Artóza se týká hlavně starších lidí, může se ale objevit už ve dvaceti. Například při špatném sportu či nadváze

Artóza se týká hlavně starších lidí, může se ale objevit už ve dvaceti. Například při špatném sportu či nadváze

Artróza postihuje hlavně ramena, kolena, bohužel i zápěstí
Artróza trápí více ženy, nevyhývá se ale ani mužům
Při artróze se neobnovuje chrupavka a tak dochází i k postižení okolního kloubu i měkkých tkání
Pomáhají injekce derivátů kyseliny hyaluronové
6
Fotogalerie

Artróza je nemoc kloubů. Jak se dá léčit? A kdy se nevyhnete operaci?

Začala vás bolet při chůzi do schodů častěji kolena? Pokud je vám kolem padesáti, pak se nedivte. Onemocnění kloubů postihuje hlavně lidi od padesátky výše. Nejčastěji bývají artrózou postižena právě kolena, ale i kyčle a ramena. Jaké jsou příčiny a jak se dá nemoc léčit?

Příčinou artrózy neboli osteoartrózy jsou i úrazy a životní styl

Artróza neboli osteoartróza je degenerativní onemocnění kloubů, které nejprve postihne chrupavku. Ta postupně mizí a rozpadá se. Podle odborníků za její opotřebení můžou hlavně způsob stravování, obezita a nedostatek pravidelného pohybu, dokonce i stres, protože napjaté svaly brání vrácení kloubů při pohybu do správné polohy. Ve chvíli, kdy se artróza vyvine, se bohužel kromě velké bolesti objeví i omezení. Kromě výše uvedených příčin bývá ale dalšími příčinami například jednostranné zatěžování kloubů (například v zaměstnání), sport (při některých druzích se namáhají neustále určité klouby), úrazy či traumata. Velmi často se pak všechny tyto příčiny kombinují.

Ramena, kyčle a kolena patří k nejčastějším obětem artrózy

Mezi ty první příznaky patří především bolest, která se objevuje při zvýšené námaze, a to sportovní nebo pracovní. Postupně začne bolest sílit, přichází takzvaná ranní startovací bolest, ranní ztuhlost, později se bolest přidává i v noci. Postupně se zvětšuje rozsah omezení pohybu, můžou se objevovat otoky, viditelné změny na kloubech, zejména na drobných kloubech ruky, což se projeví sníženou funkčností. Pozdní stádia se projevují zkrácením svalů či změnami osy a vybočení. Artróza postihuje veškeré klouby, nejčastěji se ale objevuje na kloubech, které bývají nejvíce zatížené, tedy na kolenou, kyčlích, páteři, ale i v ramenou, krku a prstech.

Stupně artrózy

Podle nálezu na rentgenu lze rozlišit čtyři základní stupně:

1. Stupeň artrózy: Nejmírnější, dochází k zúžení kloubní štěrbiny, protože se ztenčuje chrupavka.

2. Stupeň artrózy: postupuje zúžení kloubní štěrbiny, kloubní plochy vykazují nerovnosti, přilehlé kosti vykazují změny ve své struktuře.

3. Stupeň artrózy: pokračuje zúžení kloubní štěrbiny, tvoří se okrajové kostní výrůstky, začíná řídnutí kostí  a objevují se dutiny v kostech.

4. Stupeň artrózy: zmizela kloubní štěrbina, deformace kloubních konců kostí, přilehlé kosti odumírají, dochází k deformaci kloubu. V této fázi nemoci je již indikována kloubní náhrada (endoprotéza)a tedy vhodná operace.

Léčba artrózy? Zpočátku upravte životosprávu

Poté, co se nemoc diagnostikuje, a to pomocí klinického obrazu a zobrazovacích metod (rentgen, magnetická rezonance a artroskopické vyšetření kloubu), lékař stanoví postup léčby. Bohužel artróza nejde zcela vyléčit, můžete ale zmírnit příznaky. Hodně záleží na tom, kdy se nemoc odhalí, čím dříve, tím lépe. Léčba se tedy zaměřuje spíše na prevenci, snížení a omezení progrese a tlumení symptomů. V počátcích postačí konzervativní léčba, která zahrnuje úpravu životosprávy, shození nadbytečných kil a hlavně omezení přetěžování. 

Rehabilitace a léčba protizánětlivými léky

Pohyb je však i nadále nutný, klouby byste měli odlehčit snížením hmotnosti a používáním například vycházkových holí. Preferujte sporty, kde nedochází k tvrdým nárazům a přetížením, ideální je plavání či cyklistika, pořiďte si také boty s měkčí podrážkou, která tlumí nárazy. Při bolestech pomáhá laserová terapie, vodoléčba či elektrické a magnetické proudy. Aplikace by se ale neměly přehánět. Od bolesti pomáhají rychle působící analgetika, například Paracetamolum, Tramadol, Diclofenac a další. Dlouhodobé užívání může mít negativní vliv na žaludek, tak to nepřehánějte a formy podávání tablet střídejte.

Velmi často lékaři předepisují pomalu symptomaticky působící léky, například chondroprotektiva. Lokálně pak lze do postižených kloubů aplikovat deriváty kyseliny hyaluronové. Někdy je nutná operace, která zabrání vzniku a progresi onemocnění a po níž dochází k obnově hybnosti. Samozřejmě se provádějí i výkony, při nichž se už řeší následky vzniklých artrotických změn.

 

Doporučujeme

Články odjinud