Antistresové desatero nejen pro vaše srdce

Antistresové desatero nejen pro vaše srdce

Srdce je naším tělesným „motorem“. Když je v klidu, přečerpá za jednu minutu přibližně pět litrů krve. Při zátěži se ale jeho výkon prudce zvyšuje: na dvacet i více litrů přečerpaných za minutu. Toto celoživotní „hrdinství“ bychom srdci měli soustavně oplácet. Naše protistresové desatero prozradí jak na to:

  1. Zkuste co nejvíce myslet pozitivně. Na všem se dá najít i pozitivní stránka aneb „všechno zlé je pro něco dobré“.
  2. Mějte někoho rádi. Rozdávat a přijímat lásku je velké umění. Nezapomínejte proto na svoji rodinu a okruh přátel.
  3. Dělejte věci, které vás baví. Není moudré přestat se kvůli pracovnímu shonu věnovat svým koníčkům a oblíbeným činnostem. Myslet na sebe ještě neznamená sobectví.
  4. Odpočívejte. A kdo to neumí, nikdy není pozdě, aby se to naučil. Nezapomínejte na relaxaci a hlavně dostatek spánku. Workholik nikdy nemůže být dlouhodobě výkonný.
  5. Buďte v pohodě. Pokud budete spokojení se svým životem, bude to na vás vidět. Úsměv a duševní klid jsou nakažlivé a přenesou se i na vaše okolí.
  6. Žijte aktivně. Pravidelný pohyb by měl být pevnou součástí vašeho života. A nemusí jít zrovna o vrcholový sport nebo přebory v posilovně, stačí dlouhá procházka, svižná chůze či jízda na kole. Někdo řeší svůj pohybový režim pořízením pejska a ten vám vynaložené úsilí vynahradí také svou oddanou láskou.
  7. Zdravě a chutně jezte. Tělo a srdce obzvlášť si přece nezaslouží nezdravou stravu, srdce je naším celoživotním věrným služebníkem.
  8. Nekuřte. Tím, že nekouříte nebo s kouřením přestanete, pomáháte svému srdci, aby zůstalo zdravé.
  9. Udržujte si přiměřenou hmotnost. Pokud se bude vaše tělo cítit dobře, budete se cítit dobře i vy. Pravidelná pestrá a vyvážená strava a dostatek pohybu vám pomohou udržet si optimální hmotnost a srdci se bude lehčeji pracovat.
  10. Opatrujte zdraví svého srdce, aby dlouho zdravé zůstalo. Aby mohlo být srdce šťastné, musí být zdravé! Zajímejte se o zdravotní rizika, která ohrožují vaše srdce, a pokuste se jich co nejvíce preventivně odstraňovat. Dopřejte svému srdci denně třeba deci červeného vína (kvůli obsahu látky resveratrol) a to vám zaručí dobré a ochranné účinky nejen pro srdce, ale i pro cévy.

V naší republice jsou onemocnění srdce a cév nepřítelem číslo jedna – ročně na jejich důsledky zemře více než 50 tisíc lidí, tedy 4 200 lidí každý měsíc. To je jeden člověk každých 10 minut.

Když se pokusíte co nejvíce z desatera v průběhu roku 2009 uvést do své denní praxe, srdce se vám odvděčí lepším výkonem a vyšší životností. Zkuste na ně myslet a chovat se v jeho prospěch. Ať nemusí jít do „servisu“ častěji než váš vůz v garáži.

(jnl) Zdroj: http://www.flora.cz zdroj: http://www.kardiochirurgie.cz>http://www.kardiochirurgie.cz

Doporučujeme

Články odjinud