Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
5
Fotogalerie

Angelina Jolie si nechala odstranit vaječníky

Herečka Angelina Jolie se před dvěma roky dobrovolně vzdala prsů, aby tak u sebe snížila riziko rakoviny těchto orgánů. Jenže jako majitelka velmi nevýhodných genů BRCA zvyšující riziko onemocnění rakovinou reprodukčních orgánů neměla vyhráno. Před dvěma týdny jí zavolal lékař a oznámil, že musí na operaci znova. Tentokráte jí vyoperovali oba vaječníky, protože podle nedávného krevního vyšetření měla v těle prekancerózní buňky. Ty se mohou v nádor vyvinout.

Krevní testy odhalily markery naznačující, že má manželka Brada Pitta v těle zárodky rakoviny vaječníků.

„Prošla jsem si tím, co si myslím, že si prožily tisíce jiných žen. Řekla jsem si, buď v klidu, buď silná, a že nemám žádný důvod si myslet, že nebudu žít a neuvidím své děti vyrůstat a nepoznám svá vnoučata,“ napsala Angelina v srdceryvném vyznání pro deník New York Times.

Zprávu od lékaře ihned zavolala manželovi, který zrovna cestoval letadlem. „Nádhernou věcí na takových chvílích života je to, že je v tom tolik jasnosti. Víte, proč žijete a co je podstatné. Je to polarizující a mírumilovné,“ napsala matka šesti dětí.

Angelinina matka, herečka Marcheline Bertrandová zemřela na rakovinu vaječníků v roce 2007. Bylo jí devětačtyřicet. Angelina sama se rozhodla nechat se operovat stejnou chiruržkou, která ošetřovala právě její matku.

„Rozplakala se, když mě uviděla: ‚Vypadáš úplně jako ona!‘ V tu chvíli jsem se zhroutila,“ píše dále Angelina.

Po operaci čekala hollywoodská kráska na výsledky, které byly naštěstí negativní. Zhoubný nádor nebyl prokázán. „Pořád hrozí, že je to v rané fázi rakoviny, ale to je minimum ve srovnání s plně vyvinutým nádorem. Aby se mi ulevilo, pořád jsem si mohla nechat vyoperovat vaječníky a vejcovody, a já se rozhodla to udělat,“ uvedla hvězda, jíž tak v devětatřiceti začala menopauza. Bez vaječníků tělo přestane dostávat pravidelné dávky ženských pohlavních hormonů, především estrogenu, a prodělá menopauzu. Částečně lze tento stav řešit náhradní hormonální léčbou, kterou hvězda dostává.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Angelina se rozhodla podstoupit oboustrannou salpingo-ooforektomii (vynětí vaječníků a vejcovodů laparoskopicky), což se u pacientek s geny BRCA1 a BRCA2 provádí preventivně. Po vynětí vaječníků byl objeven nezhoubný (benigní) nádor, ale ten by se časem mohl proměnit ve zhoubný. Hysterektomii Angelina odmítla, protože v rodině nikdy neměli rakovinu dělohy.

„Bez ohledu na to, že mám náhradní hormonální léčbu, tak jsem v menopauze. Už nebudu moct mít děti a také očekávám jisté fyzické změny. Ale nemám problém s ničím, co přijde, ne protože jsem silná, ale protože je to součást života. Není se čeho bát,“ píše dále manželka Brada Pitta.

Doporučujeme

Články odjinud