Adrenalin pro celou rodinu. Kam vyrazit za netradičními zážitky? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Adrenalin pro celou rodinu. Kam vyrazit za netradičními zážitky?

Pokud vaše děti touží po dobrodružství a vy si chcete užít taky trochu akční zábavy, navštivte některý z lanových či adrenalinových parků. Pocit vzrušení a nečekané rychlosti ve vás bude doznívat ještě dlouho…

BOBOVÁ DRÁHA JANOV NAD NISOU

Celoročně otevřená bobová dráha v Janově nad Nisou je skvělou atrakcí pro všechny věkové kategorie. Vozíky jsou určeny pro jednu až dvě osoby, takže můžete jezdit samostatně či ve dvojici se svými ratolestmi. Pohodlné boby s gumovými kolečky jsou opatřeny účinnou brzdou, která umožní každému zvolit optimální rychlost i styl jízdy. Jsou velmi lehce ovladatelné, takže jejich obsluhu zvládnou i malé děti. Dráha obsahuje celkem 22 zatáček, raritou je karusel, ve kterém se bob otočí o 450 stupňů. Součástí areálu je i samoobslužná restaurace s velkou terasou s grilem a udírnou, ale i dětský koutek. Děti zde najdou také kozy kamerunské nebo třeba elastické trampolíny. Více na www.bobovadrahajanov.cz.

LANOVÝ PARK HRADEC KRÁLOVÉ

Chcete zažít účinky adrenalinu v krvi? Pak vyrazte do lanového parku v Hradci Králové. Komplex se nachází v kempu Stříbrný rybník a k dispozici jsou zde tři okruhy pro různé věkové kategorie. Mezi největší lákadla se řadí aquazorbing, bumper ball (souboje v obřích nafukovacích koulích), skákací boty, RC auto (jízda na vytvořeném okruhu v lanovém parku), paddleboard (pádlování na speciálním plováku vestoje) a podobně. Tyto aktivity jsou časově omezené a zahrnují úvodní instruktáž. Jinak je vstup do parku časově neomezený a obsahuje jeden průchod zvoleným okruhem a všechny doplňkové aktivity.

Můžete vyzkoušet například lezení na horolezeckou stěnu nebo žebřík z pneumatik, skákací trampolínu, lukostřelbu, foukačky, minigolf, kroket, holandský billiard, stolní hokej, kuželky, deskové hlavolamy, lasování a spoustu dalších her a soutěží. V hezkém prostředí lesa a rybníka se můžete také ubytovat. Samotný autokemp nabízí ubytovací i stravovací služby, doplňková sportoviště i oddychové a piknikové zóny. Více na www.lanovyparkhradec.cz.

JUNGLE PARK BRNO

Překonejte své limity! Sportovní a rekreační areál se nachází v příjemném prostředí lesa kolem řeky Svratky v blízkosti městského koupaliště Riviéra a brněnského výstaviště. Jaké lezecké trasy zde najdete? Základní trasa je nejdelší (356 metrů, 33 překážek), zavěšená je ve výšce 3–7 metrů nad zemí a minimální výška lezce, který může „vstoupit“, je 140 cm. Nejmenším je určená Mauglího dětská trasa. Speciální samojisticí systém zajišťuje bezpečné lezení dětem již od 4 let věku (od výšky 100 cm).

Trasu tvoří okruh 10 lanových překážek zavěšených ve výšce 2–4 m. Děti postupně vyzkoušejí nejrůznější lávky, žebříky a sítě. Na závěr překonají ve speciální jezdící houpačce vzdálenost třicet metrů.

Tatínci mohou vyzkoušet svou zdatnost, obratnost a taktiku na Šer Chánově adrenalinové trase. Kromě lanového parku můžete v komplexu využít doplňkové atrakce, jako je trampolína, bungee trampolína, poweriser (sedmimílové boty), jednokolka či chůdy. V parku vás čekají i dva čtyřicetimetrové přejezdy přes řeku Svratku. Více na www.junglepark.cz.

JESENÍKY ADRENALIN PARK

Chcete prožít něco nezapomenutelného? Vyrazte do Jeseníků, v místním adrenalinovém parku si přijde každý na své. Vyzkoušet můžete nejrůznější atrakce – lanové centrum, dětské terénní čtyřkolky, paintball, lukostřelbu, horolezeckou stěnu nebo jízdu na koních. Například na obří houpačce, která startuje z výšky 10 metrů, zažijete „stav beztíže“, když se proletíte těsně nad zemí a opět se vznesete do vzduchu. Líbí se vašim ratolestem rychlá jízda? Pak ocení speciální čtyřkolkovou trať o délce zhruba 150 m.

Užijí si projížďku lesíkem, krátkou rovinku, případně i jízdu v blátě. Samozřejmostí je přítomnost dohlížejícího instruktora, který má možnost dálkovým ovládáním jízdu přerušit. V dětském lanovém centru si mohou malí návštěvníci na 13 překážkách vyzkoušet svou zručnost a odvahu. Unikátní je střelba na 3D terče vhodná pro děti od 8 let. Na lovecké stezce si „ulovíte“ medvěda či lišku v životní velikosti. Více na www.adrenalin-park.cz.

OFFPARK – ZÁBAVA NA ŠUMAVĚ

Také na Šumavě vás čekají netradiční zážitky v jednom z nejkrásnějších lanových parků u nás. S horolezeckou výbavou si prolezete 34 překážek a vaše ratolesti se dosyta vyřádí v dětském lanovém parku. Milovníky adrenalinu nadchnou také terénní koloběžky. Pětikilometrový sjezd s převýšením 370 metrů bude nezapomenutelným zážitkem pro celou rodinu. Vyzkoušet můžete také vyhlídkovou plavbu raft em po Otavě. Čeká na vás tříhodinový zážitek na trase dlouhé 12 km s úchvatným výhledem na hrad Rabí. Při hezkém počasí máte možnost koupání na říčních plážích, občerstvíte se ve vodáckých hospůdkách podél řeky.

Jedinečným zážitkem, za který si můžete připlatit, je let nejmenším certifi kovaným vrtulníkem na světě. Díky skvělému výhledu z kabiny budete obdivovat šumavskou krajinu z ptačí perspektivy. Pokud se na vrtulník necítíte, další možností je vyhlídkový let motorovým letadlem nebo třeba balonem. Více informací na www.offpark.cz.

Klepněte pro větší obrázek

AQUAPALACE PRAHA

Milujete vodu a nedovedete si bez ní představit prázdniny? Zavítejte do aquaparku Aquapalace Praha, kde je voda za každého počasí a venkovních teplot příjemně teplá a čistá. Nudit se tu rozhodně nebudete. Kromě venkovního bazénu s vířivými lavicemi a masážní sprchou je tu pro děti připraveno i vodní hřiště se skluzavkou.

Mezi nejoblíbenější atrakce patří v létě venkovní zóna s divokou řekou, která je dlouhá 98 metrů a simuluje opravdový vodní živel. Koryto vytváří divoké meandry se zpětnými proudy a peřejemi. Milovníci adrenalinových dobrodružství budou zkrátka jásat. Jízda je povolena i zdatným dětem (plavcům ve věku od 8 let) a můžete ji sjíždět také ve skupinách. Ve venkovní zóně jsou umístěna lehátka pro relaxaci na sluníčku a čerstvém vzduchu. Výhodou Aquapalace je to, že kromě Vodního světa zahrnuje i rozsáhlý Saunový svět a SPA, kam je možné si během dne zajít zarelaxovat.

K tomuto účelu je tu také dětský koutek, kde v létě probíhají každý den animační programy, děti se zabaví a maminky si tak mohou bezstarostně odskočit třeba na dvě hodiny na masáž nebo do finské sauny. Novinkou je i 6 nových skluzavek, které dětem v oblíbeném Paláci pokladů s vrakem lodi přinesou mnohem více zábavy a možností, jak se vydovádět. Jsou určené dětem ve věku 3–8 let. Více na www.aquapalace.cz.

PEKLÁK

Chystáte se do Orlických hor? Máte starší ratolesti, které vyžadují akční program? Nudy se bát rozhodně nemusíte… O sportovní zábavu se vám postará lanový park, který se nachází v dolní části Ski areálu Peklák v České Třebové. Překážky (celkem 33) jsou umístěny na živých stromech ve výšce od dvou do čtrnácti metrů. Vstup je ale možný až pro větší děti (od 10 let s výškou aspoň 140 cm). Nadšené bikery potěší nově vybudovaný bike park. Najdou zde tratě různých obtížností, od černých cest pro zkušené jezdce přes technické červené, které jsou vhodné pro jezdce hravé (vyznačují se totiž spoustou skoků a klopených zatáček), až po tratě modré, jež jsou ideální pro začátečníky a širokou veřejnost.

A pokud máte chuť vyzkoušet si některou z tratí a nemáte pořádné kolo, což je tady nutnost, můžete si v místní půjčovně vypůjčit kvalitní celoodpružené bikerské kolo i s přilbou a dalším potřebným vybavením. Více hledejte na www.peklak.cz.


PŘEŽILI BYSTE V PŘÍRODĚ?

Představte si, že jste se ocitli v lese a nemůžete se dostat zpátky do města. Dokázali byste si obstarat potravu a rozdělat oheň? Vědí vaše ratolesti, co to je jít na čundr do lesa a spát pod širákem? V dnešní době žije hodně z nás ve městě a zapomíná, co obnáší život v přírodě. S kurzy Outdoor Survival si toto vše připomenete a zjistíte, jak obstát v přírodních podmínkách. Zkušení instruktoři vás naučí, co v přírodě skutečně potřebujete umět. Dozvíte se například, jak rozdělat oheň pomocí tamponu, vyčistit kalnou vodu, aby se dala pít, nebo najít vhodné místo pro spaní. Kurzy mají několik variant včetně kurzu zaměřeného na rodiny s dětmi. Více informací najdete na www.outdoorsurvival.cz.

Článek jsme převzali z časopisu Maminka 7/2013.

Doporučujeme

Články odjinud