Anna Polívková jako Jeskynní žena

Anna Polívková jako Jeskynní žena

Jeden z nejznámějších litevských básníků a dramatiků Sigitas Parulskis hledá odpovědi na nejčastější světové otázky: Kým je současná žena, jaký je dnešní muž?

Jeho úvaha o ženské duši kompletuje mnoho otázek, které jsou jádrem problému mezilidských vztahů. Toto téma je nekonečné! Nedostatek pochopení mezi mužem a ženou je znám každému, zároveň však není nikdo, kdo by nalezl řešení. Naštěstí, Parulskis tento problém zlehčuje humorem!

Monodrama Jeskynní žena, jehož hlavním a jediným hlasem je vynikající herečka Anna Polívková, jednoduchou a humornou cestou promlouvá o vážných problémech. Jeskynní žena hledá odpovědi na základní otázky vztahu mezi mužem a ženou, hledá ideály a pochopení. Vnímá svět jako žena, která ví co chce, a která hledá štěstí po boku muže. Má své naděje a sny. Bohužel se stává, že ve vztahu s mužem je potřeba snít i ve dne... Průměrný svůdník ji tedy neuspokojí, ale není vybíravá, pouze chce někoho, s kým může večer klidně usínat.

Jeskynní žena se stává lovcem, pronásledujícím svou kořist. Otočení rolí napomáhá vnímat souboj obou pohlaví s nadhledem. Časem je zřejmé, že narazit na pana Božského, je stejně pravděpodobné jako potkat tučňáka v bikinách.

Jeskynní žena se však nevzdává a hledá dál a díky tomu se dostává do opravdu groteskních situací: Osamocená žena na dálnici s porouchaným vozem? Tohle přece musí zabrat! „Nikoli! Dámy, tomuto „balícímu“ prostředku se vyhněte!“ radí zkušeně jeskynní žena...

Občas se stává, že ztrácí všechnu svou sílu, nikdy však nepřichází o svůj šarm. Smysl pro humor a nadled ji v tom napomáhají. Nebo-li, bez smyslu pro humor by se každá žena musela dočista zbláznit! Zkouší i internetové seznamky, ale bezvýsledně. Rozhodnutá zahnat samotu chodí na jednu schůzku za druhou a výsledek? Po poslední schůzce už se zase přesvědčuje, že už NIKDY více, protože svobodný muž po 40 je buď mnich nebo idiot! Nedostatek pochopení bolí a připomíná jí bariéru, která ji od muže odděluje. Jakýkoli pokus o dialog se nedaří. Ona mluví, on mlčí (a poslouchá? – tomu už snad nevěříte!?!)

Žena to však nepříjímá, protože stále touží po vztahu. Jeskynní žena se na jevišti konfrontuje s hrobníkem, alokoholikem, psychotikem a dalšími typy mužů, se kterými se potkala každá z nás alespoň jednou v životě. Muži se drží základních a neměnných modelů svého chování, jsou zbabělí a zrádní. I když jimi žena opovrhuje, nemůže bez nich žít. V jistém slova smyslu to připomíná alkoholizmus nebo drogovou závislost. Všechny to známe. Nadarmo hledá někoho inteligentního a upřímného. Neztrácí však naději a nepřestává v hledání, přestože její lov je občas zoufalý a marný.

Máte pocit, že jeskynní ženu dobře znáte? Nemáte náhodou stejné „štěstí“ na opravdové muže? Možná Vám jeskynní žena neporadí, ale určitě Vás potěší, že nejste sama a hlavně – plakat budete jen smíchy!

Anna Polívková Anna Polivková je oblíbenou českou herečkou s velkým hereckým nadáním a především komediálním talentem. Je dcerou herce Bolka Polívky a herečky Evelyny Steimarové - po mamince další pokračovatelka slavného hereckého rodu Steimarů.

Po studiu na pražské státní konzervatoři navštěvovala katedru nonverbálního divadla HAMU, v roce 1999 odcestovala studovat do Paříže na Mezinárodní školu pohybového divadla Jacqua Lecoqa.

Procestovala Evropu s klaunským pouličním představením Skok kachny a Kanadu se Sabooge Theater Company. Nastudovala představení Vagina monology v Nosticově divadle pod Čertovkou. České filmové publikum si mělo možnost Annu oblíbit v mnoha úspěšných snímcích. V roce 1999 se objevila ve filmu Saši Gedeona „Návrat Idiota“, spolu s otcem si zahrála v kriminálním filmu F. A. Brabce „Bolero“ (2004). Dále se objevila ve filmovém debutu Julia Ševčíka „Restart“ (2005). V následujícím roce ztvárnila postavu Jolany ve snímku Jiřího Vejdělka „Účastníci zájezdu“ a v roce 2008 vystupovala jako usedlá sekretářka v komedii „Vy nám taky šéfe!“. Televizní diváci sledují osud její hrdinky, doktorky Martiny Hermanové, v seriálu Ordinace v růžové zahradě, napjatě hltají příběh „Ukradená spermie“ projektu „Soukromé pasti“, kde je Anna laborantkou, nebo si plačící smíchy užívají její sólo výstupy v pořadu „Na stojáka“. Živě provázela večerem při předávání cen Český lev společně se svým otcem.

Lucie Poláčková Prošla baletní přípravkou ND, tanec studovala nejprve na Taneční konzervatoři v Praze, poté na pražské HAMU. Účinkovala v inscenacích Národního divadla v Praze, absolvovala taneční kurzy v Německu a ve Francii. Od roku 1989 spolupracuje jako choreograf operních a činoherních inscenací s divadly v České a Slovenské republice. V letech 1992 - 2002 se jako asistentka režie a choreografka podílela na vzniku inscenací Opery Mozart - Komorní opera Praha. V roce 1997 realizovala v Národním divadle v Praze spolu s režisérem Jiřím Nekvasilem večer soudobých oper J. Klusáka (Zpráva pro Akademii) a M. Nymana (Muž, který si spletl svou ženu s kloboukem). O rok později se jako režisérka a choreografka podílela na novém nastudování Bizetovy Carmen ve Státní opeře Praha. Trvale se věnuje nejrůznějším formám výtvarně pohybového divadla, účastní se tanečních a festivalů, v roce 1994 byla spoluzakladatelkou volného sdružení tanečníků a choreografů TABLEŠ. Spolupracuje s tvůrci ve veřejnoprávní a komerční televizi, pedagogicky působila na Taneční konzervatoři v Praze, vyučovala jevištní pohyb na katedře zpěvu a operní režie HAMU. V letech 1999 - 2002 byla pověřena vedením baletního souboru Státní opery Praha. Podílela se na multimediálním projektu „Světla a stíny Vyšehradu“, kombinující tanec, filmové obrazy a prostorový zvuk v inscenaci inspirované architekturou a historií Vyšehradu, jako choreografka a divadelní režisérka.

Halina Pawlowská Vystudovala scénáristiku a dramaturgii na FAMU. V devadesátých letech moderovala TV pořady Zanzibar (cestopisný) a V žitě (později Žito) – týdeník složený ze společenských reportáží. Právě díky této zkušenosti byla zahraničním investorem vybrána za šéfredaktorku tehdy nově vzniklého společenského týdeníku Story, který vedla 7 let. Po sedmi letech Story opustila a založila vlastní časopis Šťastný Jim. V současné době je šéfredaktorkou nejprodávanějšího časopisu Glanc o životním stylu. Za svoji literární a jinou činnost odbdržela Halina Pawlowská řadu ocenění, například v roce 1994 Českého lva v kategorii Nejlepší scénář za film Díky za každé nové ráno a dvakrát po sobě televizní ocenění Týtý – Pořad roku za talk-show Banánové rybičky, kterou Česká televize vysílá už od roku 1999.

Michaela Zámečníková Savovová Studovala na Institutu reklamní tvorby a marketingových komunikací VUT Zlín, obor: animace, trikový film a video Janáčkovu akademii múzických umění Brno, obor: scénografie. Působila v mnoha známých divadlech a podílela se na úspěšných divadelních hrách: 2003 Studio Marta Brno – Náměstíčko, C.Goldoni, Kytice, J.Suchý, režie M.Zetel, Klub Fléda Brno – S nožem na krku, návrat vojáka, P.Baďura, 2004 Husa na provázku Brno – Cult fiction I., Rybí hudba, Bukowski, Brautigan, Welsh, režie L.Balák, Bezbariérové divadlo Barka Brno, Komorní opera JAMU – opera Majitel pohřebního ústavu, Tučapský, režie T.Studený, 2005 Divadlo v 7a půl Brno – Thelma a Luiza, M.Mojžíšek, Divadlo Polárka Brno – Aladínova kouzelná lampa, F.Hrubín, režie Z.Mikotová, Městské divadlo Zlín – Budulínek, na motivy J.V.Plevy, režie Z.Mikotová – kostýmy, 2006 HADivadlo Brno – Fanouš a prostitutka, L.Balák, režie H.Mikolášková, Divadlo Polárka Brno – Mauglí, R.Kypling, režie H.Mikolášková, 2007 Klicperovo divadlo Hradec Králové – opera Čert a Káča, režie Z.Mikotová, Animatorama 07 – audiovizuální prezentace z Ateliéru animované tvorby FMK UTB, ve Zlíně, Komorní Fidlovačka - Tři deštivé dny, režie H.Mikolášková, Divadlo Polárka – Hašteřica, režie Z.Mikotová, 2008 Komorní Fidlovačka Praha – Sedmero hříchů, Tensee Williams, režie H.Mikolášková, Moravské divadlo Olomouc – Maškaráda, Terry Pratchett, režie M.Zetel

One woman show Jeskynní žena Slavnostní premiéra: 31. května 2009 od 19:00 hod. Divadlo Radka Brzobohatého, Opletalova 5/7, Praha 1

Režie: Lucie Poláčková Adaptace: Halina Pawlovská Výprava: Michaela Zámečníková Savovová Hraje: Anna Polívková

Vstupenky na slavnostní premiéru a vstupenky na další představení 7.6. 2009 jsou již v prodeji! www.ticketpro.cz, www.ticket-art.cz, www.ticketportal.cz

zdroj: Makroconcert foto: Korzo

Doporučujeme

Články odjinud