Andropauza u mužů: Že by příroda byla spravedlivá?

Andropauza u mužů: Že by příroda byla spravedlivá?

Muž v andropauze je častěji podrážděný, někdy až neurotický, přestože bývá často unavený, může trpět poruchami spánku. Z hlavy mu pak ubývají nejen vlasy, ale i myšlenky na sex…

Mužský přechod (andropauza) může vzbuzovat pocit, že je v přírodě v tomto směru zachována jakási rovnováha a spravedlnost – bohužel, není. Mužský přechod se od ženského přechodu (menopauzy, klimakteria) značně liší.

Zatímco u žen po přechodu nastává období neplodnosti, u mužů je schopnost plodit potomstvo v různé míře stále zachována. Hladina mužských pohlavních hormonů sice pozvolna klesá, avšak ne do takové míry jako hladina ženských hormonů (estrogenů). Nepříjemné, skokové a velmi bouřlivé změny, které zažívají ženy i několik let před nástupem klimakteria (nepravidelná menstruace, návaly horka a potu, bušení srdce apod.) zakoušejí muži mezi 50. a 60. rokem života jen v omezené míře.

„Mužský přechod sice nepřichází tak rychle jako ženský, ale příznaky má velice podobné. U mužů se hormonální tvorba nezastavuje, je zachovaná až do poměrně vysokého věku, dochází však k jejímu pozvolnému poklesu. Navíc příznaky mužského přechodu, jejich výskyt a intenzita, jsou velice individuální,“ uvádí například sexuolog Pavel Turčan.

6+1 nečastějších příznaků andropauzy

• Podrážděnost, náladovost, nervozita, depresivní nálady • Častější únava, snížená fyzická výkonnost • Problémy s usínáním a spánkem • Potíže s pamětí • Snížení libida a poruchy erekce • Úbytek svalové hmoty na úkor tuku • Posledním (pro mnohé dámy velmi smutným) příznakem nastupující andropauzy je „druhá míza“. Jakási druhá puberta toužící zastavit, dohonit či nejlépe předhonit čas.

(Pozor uvedené symptomy mohou být příznakem i některých onemocnění, proto je vhodné jejich původ konzultovat s lékařem.)

Druhá míza: Aneb „+1“

Zatímco prvních šest nejčastějších příznaků andropauzy mnohé dámy považují spíše za projevy stárnutí nebo důsledek odžitých společných let a nějak se s nimi vyrovnají, sedmý „příznak“ se může vymknout kontrole a zapříčinit rozpad vztahu. Muži jsou soutěživí, chtějí být úspěšní a vyhrávat, a to nejen nad druhými, ale i nad časem – nad sebou samými.

A tak bohužel není nic výjimečného, že se čerstvý padesátník „utrhne z řetězu“ a podlehne kouzlu o generaci mladší kolegyně (v horším případě) či alespoň začne s adrenalinovými sporty nebo si koupí silnou motorku (v lepším případě). V druhém případě, má-li rozumnou partnerku, může zralejší pár s odrůstajícími dětmi opět prožívat kouzlo volných, různorodými aktivitami nabitých dní a užívat si života jako ve dvaceti. Navíc obvykle bez existenčních problémů a strachu z partnerčina těhotenství.

Menopauzou projde každá žena, k mužům je andropauza milosrdnější

Zatímco nelítostnou menopauzou projde naprosto každá žena, andropauza je již pojmem poněkud diskutabilnějším a dle odborníků kupodivu nepostihuje každého muže. Značný vliv má genetická predispozice, ale také kouření, obezita, alkohol, dlouhodobý stres a absence aktivního pohybu. Nicméně s přibývajícím věkem se počet mužů, kteří příznaky mužského klimakteria zažívají, zvětšuje.

Většina pramenů se shodne na tom, že začátek andropauzy se obvykle objevuje okolo 50. roku života a trvá několik let. Celý proces změn je spojován s klesající tvorbou androgenů, zejména testosteronu, který je zodpovědný za celou řadu metabolických procesů v lidském těle. Na rozdíl od žen však muži nedostávají jednoznačný signál o začátku změn. Navíc, nejde-li o změny opravdu výrazně měnící kvalitu života, nemá muž obvykle důvod k návštěvě odborníka.

Prožeňte ho

Samozřejmě, že na velmi bouřlivé příznaky přechodu již existuje odpovídající hormonální léčba a podobně jako u žen i nejrůznější volně prodejné preparáty na přírodní bázi. Nicméně existuje ještě další přirozená cesta, jak příznaky andropauzy zmírnit; studie, která byla v roce 2009 publikovaná v New England Research Institute v Massachusetts upozorňuje na to, že hladina testosteronu klesá se zvyšující se tělesnou hmotností! Studie dále poukazuje na pozitivní vliv aktivního pohybu do vysokého věku.

(Orientační test pro vašeho partnera najdete např. na této stránce.

Doporučujeme

Články odjinud