BBQ omáčka
Klobásky poklaďte rozmarýnem a opečte na grilu dozlatova.
Na každou tortillu dejte trochu sýra a opečené klobásky. Pokapejte BBQ omáčkou a zasypte zbytkem sýra. Tortillu přeložte a pomalu z obou stran opékejte na grilu 3–5 minut.
Pstruzi s estragonem
4 porce - příprava: 60 minut
- 4 citrony
- 1 svazek čerstvého estragonu
- 4 vykuchaní pstruzi
- 1 kg zralých rajčat
- olivový olej a citronová šťáva na pokapání
- 1/2 svazku čerstvé petrželové nati
- sůl a pepř
Citrony nakrájejte na kolečka a smíchejte je s estragonem. Pstruhy potřete solí a pečlivě naplňte citronem s bylinkou. Aby voňavá náplň nevypadla, spojte bříška špejlí. Jestli nemáte špejli, použijte potravinářský provázek.
Rozpalte gril. Vložte pstruhy do speciální grilovací mřížky na ryby a opékejte je 12 minut z obou stran. Na grilu zároveň opečte na kolečka nakrájená rajčata. Potom je v misce lehce zakápněte šťávou z citronu a olivovým olejem.
Přidejte natrhanou petrželovou nať a dochuťte solí a pepřem. Hotové pstruhy ihned podávejte s rajčatovým salátem.
Co také grilovat
- PAŘENÝ SÝR – je skvělý na grilování
- MARSHMALLOWS – nadýchanou pochoutku z grilu milují nejen děti
- HERMELÍN – k dostání je i speciální grilovací, ale můžete si opéct kterýkoli typ krále sýrů
- JABLKA – posypaná cukrem a skořicí jsou skvělý dezert
Hovězí maso na grilu se salátem
4 porce - příprava: 45 minut
- 600–800 g flank steaku (hovězí pupek)
- olivový olej na potření
- 3 červené papriky
- 1 římský salát
- hrst opečených mandlí
- extra panenský olivový olej
- hrubá mořská sůl
- drcený pepř
Pořádně rozehřejte gril. Dejte na něj celý kus masa, který jste předtím potřeli olejem. Opékejte jej 4 minuty po obou stranách. Jakmile je maso opečené, dejte ho stranou, třeba hned vedle grilu, aby si odpočinulo od vysoké teploty a zůstalo krásně šťavnaté.
Na gril položte čtvrtky paprik a opečte je, až začnou lehce černat. Pak je oloupejte. Poté papriky nakrájejte na kostičky a promíchejte se salátem, který jste natrhali nebo nakrájeli na menší kousky. Salát osolte, opepřete, zastříkněte olejem a posypte mandlemi.
Steak nakrájejte na plátky a ochuťte solí a pepřem.
Indické krůtí špízy se salátem
4 porce - příprava: 30 minut + marinování a chlazení
- 2 lžíce tandoori koření
- 800 ml smetanového jogurtu
- 1 limetka
- 600 g krůtích prsou
- 1 svazek ředkviček
- 1 velká okurka
- 1 chilli paprička
- sůl
- 1/2 svazku čerstvé máty
Koření tandoori smíchejte se čtyřmi lžícemi jogurtu. Zakápněte limetkovou šťávou.
Maso nakrájejte na 2 cm široké nudličky. Pořádně je obalte v marinádě a napíchejte na kovové špejle. Nechte je chvíli marinovat.
Mezitím si připravte salát. Ředkvičky a okurku nastrouhejte na kolečka. Přidejte najemno nasekanou chilli papričku a dochuťte solí. Zbylý jogurt smíchejte s nasekanou mátou a špetkou soli a dejte se salátem do ledničky.
Rošt potřete olejem a špízy grilujte 4 minuty z každé strany. Voňavé krůtí maso podávejte se salátem a jestli moc pálí, nezapomeňte na osvěžující jogurtový nápoj s mátou.
Náš tip: Při přípravě používejte kuchyňské rukavice. Koření barví a chilli papričky nechávají na rukou pálivé stopy.
Domácí kari na grilu
4 porce - příprava: 50 minut
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce kari koření
- 6 kousků citronové trávy
- 1 l kokosového mléka
- hrst sušených asijských hub
- 1 kousek (100 g) galangalu nebo obyčejného zázvoru
- 2 větší brambory
- 2 větší mrkve
- 400 g kuřecích prsních řízků
- 6 limetkových lístků
- 2 limetky
- 1–2 lžíce krupicového cukru na dochucení
- 6 lžic rybí omáčky (k dostání třeba v Tesco)
- 1/2 svazku čerstvého koriandru (nať)
- 1/2 svazku bazalky
- hrst buráků
Rozpalte gril a na něj položte pánev wok. Do rozpálené pánve dejte olej, nasekaný česnek, kari koření a 2 kousky citronové trávy. Lehce je orestujte a přidejte kokosové mléko a houby. Na větší kusy nakrájejte citronovou trávu, galangal, brambory a mrkev. Podle potřeby podlijte vodou. Vše přidejte do pánve a duste doměkka.
Když je mrkev uvařená, vložte do kari maso nakrájené na kostky a limetkové listy. Povařte asi 6 minut. Přidejte šťávu z limetky, cukr a rybí omáčku, která je velmi slaná. Proto již nesolte. Až nakonec je možné kari dochutit. Podávejte ozdobené natrhanými bylinkami a buráky.
Zeleninový salát s houbami
4 porce - příprava: 25 minut
- 200 g nových brambor
- 200 g lilku
- 200 g cukety
- 200 g cherry rajčátek
- 100 g žampionů
- 4 jarní cibulky
- hlavička česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 citron
- sůl
- pepř
- petrželka
Omyté brambory rozpulte, lilek a cuketu nakrájejte i se slupkou na menší kousky, žampiony na plátky. Cherry rajčátka a jarní cibulky nechte v celku, česnek a citron rozkrojte na poloviny.
Na grilovacím tácku pokapejte olejem a grilujte dozlatova. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a petrželkou. Podávejte jako přílohu.



Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 7/2013.