Ach, ty vlasy! Odborník radí, jak na podzim pečovat o vlasy

Ach, ty vlasy! Odborník radí, jak na podzim pečovat o vlasy

Oslnivě krásné, zdravé vlasy a k tomu dokonale padnoucí účes, nejlépe v duchu aktuálních trendů… Přání většiny žen, k jehož realizaci se však z různých důvodů těžko dostávají. Vyzpovídali jsme proto předního českého kadeřníka Libora Šulu, který vám udělá jasno nejen v nejběžnějších otázkách týkajících se problémů s vlasy, ale i v aktuálních trendech.

OBJEM ZN. IDEÁL

V záplavě nových a stále rafinovanějších přípravků zaměřených na objem neoddiskutovatelně září produkty na bázi pudru - spreje nebo sypké pudry. Nanášejí se přímo ke kořínkům vlasů a poté se ještě vpracovávají s pomocí prstů k vlasové pokožce. Kadeřník Libor Šula doporučuje přidat před jejich aplikací specifi cký postup vysoušení: „Foukejte postupně prameny zezadu dopředu, zleva doprava, pak na druhou stranu a nakonec je přehoďte vzad.“ Co se týká závěrečného lakování, vlasy stačí hodit do předklonu, prolakovat a poté vestoje znovu přestříkat.

BARVENÍ ŠETRNĚ & NADLOUHO

Prahnete po lesklém, dlouho sytém a intenzivním odstínu vlasů? S použitím dostatečného množství kvalitní barvy a s pomocí precizního postupu není takové přání nesplnitelné. K nejšetrnějším patří barvy bez amoniaku, na bázi oleje. Jejich přírodní protějšky se sice také nechovají vyloženě nepřátelsky, ovšem v případě zesvětlování nemohou sloužit… Co se týká trendových odstínů a technik, které se v barvení momentálně nejvíc používají, stále převládá přirozenost.

„Mírné zesvětlení v koncích a kolem obličeje je kadeřnickým evergreenem,“ popisuje zkušeně Libor a dodává: „Stále platí, že barvené vlasy jsou krásné jen tehdy, když jsou i zdravé.“ Proto doporučuje používání kvalitních pečujících produktů. Vlas narušený barvou je totiž mnohem křehčí a náchylnější k mechanickému opotřebení. Na ztmavované vlasy postačí kondicionér a občas maska. U zesvětlování by však hloubková péče nebo například oleje na vyzdravení měly přicházet na řadu pravidelně.

TRENDY VS. STYL

Dvě slova ze stejného ranku, ale s naprosto odlišným významem. Zatímco TREND má jistou časovou osu, není přizpůsobivý a je to zkrátka něco jako tahák, který dostáváte minimálně dvakrát do roka, STYL je něco, co má každý - někdo vyvinuté víc, někdo naopak míň.

„Pokud umíte brát trend jako inspiraci, tehdy je to důležitá věc. Taková, která může kreativního člověka bavit,“ zamýšlí se Libor, podle něhož dokáže trend zavdat určitý nápad. „Pro excentrické lidi, kteří se celoživotně hledají, jsou trendy v podstatě zásadní,“ přemítá dále, „kdežto styloví lidé to tak nemají. U nich vidím, že přemýšlí nad spoustou věcí. Doma mají jasný základ šatníku a vědí, jak vše kombinovat.

V takovém případě už z kadeřnického hlediska nelze propukat v nějakou kreativitu.“ Jestliže je totiž někdo zvyklý například na precizní, ostré mikádo, které nosí patnáct let a žádná odchylka u něj nepřipadá v úvahu, tak je jasné, že ani nepřistoupí na změnu. „Tito lidé sice trendy sledují a přesně vědí, co se bude nosit, ale nejsou ochotní jakýkoli podobný zásah udělat,“ pokračuje kadeřník.

To snad jedině celebrity, které jsou léta stejné a drží si určitý, lehce zapamatovatelný a zařaditelný look. Ty - většinou na základě perfektně propracovaného marketingového plánu -čas od času jistou minimální odchylku podstoupí. A světe, div se, přichází obvykle v takové chvíli, kdy je třeba daného člověka trošku „nakopnout“ a posunout do povědomí lidí… Takoví jedinci se ale zpravidla ke svému původnímu looku vrací nazpátek. „Rihanna nebo Miley Cyrus, to jsou mladé holky, u kterých není hloupé, že do světa křičí, že se ještě nenašly,“ podotýká Libor. „Ale když bude takto vystupovat Julia Roberts nebo Halle Berry, tak to už problém bude.“ Takže shrnuto, podtrženo: trendy by neměly znásilňovat. Mají být jen berličkou, která pomůže nasměrovat, jakou cestou se vydat.

„Já osobně mám raději lidi, kteří mají osobitost a styl a kteří chtějí čas od času dostat do vlasů nějaký nový, trendy prvek,“ uzavírá kadeřník.

KONEC TŘEPENÍ

Možnosti, jak zastavit třepení vlasů, jsou dvě: buď se je pokusíte zachránit, anebo je necháte rovnou zastřihnout. V prvním případě můžete vsadit na speciální sérum (např. Absolut Repair Cellular od L’Oréal Professionel) nebo regenerační masku, která se nanáší pouze do délek a konců. „Výborná je také technika SteamPod, kdy se s pomocí páry do vlasů zažehlují výživné látky a jejich struktura se tak uzavře,“ doporučuje Libor. U zastřižení však varuje, abyste trvala na nejnutnějších milimetrech: „Pět i více centimetrů dorůstá téměř rok!“

RYCHLE NOVÁ

Řešíte, jak co nejhbitěji dodat vlasům intenzivní vzpruhu? Vezměte to přes hydrataci a pochopitelně i hloubkovou regeneraci. Ať už formou zábalu nebo obřadu Kérastase. Přičemž zábal či maska mohou ’být‘ u každého mytí - vlas totiž nelze předávkovat. “Okamžitého efektu ozdravení se dočkáte také s obnovením barvy či přelivu, které vlas krásně zahladí,“ radí Libor Šula. Odstín je pak živější a vlas je po celé délce uzavřený a dobře chráněný před žehlením, teplým vzduchem z fénu, apod.

Pamatujte i na vlasovou pokožku, v níž se nachází velké množství nervových zakončení. Zklidňující péče určená přímo na ’skalp‘ pomůže podráždění a napětí zmírnit.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud