Adolf Born se dobíjí vínem

Adolf Born se dobíjí vínem

Získal řadu významných ocenění, například Grand Prix ze Světové výstavy karikatury v Montrealu, francouzský řád Rytíř umění a literatury. Ilustroval více než dvě stě padesát knih, třeba Robinsona Crusoa nebo Pipi Dlouhou punčochu a více než šedesát animovaných filmů - třeba seriál Mach a Šebestová. Sedmasedmdesátiletý výtvarník Adolf Born stále pracuje a vypadá skvěle.

"To zní velmi lichotivě, ale já se na toto tvrzení dívám poněkud skepticky. Chvílemi je to jen zdání, ale v zásadě to se mnou ještě jde. Člověk má totiž pravidelně pít víno. Já si už léta dávám každý den k obědu bílé víno a červené k večeři. K tomu pořád pracuji, takže kromě práce mě drží v aktivitě právě to víno," usmívá se už klasik českého výtvarného umění.

Vyšla teď jeho Kniha džunglí Nyní připravuje dvě velké výstavy svého díla. A raduje se z právě vydané Knihy džunglí. "Když tuto knihu někdo dostane jako dárek, tak mu nejprve podklesnou kolena, jak je těžká a jak je nóbl udělaná. Je v ní hodně krásného papíru, mnoho ilustrací. Moje žena mi vždycky říká - dělej takové knížky, které když někomu věnujeme jako dárek, tak aby byl z něj paf. Ty malé už pro tebe nemá cenu dělat. Kniha džunglí je opravdu výpravná, z našeho pohledu plná exotických zvířat.

Ale pro mne je exotický i pes, se kterým člověk žije. Vždycky jsem měl psa, teď mám Apolenu, černou střední kníračku, je to další člen rodiny. Ta si někdy vymýšlí věci, že je člověk v rozpacích, a když s nějakým novinářem dělám rozhovor, tak se na mne dívá s takovým skeptickým pohledem, že si říkám, že bych ho měl rychle ukončit."

Doporučujeme

Články odjinud