ANDREA (42): Můj partner je o 10 let starší. Věkový rozdíl začíná být problém | Foto: iStock

Foto: iStock

ANDREA (42): Můj partner je o 10 let starší. Věkový rozdíl začíná být problém

Někdo by si mladšího partnera vůbec nevybral, jinému zase ti o dost mladší vyhovují. Každý vztah má své pro a proti. A právě to zjišťuje i Andrea, která je o deset let mladší než její partner. Ze začátku se zdálo, že to ničemu nevadí, nyní se však ukazuje, že to není tak docela pravda…

S partnerem Vladimírem pro nás nikdy věk nebyl problém. Vždy jsme si jako partneři, rodiče a přátelé rozuměli, i když je Vladimír o deset let starší. Jenže pak si zlomil nohu a nalomil se mu také pohled na život. Vnitřně zestárl a zamiloval si svůj klid.

Když jsem rodiče před dvaceti lety seznámila s mým budoucím manželem, nebyli moc spokojení. Maminka mi hned říkala, že není dobré, abych měla partnera staršího o tolik let. Dříve či později se věkový rozdíl jistě projeví a začne nám dělat problémy ve vztahu. Dlouho jsem jí nevěřila a byla jsem bláznivě zamilovaná.

Vladimír mi dal krásných dvacet let života a dvě děti. Je to úžasný táta a můj skvělý kamarád a manžel. Nenudím se s ním. Jako rodinu nás uměl vždy dobře zabezpečit a nikdy jsme o peníze neměli nouzi.

Když nám děti vyrostly, zůstali jsme s Vladimírem sami. Konečně jsme měli čas jeden pro druhého a začali jsme si společný život užívat. Chodili jsme do kina, na procházky, večeře a začali hrát tenis. V létě jsme jezdili do hor na túry a v zimě pak pravidelně do Thajska. Dostala jsem nový impulz do života.

Zpočátku se mnou Vladimír držel krok a moc se snažil. Ve všem mě podporoval a sám byl také aktivní a plánoval různé výlety. Vloni v zimě si ale nešťastnou náhodou zlomil nohu a měl ji dva měsíce v sádře. Po tuto dobu musely jít všechny naše společné aktivity samozřejmě stranou.

Já jsem se snažila fungovat normálně, ale Vladimír byl pořád jenom na gauči a sledoval televizi nebo četl knížky. O nic se nezajímal a vlastně ani o mě. Nevěděl, kam chodím a co dělám. Byl zabraný sám do sebe.

Bohužel se mu tento životní mód stal blízkým a i dnes, když je jeho noha zdravá, je hodně pasivní. Přestal mít zájem o společné aktivity a nějak strašně zestárl. Snažila jsem se to s ním probrat, ale moc úspěšná jsem nebyla. Říkal mi, že je už unavený a chce odpočívat. Je mu přece o deset let víc než mně a rád si užije svůj klid. Nemám si brát servítky a můžu si dělat, co chci. Potíž je v tom, že mě to bez něj nebaví. Chtěla jsem si nyní užívat život s ním, a ne se na něj jenom dívat, jak senilní na gauči.

Rozhodně si nemyslím, že já bych za deset let vypadala jako on a měla jsem k životu stejný postoj. Už moc nevím, co s ním mám dělat. Je ke všem mým aktivitám naprosto uzavřený. Nikdy pro mě náš věkový rozdíl nebyl problém.

Ale nyní mám pocit, že jsem snad udělala špatně, když jsem si vzala partnera, který je starší o tolik let. Kdybych měla stejně starého chlapa, užívali bychom si po dětech určitě více. Rozvádět se nechci, ale nejsem v manželství nyní vůbec spokojená.

Uvažuji, kam až to povede. Kdy si Vladimír začne kupovat křížovky a domácí pantofle? Kdy spolu přestaneme spát, protože jsme už hodně staří?

Škoda, že nemám kouzelnou hůlku a nemůžu Vladimírovi ubrat věk. Byla bych tak šťastná a užívala si život plnými doušky s mužem, kterého moc miluji. Namísto toho se ale dívám, jak se mi můj starší partner vzdaluje a já tomu neumím zabránit.

Doporučujeme

Články odjinud