Američané prožívají bezesné noci, trápí je krize a strach o práci

Američané prožívají bezesné noci, trápí je krize a strach o práci

Nejméně několik bezesných nocí v týdnu v současnosti prožívá více než 30 procent Američanů. Může za to stav ekonomiky jejich země a obavy o vlastní existenci.

Podle výzkumu amerického Národního ústavu pro spánek z loňského září a října nemůže 16 procent z tisíce Američanů spát kvůli finančním potížím. Dalších 15 procent lidí tíží ekonomické potíže Spojených států a 10 procent má takové obavy o svou práci, že jim brání ve spánku.

Světová finanční krize, která připravila tisíce rodin v USA o domov, protože nebyli schopni splácet hypotéky, vede mimo jiné k tomu, že lidé si nemohou dovolit platit lékaře, aby jim s poruchami spánku pomohl.

"S narůstajícím propadem ekonomiky přibývá na naší klinice pacientů, kteří nám říkají, že nemohou pokračovat v léčbě, protože buď oni, nebo jejich příbuzní přišli o práci a nemají na zaplacení," říká doktor Meir Kryger z nemocnice v Connecticutu a dodává: "Poruchy spánku přitom ohrožují jejich zdraví."

Nedostatek kvalitního spánku snižuje schopnost efektivně pracovat, soustředit se, dodržovat zdravý životní styl a narušuje sexuální život. Lidé, kteří nemohou spát, dvakrát častěji kouří a konzumují potravu bohatou na cukry.

Celonárodní výzkum zjistil, že spánek Američanů negativně ovlivňuje především ekonomická a politická situace, obavy z globálního oteplování a z terorismu.

foto: SamPhotostock

Doporučujeme

Články odjinud