Aromaterapie – co to je a nač ji používat?

Aromaterapie – co to je a nač ji používat?

Když se rozhlédneme v drogérii kolem sebe, denně vidíme regály plné nepřeberného množství chemických nebo polochemických krémů, odličovačů, pěn do koupelí a sprcháčů, aniž bychom si uměli vybrat. Tolik pěnivých preparátů k očistě těla i obličeje.

I někteří kožní lékaři si povšimli, že zpozorovali nástup pacientů s problémy kůže. Rozpraskaná, přesušená, atopická pleť, mnohem více lupenkářů, dokonce děti v kojeneckém a batolecím věku trpí různými ekzémy. Není to důsledek „chemie ze Západu“? Neovlivňuje nás příliš masivní reklama bohatých globálních firem, které si mohou dovolit vydávat miliony na reklamu a masírovat nás nesmysly o jejich zaručeně nejlepších kosmetických přípravcích? Z obrazovek se na nás usmívají nádherně vypadající modelky, které jsou tak krásné po kolagenových krémech, Q10 přípravcích nebo „přírodním“ chemickém peelingu z AHA kyselin. A my ženy se potom vrháme na ty regály v obchodních řetězcích a chceme se přiblížit slečnám z reklam.

A tak nějak jsme zapomněli na vlastní rozum a pravdy, které už známe dávno, např. že na oteklé oči jsou nejlepší nakrájené okurky - za pár korun otoky zmizí. Nebo že na komáří (vosí) štípnutí stačí trochu octa nebo nakrájené cibule. Ano, s nástupem BIO potravin je tady stále více vyhledávaná BIO kosmetika, která je vyráběna v souladu s přírodou, nejsou tam žádné náhražky, ropné produkty, navoněné syntetické látky a žádné konzervační látky. Roli „ochránců“ před mikroorganismy tvoří komplexy éterických olejů, které prakticky brání žluknutí. A protože jejich záruční doba je relativně krátká, nemůžou tyto výrobky být ve skladech, v přepravních prostorách nebo ležet v regálech hypermarketů. Tato zdánlivá nevýhoda z hlediska výrobce je ale jednoznačnou výhodou pro spotřebitele. S preparáty získáte vždy záruku, že jsou čerstvé, většinou vyrobené přímo pro vás až po doručení objednávky. A jak spotřebitelka samotná může ovlivnit trvanlivost svého oblíbeného krému, éterického olejíčku atd.? Jednoduše uchováním v chladnějším prostředí – stačí uložit v lednici a nevystavovat přímému slunečnímu záření.

Aromaterapie není jen LÉČENÍ VŮNĚMI, ale rovněž dodává pocit uvolnění, je velmi variabilní vůči každému z nás. Každý, kdo přijde do aromaterapeutického salonu, si může dle aktuální nálady, pocitu, ale i zdravotního stavu vybrat, jakou vůní chce provést masáž. Dostává na výběr obvykle z více než deseti éterických olejů (ale k dispozici je jich vždy mnohem více), které se míchají do teplé masážní emulze.

V aromaterapii jde především o citlivé přírodní i přirozené řešení jak kosmetických, tak zdravotních problémů. Přes kůži, která je zrcadlem našeho organismu (a také největším orgánem našeho těla), se dozvídáme mnoho o nás samotných. Prozradí, jak jíme, v jaké jsme psychické (ne)pohodě a velmi často odhaluje vnitřní zdravotní stav.

Navštívili jsme za vás jeden takový salon v západních čechách. Aromaterapeutické preparáty, se kterými se v http://www.salon-aromatica.cz>salonu Aromatica pracuje, jsou pouze a výhradně od českých prověřených výrobců, kteří mají certifikáty jakosti a všechny jsou v nejvyšší kvalitě – což je krédo a nejvyšší kritérium těchto výrobců. Jako účinné látky jsou zde používány nejkvalitnější éterické oleje (nikdy ne syntetické – uměle vyráběné!), získané ze siličnatých rostlin. V klasické kosmetice standardně používané minerální tuky, jako např. vazelína a parafín, jsou sice levné, ale pro pokožku bezcenné, proto nejsou v aromaterapii zásadně používané.

Dalším důležitým faktorem je, že až na výjimky (pleť.vody, tonika, krémy) představuje tato kosmetika BEZVODÉ preparáty – zákazník neplatí za vodu, ale výhradně za účinné složky. Například regenerační obličejové oleje obsahují 100% účinných látek, zatímco běžně prodávané krémy obsahují až 80% vody. Vždy je tedy mnohem lepší regenerační obličejový jojobový olej místo krému, což je možné v případě každého typu pleti (levandulový, růžový, s aloe vera, jasmínový atd.)

A přírodní preparáty určené k léčbě různých zdravotních problémů? Jen namátkou můžeme jmenovat velkou skupinu protiplísňových prostředků, které účinně hubí plísně jak v trávicím systému (zubní oleje), tak u žen v intimní oblasti. Aromaterapie se zabývá také likvidací odolných vší, bradavic, molusek, hemeroidů, akné, chladovou alergií, umí zahladit jizvy, šalvějový krém proti pocení (alternativa velmi nebezpečných antiperspirantů s magnéziem, kde je vědecky dokázano, že způsobují rakovinu lymfatických uzlin), dále nabízí speciální kapky na posílení imunity. Mimo jiné má výborné opalovací oleje, po kterých se neosypete, ani nespálíte, které se krásně vstřebávají a úžasně voní (levandulí).

Na závěr jistě stojí za zmínku, že aromaterapie se ve velkém měřítku zabývá ochranou citlivé DĚTSKÉ PLETI, nikdy nevysušuje tělíčko a má velmi příznivé účinky na bříško /fenyklový masážní olej), tak rovněž na klidný spánek (olej levandulový, mandarinkový, heřmánkový).

Rozlučme se příjemným zjištěním, že česká aromaterapeutická kosmetika je nejen účinná a voňavá – ale také finančně dostupná prakticky všem. Vše pod jednou střechou můžete pohodlně nakoupit na http://www.salon-aromatica.cz>www.salon-aromatica.cz v sekci E-SHOP, samozřejmostí je telefonická poradna, kdy se můžete s konkrétním požadavkem poradit o vhodnosti použití.

Napište nám na redakce@dama.cz, jaké zkušenosti máte s podnikáním vy. Tento článek je prvním z mini série, věnované ženám podnikatelkám a jejich starostem, další budou následovat...

Doporučujeme

Články odjinud