Aby i srdci chutnalo

Aby i srdci chutnalo

Neustále se dozvídáme nové tipy a rady, co udělat pro zdravé srdce. Ovšem fakt, že u nás každoročně onemocní na kardiovaskulární onemocnění desítky tisíc osob, naznačuje, že na to moc nedbáme.

www.ulekare.cz

Kromě pokročilého věku a pohlaví, zvýšené hladiny cholesterolu, nedostatku pohybu či nadváhy přitom hraje důležitou roli také náš jídelníček – alespoň tady bychom mohli kvůli srdci něco změnit.

Správný jídelníček není žádná věda

Strava může výrazně snižovat krevní tlak. Co by tedy v našem každodenním stravování mělo být aspoň minimálně zastoupeno?

  1. nutné jsou potraviny obsahující nenasycené mastné kyseliny
  2. ovoce a zelenina
  3. přidejte mléčné nízkotučné výrobky
  4. ořechy
  5. strava obohacená o kyselinu listovou – účinně se podílí na snižování hladiny homocysteinu, který zvyšuje riziko srdečních onemocnění, v krvi

Vitamin K a ti další

Vitamin K hraje důležitou roli při přenosu elektrických impulsů v srdci a doporučuje se v souvislosti s vysokým krevním tlakem, srdeční arytmií a městnavým srdečním selháním. Je obsažen v listové zelenině, kapustě, špenátu, tuřínu, listových salátech, květáku a brokolici. Najdete ho také v rybách, játrech, masných výrobcích, vejcích a některých obilovinách. Další nutné vitaminy a minerály nepostradatelné pro zdravé srdce jsou:

  1. vitaminy skupiny B,
  2. vitaminy E a C,
  3. koenzym Q 10,
  4. L-karnitin,
  5. hořčík a draslík (K).

„Káčko“ versus ředění krve

Užíváte léky na ředění krve? Pak pozor na kombinaci s vitaminem K! Ten může mít právě na tyto léky jistý vliv. Tyto léky napomáhají léčbě a prevenci vzniku krevních sraženin, ale v kombinaci s vitaminem K může dojít ke komplikacím. V takovém případě je nutné omezit příjem potravin bohatých na draslík – méně kapusty, špenátu, růžičkové kapusty, petržele, listové zeleniny a zeleného čaje.

Při užívání těchto léků se také vyhněte brusinkovému džusu a alkoholu. Pokud užíváte léky na ředění krve, poraďte se s lékařem o tom, jak velkou dávku vitaminu K můžete denně přijmout a jaké volně prodejné léky a vitaminové doplňky můžete užívat.

www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud