Babiččin třený beránek

V každé rodině se peče tahle tradiční velikonoční dobrota trochu jinak, většinou se ale recept dědí z generace na generaci. Jestli ovšem ještě pořád hledáte ten pravý, zkuste naši osvědčenou klasiku. Pokud nemáte moc času, zkuste rychlý recept na hrníčkového beránka. Najdete ho na videu v úvodu článku.

Bez sladkého nadýchaného beránka by nebyly svátky jara dokonalé. Pokud jste neměli to štěstí, abyste ten pravý recept zdědili po své mamince nebo babičce, pak klidně přestaňte hledat – máme pro vás báječnou inspiraci. Hlavní zárukou úspěchu je dodržení postupu. Když dostatečně vyšleháte žloutky s cukrem a opatrně zapracujete tuhý sníh, dosáhnete správného výsledku, a to jemné, ale plné chuti a nadýchané konzistence. Uvedené množství vystačí přesně na jednoho beránka. Pokud máte také formu na malého beránka, zvyšte dávky o čtvrtinu.

Beránek

na 1 formu - příprava: 50 minut

  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z ½ citronu
  • špetka soli, sádlo na vymazání a hrubá
  • mouka na vysypání formy

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky utřete společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny (můžete vyšlehat také v kuchyňském robotu).

2. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí.

3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Opět promíchejte. Nyní přilijte asi 100 ml vody, aby bylo těsto spíš řidší.

4. Ve zvláštní misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Na začátku přidejte špetku soli, která vám pomůže, aby byl sníh co nejpevnější. Opatrně ho po částech zapracujte do těsta, spíše ho zatírejte, než abyste míchali.

5. Formu důkladně vymažte sádlem. Díky tomu půjde beránek po upečení krásně vyklopit (a sádlo je v tomto případě skutečně bezkonkurenční).

6. Vymaštěnou formu vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Měli byste spěchat, aby vám nespadl sníh a beránekv troubě správně vyběhl a byl nadýchaný. Pokud to chcete provést v klidu a důkladně, vymažte si formu úplně na začátku.

7. Těsto nalijte až po okraj připravené přední části formy, přiklopte druhou půlkou (pokud ji forma má), postavte na plech, vložte do trouby a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut.

8. Po upečení odklopte, nechte trochu zchladnout. Pak beránka vyklopte z formy, pocukrujte a dozdobte.

Pokud nemáte moc času, zkuste rychlý recept na hrníčkového beránka. Najdete ho na videu v úvodu článku. 

Doporučujeme

Články odjinud