Austrálie: Veterináři pečují o stovky opilých papoušků

Austrálie: Veterináři pečují o stovky opilých papoušků

Tropické papoušky napadla záhadná nemoc, jejíž příznaky se silně podobají opilosti. Postižení ptáci se začali potácet po ulicích, padat ze stromů a omdlívat za letu.

Místní lidé začali papoušky sbírat a nosit k veterinářům s příznaky, které by u lidí naznačovaly reakci na přemíru alkoholu.

Vědci ale ještě pořád nepřišli na to, proč tito zvědaví a upovídaní ptáci vlastně padají k zemi. "Opilost" se podle BBC vyskytuje na konci období dešťů u papoušků v australském Severním teritoriu často.

Kolem dvou set opeřenců druhu lori mnohobarvý rudopáskový se teď dostalo do péče odborníků.

Při "příchodu" měli velmi zhoršenou koordinaci a po chvíli upadli do těžkého spánku. Teď vykazují veškeré příznaky strašné kocoviny. Mají zamlžené, podlité oči, zřejmě je bolí hlava a mají velmi málo energie. Velká část pacientů prý jen chce spát.

"Papoušci vypadají, jako by byli opilí. Padají ze stromů a nemají zdaleka takovou koordinaci jako obvykle. Například se snaží poskočit a minou bidýlko," říká Lisa Hansenová, veterinářka z Ark Animal Hospital poblíž Darwinu.

Jednoho papouška prý ošetřovatelé našli, jak se na dně klece opírá o mříž.

"Vypadal jako flamendr, který se opírá o zeď, aby se udržel na nohou," dodává jeho ošetřující zvěrolékařka.

Několik obvykle extrovertních papoušků zase bylo nalezeno, jak si schovávají hlavu pod papír a snaží se najít si temné, klidné místo.

Mezi symptomy této bizarní nemoci patří prý i to, že se tito obvykle hádaví ptáci začínají najednou chovat "ohromně přátelsky a žoviálně".

Lékařům se sice nepodařilo odhalit příčinu tohoto stavu, ale je možné, že rehabilitace bude trvat i několik měsíců. Až se papoušci uzdraví, budou vypuštěni zpět do přírody. Tam žijí ve velkých, hlučných a nepřehlédnutelných hejnech.

Zatím se o ně starají zvěrolékaři a dávají jim ptačí verzi "jídla na kocovinu", tedy oslazenou ovesnou kaši a čerstvé ovoce.

"Zřejmě je to papouščí ekvivalent zmrzliny a coca coly," dodává Hansenová.

ČTĚTE TAKÉ:
Vyznání Marty Kubišové

Doporučujeme

Články odjinud