Asistovaná reprodukce a zákon o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách

Zákon o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách půjde v nejbližších dnech do Senátu. Součástí tohoto zákona je i diskriminační pasáž o asistované reprodukci, která bezohledným a nelogickým způsobem zasahuje do léčby neplodnosti. Podle této zákonné úpravy nemůže např. muž, kterému je více než 40 let, použít při léčbě své vlastní spermie. Věkové omezení pro obě pohlaví je ale jen vrcholem ledovce. Text obsahuje i několik dalších zásadních chyb a nelogičností. Senát má nyní možnost schválit pozměňovací návrh, který by veškeré chyby odstranil.

Původní chybnou právní úpravu asistované reprodukce připravilo Ministerstvo zdravotnictví jako součást Zákona o zdravotní péči. Ten ale nakonec ministr zdravotnictví stáhl z projednávání. Velkým překvapením pro všechny lékaře z oboru pak byl fakt, že stejný text regulující podivným způsobem léčbu neplodnosti se zároveň objevil v Zákonu o výzkumu na lidských kmenových embryonálních buňkách. Tento zákon předkládalo Ministerstvo školství. Lékaři z vedení Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti se proto zúčastnili dalších jednání v Poslanecké sněmovně, kde několikrát upozorňovali na chyby v zákoně. Přesto zpravodaj Kochan i ministryně Buzková doporučili zákon ke schválení beze změn, a ten byl nakonec Poslaneckou sněmovnou schválen.

Nejvážnějším nedostatkem textu zákona je zcela iracionální jednotná věková hranice pro použití vlastních vajíček ženy a vlastních spermií muže. Ta byla stanovena na 18-40 let, tedy stejně jako pro darované zárodečné buňky od cizího dárce. To by prakticky znemožnilo mužům i ženám nad 40 let, aby mohli jako pár (jako partneři či manželé) podstoupit léčbu mimotělním oplozením. Zákon ale obsahuje i další nedostatky. Neumožňuje např. darovat embrya jinému páru nebo nařizuje léčeným párům provádět z lékařského hlediska neopodstatněná genetická vyšetření. Svůj nesouhlas se zákonem vyjádřili i pacienti, kteří protestovali proti diskriminaci prostřednictvím petice.

Zákon o výzkumu na lidských embryonálních kmenových buňkách a souvisejících činnostech (tisk 275), obsahující zmiňované chybné pasáže o léčbě neplodnosti, bude v nejbližších dnech projednávat Senát. Výbor Senátu pro zdravotnictví a sociální politiku doporučil jeho vrácení Parlamentu ČR s tím, že navrhl Pozměňovací návrh. Ten připravili díky velké iniciativě senátorky Palečkové odborníci z oboru asistované reprodukce společně s právníky a dalšími odborníky z Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva spravedlnosti a Právnické fakulty.

Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti, která reprezentuje naprostou většinu lékařů z oboru, plně podporuje schválení pozměňovacího návrhu připraveného Zdravotním výborem Senátu. Tento návrh by byl dobrým právním základem pro léčbu metodami asistované reprodukce. Pokud Senát přijme pozměňovací návrh a vrátí zákon zpátky Poslanecké sněmovně, bude opět na poslancích, zda předložený text zákona schválí a napraví tak chybu, jejíž odstranění v médiích přislíbil také ministr Rath.

Za Sekci asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti

MUDr. Karel Řežábek, CSc. vedoucí Centra asistované reprodukce Gynekologicko-porodnická klinika 1.lék. fakulty Univerzity Karlovy a VFN v Praze Apolinářská 18 Praha 2 více informací také na www.neplodnyzakon.cz

Doporučujeme

Články odjinud