6
Fotogalerie

Autopohádky startují do kin

Čeští animátoři v čele s legendárním Břetislavem Pojarem natočili filmovou podobu známých Autopohádek spisovatele Jiřího Marka. Ten se proslavil mimo jiné populárními kriminálními příběhy z Panoptika Hříšných lidí a Panoptika města pražského.

Na filmových animovaných Autopohádkách se vyřádily celkem čtyři tvůrčí týmy a aby to celé drželo pohromadě, pátá parta vytvořila hrané předěly, které vše spojí. Každá ze čtyř pohádek tak představí jinou animační technologii.

Hlasy pohádkovým postavám propůjčili Lucie Bílá, Pavel Liška, Barbora Hrzánová, Ladislav Mrkvička, Ondřej Vetchý, Eva Holubová, Petr Nárožný, Miroslav Táborský, Viktor Preiss a další. Hudbu složila a náhrála skupina Chinaski, která se už s Autopohádkami setkala na divadelních podiích i zvukových nosičích.

Jejich zpěvák a kytarista Michal Malátný pak v jedné z pohádek zastal roli vypravěče. „S Autopohádkami jsem strávil posledních 6 let. Během nich jsme s kapelou natočili 2 CD a odehráli desítky divadelních představení. Animovaný celovečerní film byl náš velký sen a nemohu uvěřit, že se brzy splní. Film vnímám i jako vzpomínku na Pavla Grohmana, který pro nás Autopohádky objevil,“ říká Michal Malátný.

První epizoda, inspirovaná Pohádkou o princezně, která se nesmála, je animována poloplastickou technologií. Tu režisér Břetislav Pojarem úspěšně vyzkoušel již na nestárnoucích medvědech, co se potkali u Kolína. Výtvarníkem je Pavel Koutský, který v příběhu animuje i snové představy. Pohádka vypráví o princezně, která si, jak už u nich bývá zvykem, umanula, že se nebude smát.

Druhý příběh využívá klasickou animaci loutek. Výtvarníkem a režisérem je Michal Žabka a příběh o Účetním a víle je zábavný pro děti a poučný pro tatínky. Účetní, jak známo bývají lidé vážní. Alespoň do chvíle, než jim cestu zkříží kouzelná víla. „Má kreslená víla je nadherná :). Animovaná pohádka mi v mém repertoáru chyběla a musím přiznat, že po této nádherné zkušenosti se těším na další příležitost. Hrát, zpívat nebo jen mluvit v pohádce je vždy za odměnu. Se svou vílou a hlavně s celým týmem lidí kolem ní jsme se náramně bavila,“ vzpomíná Lucie Bílá.

Třetí část O rybáři Maršíčkovi je animovaná velmi neobvyklou technologii papírové ploché loutky v reálném prostoru. Výtvarníkem je Bára Dlouhá a režisérem František Váša. Příběh o rybáři, jeho ženě a zlaté rybce je známý, jeho nová interpretace ve světě kol a motorů je však naprosto nová.

Čtvrtá epizoda O Vincentovi se odehrává v nedaleké budoucnosti. Režisér a výtvarník Libor Pixa doufá, že zdravý rozum zvítězí nad chamtivostí a touhou být za každých okolností první. Tahle kapitola vznikla ve "virtuálním světě" a do práce na ní se zapojili animátoři a tvůrci z celé Evropy.

Režisérem hraných předělů je Jakub Kohák. S realizací hraných částí pomáhá produkce Stillking. Ta u nás natáčela Letopisy Narnie a Mission Impossible.

Distribuční společnost Bioscop plánuje premiéru na 17. březen.

Soutěžit o zajímavé lístky a CD k filmu Autopohádky můžete ZDE.

ČTĚTE TAKÉ:
Návrat anorexie? Proboha, jen to ne!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud