Typické projevy aknózní pleti

Typické projevy aknózní pleti

Takto probíhá ošetření chemickým peelingem
Před ošetřením chemickým peelingem
Výsledek po trojím ošetření chemickým peelingem
Zkrášlující péče proti nedokonalostem, Vichy, 439 Kč
11
Fotogalerie

Akné v dospělosti. Jak na něj?

Nečistá pleť není jen záležitostí dospívajících. Akné v dospělosti trápí přibližně 15 % žen kolem třiceti let. Většinou se ale objevuje u těch, které měly problémy již v období puberty. Nic ale není neřešitelné.

Akné v dospělosti trápí přibližně 15 % žen kolem třiceti let. Většinou se ale objevuje u žen, které měly problémy s akné již v období puberty. Důvody vzniku jsou dva – hormonální a kosmetický. Akné dospělých žen se od akné dospívajících liší. Nevyskytuje se typicky v T-zóně (čelo, nos, brada), ale projevy se přesunují do dolních partií obličeje, a to na bradu a do spodní části čelisti, do takzvané U-zóny. Kůže u žen po třicítce již nebývá tak mastná, takže se jedná hlavně o pleť smíšenou s tendencí k podráždění. Akné se projevuje jako zánětlivé léze, změny pigmentace a po akné zůstávají jizvy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

CO AKNÉ ZPŮSOBUJE

Největší příčinou jsou hormonální změny. Spouštěčem projevů bývá často stres, kvůli němuž se akné může výrazně zhoršit. V pozadí často hraje svoji roli i dědičnost. „Hormonální nerovnováha může také souviset s vysazením antikoncepce po delší době užívání nebo s častým střídáním hormonálních preparátů. Někteří odborníci se domnívají, že vyšší výskyt akné v dospělém věku souvisí i s oddalováním těhotenství do pozdějšího věku,“ říká lékařka a poukazuje i na přehnané nadužívání mastných výživných krémů s touhou eliminovat první vrásky. Mastná pleť, zatížená hutnými preparáty, totiž může mít za následek pupínky, zanícené uzlíky nebo uhříky.

SPRÁVNÁ LÉČBA

Alfou a omegou je čištění pleti pomocí speciálních čisticích prostředků určených pro mastnou pleť a užívání lokálních léčebných preparátů v kombinaci s vhodnou kosmetikou. To reguluje tvorbu mazu a zároveň zklidňuje místa se zánětem.

„Buďte ale opatrní a prostředky aplikujte pouze na místa, která jsou akné postižena, aby nedošlo k vysušení a podráždění okolní pleti,“ varuje doktorka Arenbergerová. A pozor, prostředky, které jsou na adolescentní akné účinné, u dospělé formy nemusejí fungovat. „Častěji jsme v tomto případě nuceni sáhnout po celkové léčbě pomocí derivátu vitaminu A, antibiotik nebo po hormonální léčbě. Hormonální antikoncepci nasazujeme ale jen tehdy, když plní antikoncepční funkci, a k tomu jako bonus získáte i pěknou pleť. Někdy totiž i krátkodobá hormonální léčba pomůže překlenout kritické období a akné se již po vysazení neobjeví,“ říká Monika Arenbergerová.

JAK LÉČIT NÁSLEDKY

Akné u dospělých žen má tu nevýhodu, že po sobě často zanechává nevzhlednou pigmentaci. Ta se dá odstranit buď chemickým peelingem, IPL nebo laserem. „Osobně mám ráda krémy s retinoidy, které upravují rohovatění kůže a sjednocují pigmentaci. Dalším následkem akné bývají vkleslé neboli atrofické jizvy. V tomto případě je dobré zvolit proceduru, která podporuje tvorbu kolagenu, jako je dermaroller nebo mezoterapie s kyselinou hyaluronovou.“

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud