5
Fotogalerie

Afrodiziakum ve flakónu. 4 parfémy s vanilkou, které vás uhranou

Vanilka je díky svému nezaměnitelnému aromatu oblíbenou ingrediencí nejen pro pekaře a cukráře, ale také pro tvůrce parfémů. Řada ikonických parfémů by bez vanilky ve svém složení nikdy nedosáhla svého věhlasu. Máte slabost pro sladké a hladivé vůně? Tyto parfémy s tóny vanilky by mohly skvěle doplnit vaši voňavou sbírku.

Ačkoliv aromatická vanilka původně pochází z jihovýchodního Mexika, v současné době se hojně pěstuje také v Karibiku, Indonésii nebo na ostrově Madagaskar, který je jejím největším světovým producentem.

Vůně, která se linula z tobolek vanilovníku – popínavé orchideje s překrásnými žlutými květy – si všimli již staří Toltékové a Aztékové. Ti později zjistili, že vanilka má vedle nádherné vůně i další pozitivní účinky: podporuje srdeční a mozkovou činnost, dokáže povzbudit tělo i mysl a v neposlední řadě má díky podobnosti s lidskými feromony také afrodiziakální účinky.

Jestliže máte ve zvyku vybírat parfém podle složení a gurmánská vanilka patří mezi vaše oblíbené ingredience, tahle voňavá čtveřice by vám neměla uniknout:

Yves Saint Laurent: Black Opium

A rovnou začneme pěkně zostra, neboť parfémy Yves Saint Laurent rozhodně nejsou pro slabé povahy. Značka naopak cílí na sebejisté ženy, které mají vlastní názor a užívají si pozornost okolí. Výjimkou není ani Black Opium, výrazná orientální vůně, která už od roku 2014 opanuje žebříčky nejoblíbenějších parfémů.

610-2-vanilkove-parfemy-ysl.jpg

Nástup parfému je poměrně mírný, ale o to intenzivnější je jeho základ, který se postupně rozvine. Ovocné hruškové tóny jsou v úvodu smíchané s květem pomerančovníku a okořeněné růžovým pepřem. Intenzivní kávové srdce je podbarveno jasmínovými akordy a základu parfému dominuje hřejivá vanilka v kombinaci s cedrem a pačuli. Zkrátka parfém pro speciální příležitosti.

Calvin Klein: IN2U

Jestliže preferujete vanilku v méně okázalém pojetí, mohla by vás zaujmout toaletní voda IN2U z dílny Calvina Kleina. Jde o mladistvou citrusově-květinovou vůni s dotykem vanilky, která se hodí na denní nošení. IN2U symbolizuje bezstarostné a spontánní ženy, které žijí okamžikem, nic neplánují a nechávají se volně unášet životem.

610-3-vanilkove-parfemy-ck.jpg

V úvodu toaletní vody Calvin Klein IN2U se proplétají šťavnaté tóny růžového grapefruitu a osvěžujícího sicilského bergamotu spolu s lístky červeného rybízu. Po chvíli se projeví srdce tvořené smyslnou orchidejí a kaktusem. Celou vonnou kompozici podkresluje základ z hřejivého červeného cedru a sladké vanilky, které doplňuje ambrový akord.

DKNY: Pure – A Drop Of Vanilla

Newyorská návrhářka Donna Karan nepatří mezi tvůrce, kteří si potrpí na výstřelky. To platí i pro květinovou vůni Pure. Jde o lehkou květinovou kompozici s úvodní kapkou vanilky, jak ostatně napovídá název, kterou nejvíce oceníte během letních měsíců, které příliš nepřejí těžkým a hutným parfémům.

610-4-vanilkove-parfemy-dkny.jpg

Díky kombinaci něhy, lehké smyslnosti a kapky svěžesti je vůně Pure vhodná pro každou ženu, která má ráda vkusnou eleganci, ale netouží za každou cenu vyčnívat z davu. Parfém byl na trh uveden v roce 2010, a i když se nejedná o kousek, který budí velké emoce, o příznivce se díky své jemnosti a umírněnosti bát nemusí.

Montale: Vanilla Extasy

Hledáte tu zaručeně nejvanilkovější vanilku? Objevili jsme ji za vás! Jde o parfém Vanilla Extasy, který vytvořil Pierre Montale, milovník těžkých orientálních parfémů, ze kterých se tají dech. O zakladateli relativně mladé značky Montale je ostatně známo, že strávil nějakou dobu v Saudské Arábii, kde vytvářel parfémy pro šlechtu, krále a královny.

610-5-vanilkove-parfemy-montale.jpg

Vonnou kompozici parfému Montale Vanilla Extasy tvoří akordy vanilky, jasmínu, ylang-ylang, santalového dřeva, mahagonu, benzoinu, meruňky, květů meruňky a z pryskyřičných tónů. Celkové aroma, zasazující vanilkovou stránku mezi balzámové, dřevité, pudrovité a hřejivě kořenité aspekty, je komplexní, svůdné a naprosto delikátní. Prostě a jednoduše – vanilková extáze.

Doporučujeme

Články odjinud