Američané vybírají jména pro své děti podle knihy Stmívání Stephanie Meyer

Američané vybírají jména pro své děti podle knihy Stmívání Stephanie Meyer

Při výběru jména pro svého potomka se rodiče nejčastěji ohlížejí na své předky, přátele, žebříčky popularity, ale také na své filmové hrdiny. Vypovídá o tom i nejoblíbenější dívčí jméno ve Spojených státech.

Poprvé v historii se jím stala Isabella. Podle odborníků je to především zásluhou hlavní hrdinky Stmívání, kterou na našem trhu vydalo nakladatelství Egmont. Isabella na prvním místě žebříčku nejoblíbenějších dívčích jmen vystřídala Emmu, která klesla na druhou pozici. Do první pětice populárních dívčích jmen se dostaly i Olivie, Sophie a Ava.

Mezi chlapeckými jmény výrazně vzrostla oblíbenost Cullena. Stejné příjmení nosí v sáze Stmívání nesmrtelný upír a milenec Isabelly. Loni se stalo 485. nejčastěji dávaným jménem a posunulo se na žebříčku o 297 pozic dopředu.

Co vás inspiruje k psaní knížek o upírech, Stephanie?
K tomu, abych si zvolila právě upírskou tématiku mě inspiroval sen. V něm jsem viděla napínavou scénu na louce (popsala jsem ji ve třinácté kapitole knížky Stmívání). Tenhle sen na mě zapůsobil tak moc, že jsem se rozhodla ho napsat, abych na něj nezapomněla. Když byla jedna kapitola na světě, zjistila jsem, že jsem strašně moc zvědavá na to, co se s mými dvěma hlavními hrdiny stane, proto jsem začala psát dál ...a nepřestala jsem dodneška.

Čtete ráda upírské příběhy? Díváte se na ně v televizi?
Může se to zdát divné, ale já sama nemám ráda ani upírské příběhy, ani horory obecně. Jsem tak trochu zbabělec, proto jsem sama překvapená, že píšu tak, jak píšu, a že moje romány obsahují spoustu hororových prvků. Nemám žádnou oblíbenou upírskou knihu ani film, snažím se jim spíše vyhýbat.

Věříte, že upíři doopravdy existují, nebo je považujete jen za smyšlené bytosti?
Myslím si, že upíři jsou pouze smyšlené postavy, a jsem za to moc ráda. Pokud by všichni nebyli jako moji Cullenovy upíři z knížek Stmívání nebo Nový měsíc, rozhodně bych ani nechtěla, aby skutečně existovali.


ČTĚTE TAKÉ:
Johnny Depp nemůže vystát Angelinu Jolie. Proč?




Doporučujeme

Články odjinud