Hovězí kebaby s dipem z červené řepy Zdroj: Stockfood.cz

Hovězí kebaby s dipem z červené řepy Zdroj: Stockfood.cz

Teplý podzimní salát Zdroj: Stockfood.cz
Grilované plněné papriky Zdroj: Stockfood.cz
Kuře pod křehkou pokličkou Zdroj: Stockfood.cz
Grilovaný lilkový burger Zdroj: Stockfood.cz
5
Fotogalerie

Babí léto na grilu nebo v kuchyni

Prázdniny už jsou sice za námi, ale podzim je v těchto dnech ještě mírný. Prostřete si na zahradě nebo na balkoně a užijte si dobré jídlo a pohodové počasí.

Hovězí kebaby s dipem z červené řepy

4 porce (asi 8 šišek) - příprava: 45 minut

KEBABY:

  • 1 kg mletého masa (hovězí, směs vepřového a hovězího nebo jehněčí)
  • 2 lžičky kajenského pepře
  • sůl
  • olej na potření špejlí
  • pita chléb a cibule k podávání

DIP:

  • 1 větší bulva červené řepy
  • olivový olej na restování
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 dl řeckého bílého jogurtu
  • hrst čerstvé máty, nasekané najemno
  • citronová šťáva
  • sůl

Maso smíchejte s 2 dl vody a kořením a zpracovávejte rukama, až se směs přestane lepit a drží pohromadě. Pokud je třeba, přilijte více vody. Maso rozdělte na 8 dílů a rukama namočenýma ve vodě vytvořte z každého šišku. Špejle potřete olejem, napíchněte šišky a přimáčkněte.

Kebaby položte na rozpálený gril nebo je vložte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby. Průběžně je otáčejte. Hotové budou za 15 až 20 minut.

Mezitím orestujte oloupanou a nastrouhanou řepu na oleji doměkka, přidejte kmín a restujte. Vychladlou smíchejte s jogurtem, solí, citronovou šťávou a mátou. Podávejte s pita chlebem, kolečky cibule a bylinkami.

Teplý podzimní salát

4 porce - příprava: 60 minut

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 2 malé cukety
  • 6 středních cibulí
  • olivový olej na zakapání
  • sůl
  • hrst čerstvých lístků šalvěje
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 100 g pekanových či vlašských ořechů
  • 2 hrsti čerstvých rukolových listů
  • 150 g parmazánu

ZÁLIVKA:

  • 0,5 dl olivového oleje
  • 3 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni i cukety omyjte, osušte a nakrájejte na větší kusy. Přidejte k nim oloupanou cibuli nakrájenou na osminy, zakapejte olejem, zasypte šalvějí a sezamovými semínky, osolte a dejte péct. Přibližně po 25 minutách přidejte ořechy a pečte ještě asi 20 minut.

Všechny ingredience na zálivku smíchejte v misce a důkladně prošlehejte, aby se dokonale spojily. Salát podávejte teplý s listy rukoly, hoblinkami parmazánu a zálivkou vedle.

Grilované plněné papriky

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 masité červené papriky
  • 8 lžic lučiny
  • 8–10 cherry rajčátek
  • 8–10 filátek ančoviček
  • 2 lžíce kaparů
  • 250 g sýra feta nebo balkánského sýra
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (tymián, bazalka, oregano...)
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička římského kmínu
  • čerstvě mletý pepř

Papriky rozpulte a zbavte semínek. Rajčátka rozčtvrťte, ančovičky rozkrájejte. Do každé papriky rozetřete lžíci lučiny a pak je plňte rajčaty, ančovičkami, kapary a kousky sýra.

Olej smíchejte s česnekem, římským kmínem a bylinkami. Směsí zakapejte každou papriku, podle chuti opepřete a vložte je na rozpálený gril nebo na plech a grilujte na grilu či pečte v troubě po dobu asi 10 minut.

Kuře pod křehkou pokličkou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 300 g kuřecích prsíček
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 větší pórek
  • 50 g másla
  • 200 g oloupaných a na plátky nakrájených žampionů
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření

Kuřecí maso nakrájejte na úzké nudličky, osolte a opepřete a na oleji orestujte dozlatova. Vyjměte z pánve a dejte stranou.

Pórek nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo, orestujte na něm pórek a po 5 až 8 minutách přidejte žampiony. Nechte odpařit tekutinu, přidejte opečené kuřecí maso, osolte a opepřete. Zalijte smetanou a nechte provařit. Vychladlou směsí naplňte zapékací misky.

Předehřejte troubu na 190 °C. Na pomoučněném válu rozválejte těsto a vyřízněte kola s průměrem větším, než mají misky. Okraje misek potřete vajíčkem, těsto položte přes ně a přitiskněte přečnívající okraje. Potřete vajíčkem a pečte dozlatova asi 10 minut.

Grilovaný lilkový burger

8 burgerů - příprava: 30 minut

  • 1 lilek
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 8 velkých žampionů nebo jiných hub
  • 2 avokáda
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1–2 větší tvrdší rajčata
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 ciabatty
  • 2 hrsti listů rukoly nebo polníčku

DIP:

  • 2 dl kvalitní majonézy
  • 1 lžička chilli pasty
  • šťáva z limetky

Lilek omyjte, nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a posolte. Nechte ho „vyplakat“ asi 15–20 minut. Potom plátky potřete olejem a pečte je z obou stran na grilu doměkka. Stejně připravte také celé hlavičky hub (pečte je pomalu a déle spíše na okraji grilu, aby byly propečené i uvnitř), které jste předtím potřeli z obou stran olejem.

Mezitím smíchejte ingredience na dip, připravte jej do misky nebo skleničky a dejte do lednice. Avokádo vypeckujte, vydlabejte, rozmačkejte vidličkou na kaši a promíchejte s česnekem. Nakonec na gril vložte plátky rajčat, které grilujte jenom chviličku.

Hotové houby i zeleninu sundejte z grilu, osolte a opepřete. Ciabatty podélně rozkrojte, každou půlku potřete česnekovým avokádem, na ně položte pár lístků rukoly nebo polníčku, pak plátek lilku, plátek rajčete a nakonec houbu. Podávejte s majonézovým dipem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Doporučujeme

Články odjinud