Akupunktura může zmírnit porodní bolesti

Akupunktura může zmírnit porodní bolesti

Roste počet výzkumů, které se zabývají vlivem akupunktury na porodní bolesti. Potvrzují, že vpichování ultratenkých jehliček může skutečně příchod dítěte na svět ulehčit. Odborníci však varují, že je třeba ve výzkumech dále pokračovat, aby mohl být definitivně vyloučen negativní vliv akupunktury na novorozence.

„Ačkoli jsou výsledky velmi slibné, v současnosti ještě nemáme dostatek podkladů pro to, abychom mohli akupunkturu pro zmírňování porodních bolestí doporučovat plošně,“ prohlásil jeden z autorů poslední studie, doktor Hyangsook Lee.

Nejen jeho studie, ale i předchozí výzkumy však potvrzují, že akupunktura by v budoucnosti mohla být velmi dobrým pomocníkem ve zmírňování bolestí v dolní části zad, akutních bolestí zubů a neléčitelných migrén. Akupunktura je také využívána pro řadu jiných gynekologických a porodnických obtíží, například při ranních nevolnostech a pro vyvolání porodu. A právě u porodu si někteří odborníci všimli, že by se akupunktura dala využívat také pro snižování bolestí doprovázejících příchod nového života.

Výzkumy z minulosti potvrzují, že ženy podstupující během porodu akupunkturu zaznamenaly zmírnění bolestí a vyžadovaly menší množství bolest tišících léků. Navíc se u nich objevuje vyšší spokojenost s lékařskou péčí. Akupunktura by se tak mohla stát dalším způsobem snižování porodních bolestí, neboť je levná, efektivní a nepotřebuje být podporována jinými léčivy. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud