Aloe vera. Co vše dokáže tato zázračná rostlina?

Aloe vera. Co vše dokáže tato zázračná rostlina?

Víte, o kom bude dneska řeč? O rostlině, která připomíná kaktus a má řadu blahodárných účinků na naše zdraví. Povzbuzuje trávení, regeneruje pokožku a posiluje oslabený organismus.

Léčivé účinky aloe

Tato rostlina má výrazné posilující účinky. Můžeme ji užívat při stavech vyčerpanosti, rekonvalescenci po nemocích, oslabeném imunitním systému, stresu, nervozitě a neklidu. Dále je vhodná při potížích s trávením, nechutenstvím, chronické zácpě a zánětech tlustého střeva. Aloe vera má rovněž hojivé, protizánětlivé a regenerační účinky, proto je výborným lékem na kožní onemocnění a popáleniny.

Pozor! Aloe vera není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Doba užívání aloe by neměla překročit 2 měsíce.

Posilující nápoj s aloe

Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých listů aloe, 0,5 l kvalitního červeného vína, 1 lžíci medu, 2 lžíce 60% lihu či ovocné pálenky, špetku skořice, 3 tlučené hřebíčky, 1 tlučený badyán

Postup: Aloe pořádně rozmixujeme, smícháme s ostatními ingrediencemi a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a hotový likér užíváme 3 x denně 1 čajovou lžičku. Tento přípravek by se neměl užívat déle než 30 dní.

Kapičky z aloe vera

Potřebujeme: 1 lžíci čerstvě nasekaného listu aloe, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Aloe zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat (aby se uvolnily cenné látky). Po uplynutí této doby přecedíme, tinkturu nalijeme do skleněné lahvičky a po dobu 4 týdnů užíváme 3 x denně 30 kapek nakapaných do 0,5 litru vlažné vody.

Výživný dýňový olej s aloe

Tento přípravek výrazně posiluje krev. Je vhodný při léčbě chudokrevnosti.

Potřebujeme: 1 lžičku dýňového oleje, 5 kapek čerstvé šťávy z aloe

Postup: Obě ingredience smícháme a spolkneme. Tento přípravek užíváme 2 x denně po dobu 2 týdnů.

Aloe vera léčí kožní neduhy

Dužina této rostliny obsahuje přírodní látky, které mají zmírňující a zklidňující účinky. Je bohatá i na protizánětlivé sloučeniny a enzym bradykininázu, který působí místně proti bolesti. Mléčnan hořečnatý mírní svědění a dužina obsahuje látky podporující hojení tím, že rozšiřují cévy a zvyšuje přívod krve k postiženému místu. Z toho vyplývá, že zevní aplikace dužiny aloe vera (na postižené místo) sníží bolestivost, svědění, zvlhčí pokožku a zabrání přístupu vzduchu a choroboplodných zárodků.

Kosmetika z aloe

Pleťové tonikum z aloe

Toto tonikum má stahující a čistící účinky. Doporučuji ho aplikovat na očištěnou pokožku ráno a večer.

Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného listu aloe, 2 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody Postup: Aloe přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury.

Regenerující koupel

Potřebujeme: 1 šálek vymačkané šťávy z listů aloe, 2 dl mléka Postup: Přísady smícháme a přidáme do vany s teplou vodou. Koupel by měla trvat 15 minut.

Vlasový aktivátor

Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného listu aloe, 1 lžičku kořene kopřivy, 2 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody

Postup: Léčivky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si každý den, po dobu 3 - 4 měsíců masírujeme pokožku hlavy.

Doporučujeme

Články odjinud