AVOKALYPSA: 9 důvodů, proč milovat avokádo

AVOKALYPSA: 9 důvodů, proč milovat avokádo

Avokádo je velkým hitem všech možných jídelníčků. Hodí se do salátů, k těstovinám, do toastů, je základem pro výborné guacamole a existuje dokonce i avokádová zmrzlina! A proč jíst právě avokádo? Známe hned 9 důvodů!

Obsahuje draslík

Doposud všechnu slávu za nejvyšší obsah draslíku sklízely banány. Pravdou ale je, že avokádo má obsah draslíku dokonce dvakrát vyšší než banány.

Nabízí hodně bílkovin

Jedno avokádo má až čtyři gramy velmi kvalitní bílkoviny, což je asi nejvíc, co můžete z ovoce vytřískat.

Prospívá zdraví

Konzumace stravy bohaté na vlákninu právě tak jako je avokádo, pomáhá regulovat zdravé hodnoty v krvi a také podporuje zdravé bakterie ve vašich střevech, které pomáhají kvalitnímu trávení.

Pomáhá hubnout

V roce 2013 dokázala studie financovaná Hass Avocado Board fakt, že lidé s nadváhou, kteří denně snědli půlku avokáda, trpěli menším pocitem hladu než lidé, kteří avokádo neměli.

Uzdravuje srdce

Podle řady dalších studií avokádo může zlepšit zdraví cév a má také protizánětlivé účinky.

Disponuje důležitými živinami

Jedno avokádo obsahuje třetinu vaší denní potřeby vitamínu K a kyseliny listové, a 20% denní potřeby kyseliny pantotenové, vitamínu B5, B6, C, E, niacinu a riboflavinu. Navíc pokud budete avokádo jíst v kombinaci s jinými potravinami, vaše tělo bude daleko lépe schopné absorbovat všechny tyto živiny.

Snižuje cholesterol

Některé studie uvádějí, že diety, které zahrnují avokádo, mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi, protože obsahuje srdci prospěšné zdravé nononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají porazit nezdravý cholesterol. Navíc avokádo zvyšuje hladinu zdravého cholesterolu až o 11%.

Zkrášluje vlasy a pleť

Aminokyseliny, antioxidanty a esenciální oleje v avokádu pomáhají hydratovat suchou pokožku a napravují poškozené vlasy.

Zvyšuje absorpci antioxidantů

Pokud přidáte avokádo nebo avokádový olej do salátu, salsy či jiných pokrmů, pomáháte tělu lépe absorbovat antioxidanty. Absorpce se zvýší až patnácti násobně.

Doporučujeme

Články odjinud