Babí léto na grilu nebo v kuchyni

25. 9. 2013
Prázdniny už jsou sice za námi, ale podzim je v těchto dnech ještě mírný. Prostřete si na zahradě nebo na balkoně a užijte si dobré jídlo a pohodové počasí.

Hovězí kebaby s dipem z červené řepy

4 porce (asi 8 šišek) - příprava: 45 minut

KEBABY:

  • 1 kg mletého masa (hovězí, směs vepřového a hovězího nebo jehněčí)
  • 2 lžičky kajenského pepře
  • sůl
  • olej na potření špejlí
  • pita chléb a cibule k podávání

DIP:

  • 1 větší bulva červené řepy
  • olivový olej na restování
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 dl řeckého bílého jogurtu
  • hrst čerstvé máty, nasekané najemno
  • citronová šťáva
  • sůl

Maso smíchejte s 2 dl vody a kořením a zpracovávejte rukama, až se směs přestane lepit a drží pohromadě. Pokud je třeba, přilijte více vody. Maso rozdělte na 8 dílů a rukama namočenýma ve vodě vytvořte z každého šišku. Špejle potřete olejem, napíchněte šišky a přimáčkněte.

Kebaby položte na rozpálený gril nebo je vložte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby. Průběžně je otáčejte. Hotové budou za 15 až 20 minut.

Mezitím orestujte oloupanou a nastrouhanou řepu na oleji doměkka, přidejte kmín a restujte. Vychladlou smíchejte s jogurtem, solí, citronovou šťávou a mátou. Podávejte s pita chlebem, kolečky cibule a bylinkami.

Teplý podzimní salát

4 porce - příprava: 60 minut

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 2 malé cukety
  • 6 středních cibulí
  • olivový olej na zakapání
  • sůl
  • hrst čerstvých lístků šalvěje
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 100 g pekanových či vlašských ořechů
  • 2 hrsti čerstvých rukolových listů
  • 150 g parmazánu

ZÁLIVKA:

  • 0,5 dl olivového oleje
  • 3 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 1–2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni i cukety omyjte, osušte a nakrájejte na větší kusy. Přidejte k nim oloupanou cibuli nakrájenou na osminy, zakapejte olejem, zasypte šalvějí a sezamovými semínky, osolte a dejte péct. Přibližně po 25 minutách přidejte ořechy a pečte ještě asi 20 minut.

Všechny ingredience na zálivku smíchejte v misce a důkladně prošlehejte, aby se dokonale spojily. Salát podávejte teplý s listy rukoly, hoblinkami parmazánu a zálivkou vedle.

Grilované plněné papriky

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 masité červené papriky
  • 8 lžic lučiny
  • 8–10 cherry rajčátek
  • 8–10 filátek ančoviček
  • 2 lžíce kaparů
  • 250 g sýra feta nebo balkánského sýra
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (tymián, bazalka, oregano...)
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžička římského kmínu
  • čerstvě mletý pepř

Papriky rozpulte a zbavte semínek. Rajčátka rozčtvrťte, ančovičky rozkrájejte. Do každé papriky rozetřete lžíci lučiny a pak je plňte rajčaty, ančovičkami, kapary a kousky sýra.

Olej smíchejte s česnekem, římským kmínem a bylinkami. Směsí zakapejte každou papriku, podle chuti opepřete a vložte je na rozpálený gril nebo na plech a grilujte na grilu či pečte v troubě po dobu asi 10 minut.

Kuře pod křehkou pokličkou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 300 g kuřecích prsíček
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 větší pórek
  • 50 g másla
  • 200 g oloupaných a na plátky nakrájených žampionů
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na vál
  • 1 vejce na potření

Kuřecí maso nakrájejte na úzké nudličky, osolte a opepřete a na oleji orestujte dozlatova. Vyjměte z pánve a dejte stranou.

Pórek nakrájejte na kolečka. V pánvi rozehřejte máslo, orestujte na něm pórek a po 5 až 8 minutách přidejte žampiony. Nechte odpařit tekutinu, přidejte opečené kuřecí maso, osolte a opepřete. Zalijte smetanou a nechte provařit. Vychladlou směsí naplňte zapékací misky.

Předehřejte troubu na 190 °C. Na pomoučněném válu rozválejte těsto a vyřízněte kola s průměrem větším, než mají misky. Okraje misek potřete vajíčkem, těsto položte přes ně a přitiskněte přečnívající okraje. Potřete vajíčkem a pečte dozlatova asi 10 minut.

Grilovaný lilkový burger

8 burgerů - příprava: 30 minut

  • 1 lilek
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 8 velkých žampionů nebo jiných hub
  • 2 avokáda
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1–2 větší tvrdší rajčata
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 ciabatty
  • 2 hrsti listů rukoly nebo polníčku

DIP:

  • 2 dl kvalitní majonézy
  • 1 lžička chilli pasty
  • šťáva z limetky

Lilek omyjte, nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a posolte. Nechte ho „vyplakat“ asi 15–20 minut. Potom plátky potřete olejem a pečte je z obou stran na grilu doměkka. Stejně připravte také celé hlavičky hub (pečte je pomalu a déle spíše na okraji grilu, aby byly propečené i uvnitř), které jste předtím potřeli z obou stran olejem.

Mezitím smíchejte ingredience na dip, připravte jej do misky nebo skleničky a dejte do lednice. Avokádo vypeckujte, vydlabejte, rozmačkejte vidličkou na kaši a promíchejte s česnekem. Nakonec na gril vložte plátky rajčat, které grilujte jenom chviličku.

Hotové houby i zeleninu sundejte z grilu, osolte a opepřete. Ciabatty podélně rozkrojte, každou půlku potřete česnekovým avokádem, na ně položte pár lístků rukoly nebo polníčku, pak plátek lilku, plátek rajčete a nakonec houbu. Podávejte s majonézovým dipem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Okolí vám vyčte, že nejste ochotni vyložit karty na stůl, ač se to právě nabízí. Nemusíte kvůli tomu mít výčitky svědomí. Dělejte všechno tak, jak to cítíte. S otevřeným hledím se…

Nejčtenější články

Doporučujeme