15
Fotogalerie

Alberobello: tam kde skřítci dávají dobrou noc

Ve slunné Apulii na jihu Itálie se rozprostírá malebné městečko s neobvyklými kamennými domky, které z dálky vypadají jako vystřižené z pohádky o skřítcích. Vítejte v Alberobellu!

Chystáte-li se v létě navštívit jižní část Apeninského poloostrova, neměl by vaší pozornosti uniknout jeden z klenotů jižní Itálie – městečko Alberobello v provincii Bari. A čím že je toto městečko s deseti tisíci obyvateli tak zvláštní? Především svými pitoreskními domečky zvanými trulli, kterými je toto město rozložené na dvou kopcích doslova poseté.

Tyto unikátní stavby vznikly v 16. století a sloužili jako jednoduchá obydlí chudých venkovanů. Pro stavbu svých domů používali pouze plochý kámen poskládaný na sebe bez malty či jakéhokoliv jiného pojiva. A to včetně kuželovité střechy, která se tyčila nad hlavní obytnou místností. Z tohoto důvodu mají domky trulli velmi silné zdi, které slouží nejen k lepší stabilitě celé stavby, ale také k lepší tepelné izolaci, která svým obyvatelům v letních horkých dnech vytvářela příjemný chládek.

V Alberobellu a jeho přilehlém okolí napočítáme těchto netradičních staveb okolo 1500. Asi nikoho nepřekvapí, že v dnešní době slouží především jako atrakce pro turisty. Některé trulli proto slouží jako obchůdky, jiné jsou předělané na poněkud předražené malé hotýlky, další slouží jako dobová muzea… prostě vše upraveno pro blaho turisty. Nutno však podotknout, že v některých z nich ještě stále bydlí místní starousedlíci a jiné trulli zase slouží k rekreačním účelům.

Pokud se vám domečky trulli libí, tak pro vás máme dobrou zprávu – mnoho z nich je na prodej a to za velmi příznivé ceny. Jejich stav však většinou vyžaduje důkladnou rekonstrukci. Právě díky těmto „domečkům pro skřítky“ bylo město Alberobello v roce 1996 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

foto: Profimedia.cz, Shutterstock

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele

Doporučujeme

Články odjinud