Američtí vědci: Hořká čokoláda léčí hypertenzi

Američtí vědci: Hořká čokoláda léčí hypertenzi

Hořká čokoláda je nejen chutná laskomina, ale také snižuje krevní tlak. Studie, kterou publikovala Americká kardiologická asociace, došla k závěru, že látky zvané flavonoidy obsažené v hořké čokoládě pomáhají hladkému fungování cév. Pravděpodobně tak snižují riziko srdečních onemocnění.

„Předešlé studie nasvědčují tomu, že potraviny bohaté na flavonoidy, jako jsou ovoce, zelenina, čaj, červené víno a čokoláda, mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Poslední studie se věnovala výhradně vlivu hořké čokolády na snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí,“ řekl doktor Jeffrey Blumberg z Bostonské univerzity, který výzkum vedl.

Spolu s kolegy sledoval deset mužů a deset žen s vysokým krevním tlakem. Během patnácti dnů polovina z nich mlsala denně 100 gramů speciálně vyrobené, na flavonoidy bohaté hořké čokolády, zatímco druhá polovina jedla čokoládu bílou. Ta obsahuje stejné látky jako hořká, ovšem kromě flavonoidů. U dobrovolníků pochutnávajících si na hořké čokoládě klesl jak systolický, tak diastolický tlak, zatímco u těch, kteří jedli čokoládu bílou, nedošlo k žádné změně.

„Toto není jen statisticky významný, ale především klinicky podstatný výsledek. Došlo k takovému snížení krevního tlaku, jako kdyby pacienti dodržovali přísnou dietu,“ uvedl Blumberg. Podle výsledků pozorování hořká čokoláda zároveň pomáhá při využití inzulínu, snižuje hustotu lipoproteidů a hladinu cholesterolu v průměru o deset procent. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud