Australanky své placenty mění ve vitaminové tablety a koktejly

Australanky své placenty mění ve vitaminové tablety a koktejly

Australské ženy přejaly trend z USA a využívají své placenty po porodu. Tak jako většina samic savců, které po porodu placentu sežerou, i australské jogínky ji pozřou. Je totiž plná vitaminů, minerálů a dalších bioaktivních látek, o něž nechtějí přijít. Placentu nepojídají samozřejmě na porodním sále, pozřou ji po náležité úpravě.

Dovolit si to mohou jen bohaté Australanky, protože uchovat po porodu placentu a ve sterilním stavu ji převézt k následnému zpracování (vysušení a převedení do formy tablet či mléčných koktejlů) není nijak laciné.

Propagátorkou konzumace placent u protinožců je jogínka Brooke Martinová. K tomu, aby si z placenty nechaly vyrobit vitaminové tablety a koktejly, přesvědčila už sto svých klientek, které k ní chodí na těhotenskou jógu.

„Existují vědecké důkazy, že placenta obsahuje cenné kmenové buňky a živiny, které mohou ženě dodat energii, jsou prevencí postnatální deprese a snižují poporodní krvácení, navíc podporují produkci mléka,“ uvedla osmatřicetiletá Martinová v rozhovoru pro australský deník The News.

Placentu naši předci konzumovali běžně. Tak jako samice jiných primátů. Některé kultury využívají tuto cennou děložní výstelku zprostředkovávající výživu plodu dodnes. Také tradiční čínská medicína vyráběla ze sušené placenty léky.

Na Západě se využívají spíš placenty zvířat a nejčastěji ke kosmetickým účelům. Asi každá žena zná přípravky s alantoinem, což je výtažek z placenty neboli latinsky alantois.

Doporučujeme

Články odjinud