Amsterdamská policie začala v boji proti antisemitismu užívat "falešné Židy"

Amsterdamská policie začala v boji proti antisemitismu užívat "falešné Židy"

Rasové násilí a náboženská nesnášenlivost jsou v Nizozemí na vzestupu. Policie se proto rozhodla nasadit do akce "židovské volavky".

Policisté s tradičními jarmulkami budou patrolovat ve vybraných částech města a přitahovat na sebe pozornost antisemitů.

Amsterdamský starosta Lodewijk Asscher souhlasil s touto strategií poté, co tajně pořízené záznamy židovské televizní stanice Joodse Omroep ukázaly, jak lidé křičí a hajlují na rabína procházejícího městem, které se dříve pyšnilo svou tolerancí.

"Přinejmenším v šesti amsterdamských čtvrtích nemůže Žid s jarmulkou ujít po ulici víc než pár kroků, než na něj začne někdo plivat, urážet ho, nebo ho dokonce fyzicky napadat," uvádí zpráva nizozemského listu Telegraaf.

Podobné užití "volavek" se už osvědčilo při ochraně bezpečí jiných ohrožených skupin, například starých osob, homosexuálů a prostitutek. Když přestrojení policisté útočníky identifikují, mohou je zadržet a obvinit.

"Když například dostaneme z nějakého místa několik hlášení o okrádání lidí na ulici, vyšleme tam falešnou babičku. To situaci brzy uklidní," říká policejní mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ:
Zemřel herec Vladimír Dlouhý!

Doporučujeme

Články odjinud