Africká poetika soutěží o pozornost poroty

Africká poetika soutěží o pozornost poroty

Poetika + silný příběh + nádherná kamera Gernota Rolla - to jsou hlavní atributy soutěžního německého snímku Nirgendwo in Afrika (Nikde v Africe) režisérky Caroline Linkové.

Africká poetika soutěží o pozornost poroty
Exkluzivní zpravodajství z 37. MFF KV pro Dáma.cz

Italský režisér Silvio Soldini má za sebou úspěšný snímek Chléb a tulipány, který je k vidění i v běžné distribuční síti. Na karlovarském festivalu představil v sekci Horizonty svůj zatím poslední příběh Brucio nel vento (Ve větru hořím) podle románu maďarské autorky Agoty Kristofové. Silný příběh o uprchlíkovi z kterési východní socialistické země žijícím ve Švýcarsku a čekajícím na svou životní lásku k vysněné dívce, jíž najde ve své poloviční sestře, by možná fungoval za jednoho předpokladu - nesměli by jej vidět Češi. Proč? Režisér si totiž do titulních rolí vybral české herce v čele s démonickým Ivanem Fraňkou, ale nepostaral se o odovídající jazyk - jeho hrdinové z řad dělníků mluví nereálně spisovnou češtinou, takže vážně míněné dialogy vyvolávaly na tvářích českých diváků pobavené úšklebky a místy i výbuchy řehotu - a přitom stačilo jen přizvat dobrého jazykového konzultanta. Věřím ale, že na diváky s odlišnou mateřštinou bude mít snímek ten správný dopad...

Zcela jiný, naprosto spontánní smích se ozýval při promítání Britney Baby, One More Time režiséra Ludi Boekena, který podle svých slov vycházel ze skutečné situace

  1. totiž z vítězství Roberta Stevensona na soutěži dvojnic Britney Spearsové.

Na začátku má silně nezávislý (a tudíž i značně nemajetný) režisér Dude udělat pro místní televizi interview s popovou hvězdou, ale po první indiskrétní otázce je ze zákulisí nemilosrdně vyhozen. Jeho záchranou se zdá právě Robert, se kterým se malý štáb vydává napříč Státy za skutečnou Britney, a přitom natáčí setkání "princezny" s nemocnými dětmi, řidiči kamionů či fanynkami, výměnou za následné odhalení Robertovy skutečné totožnosti. Mimořádně povedený snímek nemá daleko k bratrům Cohenovým (Big Lebowski) a je skvělou satirou na honbu médií za senzací i na těžké začátky nezávislých filmařů.

Poetika + silný příběh + nádherná kamera Gernota Rolla - to jsou hlavní atributy soutěžního německého snímku Nirgendwo in Afrika (Nikde v Africe) režisérky Caroline Linkové. Židovský právník Walter utíká se svou ženou a malou dcerkou před Hitlerem do Keni, aby se tu jako obyčejný farmář naučil žít znovu, blíž k přírodě. Pro každého člena rodiny je vytržení kořenů z civilizace těžké, ale relativně nejlépe se v nastalé situaci orientuje malá Regina. Během deseti let je celý žebříček evropských hodnot silně zpřevracen a hrozí, že možná nevydrží ani rodinné vazby. Skvělý filmový zážitek je navíc umocněn famózním hudebním doprovodem, v němž se Nikimu Reiserovi podařilo harmonicky vyvážit evropskou klasiku s domorodými africkými rytmy.

autor: Magda Peterková
foto: MFFKV

Doporučujeme

Články odjinud