Libečkové maggi
Suroviny
libečkové stonky a listy (větší podíl listů) 1 velká mísa (cca litr po nasekání)
kopřivové a celerové listy 1 + 1 hrst
2 lžíce soli
slunečnicový olej na zakápnutí
Postup
Libeček, kopřivy i celer dobře omyjte a najemno posekejte. Můžete hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypejte solí a důkladně pomačkejte vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře.
Pak napěchujte do sklenek, opravdu hodně mačkejte. Čím víc, tím bude více šťávy. Můžete pak zalít pro zlepšení trvanlivosti trochou oleje.
Uchovávejte v lednici. Používejte na dochucení polévek, můžete samozřejmě používat i drť, ale všeho opatrně, je to dost koncentrované a slané.
Jak pěstovat bylinky? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Zeleninový základ do polévky
Suroviny
svazek libečku
sůl
cibule
mrkev
česnek
celer
máslo
květák
petržel
celer
Postup
Množství zeleniny a poměr záleží na vaší chuti. Libeček posekejte opět na menší kousky a zeleninu nastrouhejte nahrubo. Celou směs lehce osolte a poduste na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plňte do skleniček, které po uzavření obraťte dnem vzhůru. Skladujte v chladničce.
Kateřina Hradová
30. května 2023
Pokračování 3 / 5
Pesto z libečku
Suroviny
3–5 hrstí listů libečku (bez stopek)
100 g slunečnicových semínek
2 stroužky česneku
sůl
100–200 ml oleje (podle potřeby a chuti)
Postup
Pesto je možné připravit v mixéru, sekáčku nebo hmoždíři. Dospodu upěchujte libečkové listy, zasypejte je slunečnicovými semínky, přidejte nahrubo nakrájený česnek a sůl. Zalijte olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka. Nahrubo rozmixujte.
Neměla by vzniknout pasta, ale směs s malými kousky semínek. Gumovou stěrkou setřete velké kousky, které ulpí na stěnách. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přilijte ještě trochu oleje a ještě promixujte. Hotové pesto přendejte do sklenice, uzavřete víčkem a skladujte v lednici. Vydrží nejméně čtrnáct dní.
Marta Pušová
28. října 2022
Pokračování 4 / 5
Bylinkový olej
Suroviny
Olivový olej
Svazek libečku
Cibule
Česnek
Chilli
Červená paprika
Kmín
Sůl
Tymián
Rozmarýn
Postup
K aromatickému libečku přidejte cibuli, česnek, chilli (kdo má rád ostřejší), červenou papriku, kmín, sůl, olej, tymián a rozmarýn. U tymiánu a rozmarýnu použijte pouze lístky. Bylinky lehce nasekejte ostrým nožem, osolte a přidejte další koření. Můžete použít takové, které máte rádi. Nádobu naplňte pouze do poloviny a řádně promačkejte dřívkem. Pak zalijte olejem a nechte důkladně rozležet. V oleji se uvolní všechny vůně a chutě. Skladujte v suchu a temnu.
Lenka Chvostová
6. července 2022
Pokračování 5 / 5
Libečková sůl
Suroviny
středně velká mísa čerstvého libečku
šálek hrubozrnné soli
Postup
Libeček nasekejte mixérem najemno a přidejte hrubozrnnou sůl. Hmotu rozetřete rovnoměrně na plech vystlaný pečicím papírem a sušte v pootevřené troubě při teplotě 50 °C. Takto upravenou sůl nasypejte na maso nebo pečenou zeleninu.