Aspirin pomáhá kardiakům, zdravým může vážně uškodit

Aspirin pomáhá kardiakům, zdravým může vážně uškodit

Užívání aspirinu jako prevence před cévními nemocemi může být pro zdravé lidi nebezpečné. Podle britských lékařů má smysl jen pro toho, kdo už onemocněl.

Nová studie zveřejněná v odborné publikaci Archives of Internal Medicine, která analyzovala údaje 100 000 pacientů, uvádí, že užívání aspirinu jako prevence je spojeno s příliš vysokým rizikem vnitřního krvácení.

U osob, které prodělaly srdeční infarkt nebo mrtvici, tento lék brání vzniku krevních sraženin, čímž předchází dalším cévním příhodám. Zároveň ale zvedá nebezpečí vzniku vnitřního krvácení, včetně krvácení do mozku.

Odborníci zjistili, že aspirin zabrání pětině případů infarktů, které ale nejsou fatální. Nenašli však žádné důkazy, které by svědčily o tom, že dovede zabránit smrtelným mozkovým či srdečním příhodám. Riziko vnitřního krvácení ohrožujícího život naopak zvedá o jednu třetinu.

Vedoucí výzkumu, profesor Kausik Ray z univerzity St George´s, v Londýně, říká: "Statisticky vychází, že za šest let užívání dojde u jednoho ze 73 pacientů k vážnému krvácení. Za stejnou dobu se podaří zabránit infarktu u jedné ze 160 osob, a to ještě takovému, který by neměl fatální následky. To znamená, že obecně nemá užívání léku významné preventivní účinky a rozhodně neprodlužuje život. Naopak je třeba vzít v úvahu, že naše zdraví může poškodit."

Odborníci se shodují, že aspirin lze doporučit osobám, které mají příznaky, nebo už mají diagnózu kardiovaskulární choroby. U zdravých lidí může nebezpečí vnitřního krvácení převážit nad prospěchem, který by mohl jejich zdravotnímu stavu přinést.

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor, mnoho tekutin při nachlazení škodí!

ČTĚTE TAKÉ:
Úrazům na lyžích předejdete fyzickým tréninkem

Doporučujeme

Články odjinud