ALENA (44): Moje dcera brala tvrdé drogy, mám strach, že se k nim vrátí

26 komentářů

Anonymizovaný
2. prosince • 16:44

Napíšu svoji nevymyslenou zkušenost. Tři děti naprosto v pořádku a třetí nejmladší začala v pubertě hodně zlobit. Na střední škole, spadla do závislosti nejdříve pití, cigarety ,děti domlouvali , rodiče, prarodiče pomoc jsme chtěli všichni. V den osumnáctin nechala školu, jelikož byla na střední dostala první tři měsíce podporu jako výplatu. Žádala jsem sociálku aby jí tolik peněz nedávali, měla na ně právo. Hroutila jsem se já, vztahy v rodině, vše bylo moc špatné. Krádeže, vyjedena lednička při příchodu domů, normal. Jednou přišla dcera v noci moc špatná a já ji poprvé v životě začala být. Vůbec o tom nevím, jen pak rozbitý nábytek a v náruči mě držel manžel a brečel. Dcera zdrhla a pak se vrátila a řekla. Já vás nechci ztratit a podepišu vam papír že se vzdávám práv a usnula. Za dva dny jsme měli detox a vyjednány roční pobyt v bílé vodě. Bylo to další dvouleté trápení ale nyní je to matka a sociální pracovnice. Prosím vydržte a nevyhazujeme z domu.
Děkuji všem za pomoc

Rambíša
13. listopadu • 16:57

Myslím si,že by mělo být dítě tak do těch 20 let i přes jeho negaci v takových závažných případech dáno na odvykání bez jeho souhlasu,kolikrát jde přeci i o jeho život! Děsné je to nejen v případě braní drog,ale i u anorexie či bulimie,kdy se rodiče dívají,jak jejich dítě mizí před očima,a že by s tím nemohli nic dělat jen proto,že to dítě nechce jít na léčení??? Zrovna tak je hrůza pomyslet,jak neléčený schizofrenik dělá všelijaké děsné věci,a nikdo s ním nehne, a čeká se,až něco provede !!! a teprve pak,už kolikrát pozdě,se něco začne dělat....A zcela nepochopitelné je,když takový je po pár letech vypuštěn z ústavu,prohlášen za nepříčetného či "uzdraveného",ačkoliv povraždil rodinu,a nic se mu nestalo a asi nestane....a zase se dále čeká,dokud není další oběť.

j66
9. listopadu • 20:29

Moje děti mívají taky hlášku "mami ty sis zase šlehla vtipný kaše"

j66
9. listopadu • 20:25

Bála jsem se o děti docela dost. Naše město je drogama celkem dotčené. Varnu tu tady periodicky odhalují, takže kdo hledá ten najde bez problému. Když děti chodily na zš v parku před školou občas našly použitou stříkačku v křoví. Jednou dokonce přímo ve škole na záchodě před jídelnou. Probíralo se to na rodičáku, takže žádná kachna to nebyla. Děti bez problémů feťáka poznají a vědí kde se v městě vyskytují. Na štěstí mně tenhle problém minul. Nicméně si myslím, že když člověk spadne do drog, neviděla bych v tom přísnou výchovu nebo snadnou dostupnost nebo kritický životní okamžik. Spíš se to všechno najednou semele a už to letí jak sněhová koule.

helza
10. listopadu • 10:10

@j66: Naprosto souhlasím. Je taková móda vinit rodiče za pády dětí. Ale není to tak jednoduché. Připoměla jsi mi rodičovská združení na ZŠ. V Honzové třídě a v Jitčiné mě učitelka dávala za vzor, vždycky říkala -to je vidět, že to mají z domu, je vidět, jak se k sobě rodiče a sourozenci chovají ... a jiné hlouposti. U Petra to byl pravý opak. Tam jsme byli vzorem nejhorších rodičů. Všechny naše děti měly LMD, přesto byly zlatíčka, ale každý byl jiný. Nejstarší jakoby postrádal empatii, prostřední empatií překypoval. To nebyla ani naše zásluha, ani naše vina. Nikdy bych nehledala u člověka, který kamkoliv a do čehokoliv spadl chyby ve výchově.

Anonymizovaný
8. listopadu • 20:28

Závislost obecně jakákoliv je doživotní, pouze jde abstinovat a žít bez manifestu závislosti náhradním programem( odvykací režim a následná abstinence). Recidivy jsou časté a úspěch je, když se interval mezi lidově "vyléčením" prodlužuje. Vyhodit dceru z domova, to je zkrátka a dobře ji jenom v závislosti podpořit( přidá se k partě, kde se pouze závislost prohloubí).Léčení závislostí patří od počátku do rukou odborníka. Divný článek, řekla bych.

Anonymizovaný
8. listopadu • 19:50

tady je zase chytrolínů a vévodí jim moje oblíbenkyně, nekompromistí Elynor co má na vše ten jediný správný názor a asi je to chlap, protože vždy setře ženu z příspěvku ( fakt by mě zajímalo kde bere čas furt plkat pod podobnými články)
Takže, nejdříve doporučím naučit se chápat psaný text. V článku píší, že se o drogách dozvěděla, když dceři bylo 16 let, takže mezi zjišťováním, prošením a dávání nových šancí určitě uplynula nějaká doba. Takže předpokládám, že slečna již pak byla dospělá. A kdyby diskutující Dámy přišyi někdy do kontaktu s drogově závislými, věděly by, že vyhazov je jediné možné řešení. Jinak drogově závislý nemá potřebu cokoli měnit. protože jen poznání, jak je úžasné spát na zemi, nekoupat se, jíst z popelnice a žebrat, může dotyčným otřást tak, že je ochotný se léčit. Prostě padnout na dno je někdy jediný způsob, jak se odrazit. Drogově závislý vás zničí, okrade a je mu to úplně jedno, že pošle nejdřív na dno vás.

Anonymizovaný
29. srpna • 7:16

@Anonymizovaný: A co když nepomůže ani to, že ho vyhodíte? Můj syn si aplikuje do žil pervitin a kdo ví co ještě již už 11 let, vyhodila jsem ho z domu vytrpěl si na ulici již dost, a přesto drogy bere dál, mám pocit, že mu na té ulici nic jiného nezbyde než ty drogy brát aby to na tam přežil a uměl se tam někde venku pohybovat. Myslím, že to je individuální. Má toxickou psychózu a rozjela se mu schizofrenie , to je to, co mu ta ulice dala. Není dobře vyhodit dítě z domu a když tak jen na krátkou dobu.Mému synovi je 28 let a nemohu najít pro něj pomoc, léčebny jsou na dobrovolné bázi a jsou stanovené tvrdé podmínky pro narkomany které většina z nich hned na začátku léčby nedokáže plnit, páni psychiatři si nedokáží uvědomit, že takovému narkomanovi nějakou dobu trvá než si na jejich podmínky zvykne. Nevím kudy kam, srdce mi krvácí žalem a můj přítel (není to jeho otec) nesouhlasí abych vzala syna domů. Tvrdí, že nás to zničí ale mě ničí i to, že na té ulici je a denně se bojím o jeho život, moc se trápím a jsem v depresi. Mému příteli na jeho životě moc nezáleží neboť je to pro něj cizí kluk a navíc jsme opravdu jen přátelé, žádný bližší vztah mezi námi již není. Moc se trápím, byl to kdysi fajn kluk, studoval, věnoval se divadlu, sportoval a dnes? Krvácí mi srdce žalem a já nevím kudy kam. Zjistila jsem, že pro léčbu narkomanů moc možností není, je to na dobrovolné bázi ale narkoman v takovém stadiu už o sobě rozhodovat není schopný, melou se mu v hlavě nesmysli a není schopen již normálně uvažovat, měli by za něj rozhodovat rodiče. Nevím co dál.

helza
9. listopadu • 11:37

@Anonymizovaný: Úplně nesouhlasím. Můj syn a jeho slečna před cca 20. lety byli v podobné situaci. Začali konopím, skončili na heroinu. A oba bydleli u nás. Nevyhodila jsem je. Přesto nakonec na dno spadli, jednak utrpěl jejich vztah, jednak je skolilo pár pokusů o předávkování. Na čas se rozešli, slečna odešla ke svým rodičům, oba se začali léčit (podotýkám že ambulantně) a dali se dohromady až jako abstinující. Dnes spolu žijí velice pěkně. Myslím, že synovi by vyhození z domu rozhodně nepomohlo, naopak.

farah.farah
9. listopadu • 10:03

@Anonymizovaný: nesouhlasím s tebou že by bylo zjevné že holka byla už dosplá...řešit drogy 2 roky u dítěte a v podstatě nic nedělat je strašně dlouhá doba...navíc se tam píše že přestala chodit do školy cvož také spíše vypadá na to že jí ještě nebylo 18, ale hlavně psycholog jako první poradí vyhodit z domu? Nenavrhne žádné možnosti typu nabídněte jí umístění v nějaké léčebně? To vám připadá opravdu uvěřitelné že by tohle poradil psycholog jako první řešení? Jasne rozumím že pokud jde o dospělého jedince který pomoc odmítá tak vyhodit ho je adekvátním řešením ale v článku se nic o tom že by dcera odmítala jít na léčení nepíše..z popisu je patrné že se to paní snažila řešit jen nějakými domácími pravidly, což svědčí o tom že si neuvědomovala hloubku závyslosti své dcery a myslela si dosti naivně že když dí pravidlo že holka nesmí fetovat tak pro ni bude ízi pízy s tím přestat. Můj názor je ten že tohle je článek vycucaný z prstu a není založený na skutečnosti a proto dává prostor různým doměnkám typu už byla jistě dospělá a proto bylo správné ji vyhodit.

Elynor
8. listopadu • 22:03

@Anonymizovaný: Helemese, fanoušek! :-D A rovnou takovej sladkej - no, koblížek. :-* A vzdělanej. Asi hodně čte. Možná i knihy. Dokonce i chápe psaný text. Úžasné. Dík uctivej, dík srdečnej. Zas napište, budu se těšit. :laska:

Syda1949
8. listopadu • 19:01

Mnohdy je pád na dno jediným možným řešením, protože jinak se není odkud odrazit.

Anonymizovaný
8. listopadu • 19:01

Tedy , to je blábol! a) Jako u každé závislosti platí, že i kdyby se adikt už nikdy drogy nedotkl, zůstává pouze abstinujícím narkomanem.
b) Za nezletilé dítě má zodpovědnost rodič, takže tzv. vyhození z domu není právně možné, pouze umístění do léčebného zařízení (účinek sporný-viz dobrovolnost). c) Komentáře diskutujících o donucování k školním výsledkům matkou je absolutně mimo.Nic takového z článku nevyplývá.

Anonymizovaný
8. listopadu • 17:59

Není to trestné, vyhodit šestnáctiletou z domu?

Rambíša
8. listopadu • 17:46

Nikde není zmínka o otci ,tak asi žily Alena jen s dcerou, a možná v tom byl problém,že se nevyskytoval táta, nebo zkrátka v této oblasti bylo něco špatně.Matka Alena možná byla až moc přísná na dceru,a když se tohla přežene,tak může nastat ten útěk ke "špatným" kamarádům, a pak už je jen sešup ke dnu,pokud včas není nějaká záchrana. Za mého mlada sice taky už byli narkomani,ale spíš čuchali toluen,nebo si píchali nějaké algeny a pod.,brali efedrin,nebo se dost popíjelo,ale většinou to byli kluci,pamatuji si jen na jednu holku,a ta tedy nějak špatně dopadla.Dnes je přístup k drogám asi snadnější,a bohužel,někomu stačí párkrát něco vzít,a už v tom jede. Myslím si ale,že nezletilí můžou na léčení i bez jejich souhlasu,že to za ně podepíše rodič.Ale bohužel,do většiny léčeben ty drogy stejně proniknou,tak asi ten efekt moc velký není.Zde v článku paní Alena jen může doufat,že to byla v životě její dcery jen hnusná epizoda,a že se k tomu už nevrátí...

Elynor
8. listopadu • 17:45

Pervitin má řadu podob, může se šňupat i sníst jako tabletka, i píchat...

lebahu
8. listopadu • 15:28

Já tea nevím, ale pervitin se podle mě píchá, šňupe se kokain.

Secal
8. listopadu • 16:34

@lebahu: Pervitin se i šňupe.

farah.farah
8. listopadu • 12:37

Né že bch nevěřila že tohle děti občas udělají ale tenhle příběh je pro mne nedůvěryhodný..........máti zjistila že holka fetuje když jí bylo 16 dle všeho to neřešila příliš dlouhou dobu a psycholog jí poradil že má dle všeho ještě nezletilou dceru vyhodit z bytu?? Místo aby navrhl umístit jí někam na detox??? A matka to udělá a vyhodí jí nezletilou na ulici??

Secal
8. listopadu • 16:34

@farah.farah: Na detox musí jít člověk dobrovolně, to je podmínka přijetí.

farah.farah
9. listopadu • 10:05

@Secal: tak že dle tebe pokud dítě odmítne jít dobrovolně na detox tak rodiče ani sociálka nic nezmůžou. :sok: A tomu vážně věříš?

Secal
13. listopadu • 10:34

@farah.farah: Ono je úplně jedno čemu člověk věří, vycházím z faktu, že nástup na detox je podmíněný dobrovolností. Když dítě nebo kdokoli jiný nebude chtít na detox jít, tak ho nepřijmou. A nezmůže v tom nic sociálka ani rodiče. Můžete si přečíst metodický pokyn pro pracovníky OSPODu, jsou tam zajímavé věci. https://vodickovamarie.blog.idnes.cz/blog.aspx...

helza
8. listopadu • 17:55

@Secal: Nevím, jestli to dnes není jinak, ale v 16. letech jej mohou někam poslat i rodiče. Jiné je, má-li to cenu, když dítě samo nechce. Navíc, podstatou léčby je taky naučit závislého být za sebe zodpovědný, což u dospívajícího znamená nutnost naučit se sám za sebe rozhodovat, takže k léčbě by se měl taky rozhodnout sám. A pro rodiče to znamená naučit se brát dítě jako dospělého a nementorovat ho příliš.Vlastně oddtud plyne i metoda vyhodit závislého z domu. Což jde v mnoha zemích, u nás to není tak jednoduché, přes mnohá zlepšení nemáme takovou záchrannou síť, aby měl takový mladý člověk šanci.

Secal
8. listopadu • 18:54

@helza: Máš pravdu v tom, že člověk by se měl naučit zodpovědnosti atd. Na detox nevezmou nikoho, kdo nechce jít sám od sebe, kdo by se nechtěl závislosti zbavit. Což asi bude problém, protože spousta závislých si nepřipouští, že má problém, mylně se domnívají, že mají vše pod kontrolou.
U nás to je tak, že si děti od 15 let mohou samy rozhodnout, zda budou studovat či ne, zda budou bydlet doma nebo někde jinde, nemusí ani pracovat a rodiče jim to nemohou přikázat. Takže jim nemohou ani nařídit, aby se šly na detox, pokud s tím dítě nesouhlasí. Mám pocit, že už od 16 si děvče může samo rozhodnout o interrupci a nemusí informovat rodiče. :achjo:

Anonymizovaný
8. listopadu • 10:27

Smutné. Nedovedu si ale představit, že nejlepším řešením je vyhnat šestnáctiletou z domu na ulici. Čím se asi tak mohla živit ? (krádeže jsou ta lepší varianta). Co musela chudák za těch půl roku zažít? Je vůbec možné se z toho dostat? Vím, že místo vyhození z domu jít na léčení už tehdy by asi nemuselo zabrat, ale to doteď není lepší možnost?

Elynor
8. listopadu • 12:01

@Anonymizovaný: Ono to samozřejmě není "nejlepší řešení", a ani jediné. Pokud Alena z článku sebevědomě tvrdí, jak si nastudovala o drogách všechno, tak v tom případě by měla vědět, jak se pracuje s drogově závislými mladistvými, a kam se má obrátit. Krajní možnost je nařízení ústavní výchovy soudem, když už to fakt jinak nejde. Ale vyhodit 16letou dívku na ulici opravdu není řešení, a velice doufám, že to není skutečný příběh. Kdyby byl, tak by se paní Alena měla zhluboka zamyslet nad tím, co asi tak vedlo dceru k tomu, že začala zkoušet drogy. Jestli na tom náhodou nemá lví podíl mimo jiné i to, jak holku sekýrovala a tlačila na ni, aby byla nejlepší a premiantka.

Doporučujeme

Články odjinud