Ani krásným dívkám se komplexy během dospívání nevyhnou

Ani krásným dívkám se komplexy během dospívání nevyhnou

Pocity méněcennosti mohou být relativně konstruktivní a mohou vést ke snahám něco s určitým nedostatkem – v našem případě s malými prsy – udělat. Taková dívka může vyzkoušet nejrůznější modely podprsenek, zkoušet různé druhy oblečení, které podtrhávají její přednosti a díky kterým malá prsa tak nevynikají.

Co dokáže dobrá podprsenka Může se také zaměřit na jiné vlastnosti své osobnosti, které by kompenzovaly – vyrovnávaly – tento (v jejích očích) nedostatek. Pro budoucí sexuální život je důležité jak přijmeme sami sebe v dětství

Krásná, přesto s komplexy Pocity však mohou přerůst v již zmíněný komplex. Přirozeně však vnímáme to, že komplexy snáze vznikají tam, kde je něco extrémní – extrémně malá či velká prsa. Ale také je důležité poznamenat, že i ty nejkrásnější dívky mají během puberty a dospívání své pocity méněcennosti.

Jestliže pocit nedostačivosti či nespokojenosti přeroste v již zmíněný komplex pocitů, ten se většinou již promítá do chování či jednání, a může mít za následek vznik různých neurotických symptomů. Například nepřiměřený stud a vyhýbání se situacím, kdy by prsa byla více vidět (například při koupání v bazénu), ale také třeba až vyhýbání se jakémukoli intimnímu kontaktu s mužem.

Nebojte se psychologa V takovém případě je již potřebná psychologická pomoc. Komplex méněcennosti může být velmi tvrdým oříškem k rozlousknutí. Namístě je mapování priorit a přeskupování hodnot, rozlišování toho, co v životě je a není důležité. Jednoznačné informace o tom, že malá prsa neznamenají překážku pro kojení, tudíž žena s malými prsy není horší matkou či méně mateřskou ženou než žena s prsy velkými.

Muži sice velká prsa obdivují, ale na vytvoření stabilního partnerského vztahu mají prsa pramalý vliv. Je to jedna z oblastí – na rozdíl například od tloušťky – se kterou se nedá kromě radikální plastické chirurgie příliš mnoho počít. A tudíž je to pouze oblast ke smíření a naučení se mít rád vlastní tělo (a tím i sám sebe) takové jaké je i s jeho nedostatky.

Mgr. Kateřina Hollá zdroj: http://www.sexualne.cz>www.sexualne.cz

Doporučujeme

Články odjinud