Babiččina bábovka

Babiččina bábovka
Bábovky jsou v české kuchyni jakýmsi sladkým základem. Nemají sice pevnost kamene nebo cementu, ba právě naopak, ale kapitola Moučníky v našich národních kuchařkách by bez nich nemohla existovat. Otevřete jakoukoli z nich a zavoní jich na vás desítky.

Bábovky jsou typickými moučníky středoevropského regionu. Kromě našich zemí jsou běžné i v těch německy mluvících, kde se jim říká Kugelhopf či Gugelhopf. S vystěhovalectvím se v minulém století dostala bábovka (včetně německého pojmenování) i do Spojených států a Austrálie a celkem spokojeně se uhnízdila i v tamních kuchařkách. Snad nikde ale není tak hojně zastoupená jako v naší kuchyni -vždyť máme bábovky třené, kynuté, z těst světlých, tmavých, obohacených ořechy či mandlemi a/nebo rozinkami, bábovky zvané mechové, mramorové, šlehačkové, ba i majonézové...

Sladká historie

Tvrdí se, že první Kugelhopf byl připraven v německém Lembergu počátkem 17. století a rozšířil se tak rychle, že se díky labužnickému zeti francouzského krále Ludvíka XV., polskému králi Stanislavu Leszczyńskému, dostal až na tamní dvůr. Stanislav vylepšil bábovku ještě přelitím cukerným sirupem s rumem - a malé baba au rhum se ve Francii pečou plošně, zatímco v Alsasku-Lotrinsku jsou z historických důvodů běžné bábovky, které známe i my. Recept, jenž přikládáme, je z více než sto let staré kuchařské knihy české provenience, a používá postup, který už není v moderním rychlém vaření zcela běžný, totiž šlehání v páře. Těstu dodá neobyčejnou hebkost a nadýchanost.

Na 16 řezů, Příprava: 1 hodina

6 vajec

3 žloutky

100 g moučkového cukru

100 g hladké mouky

100 g másla

citronová kůra

vanilkový cukr

máslo a hrubá mouka na formu

Vejce, žloutky a cukr šlehejte v kotlíku na mírném teple (ideálně nad párou), až směs hodně zhoustne. Stáhněte z tepla a šlehejte dál až do vychladnutí. Pak zlehka vařečkou zamíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přesuňte do vymazané a vysypané formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi tři čtvrtě hodiny. Plus: „Bábovka tato jest lehoučká jak peří a jemné chuti“, píše se o ní ve staré kuchařské knize. Při postupu „záleží na stejnoměrném šlehání a pak na tom, abychom hmotu přílišným horkem nespařily“. Při šlehání se vám určitě vyplatí elektrický šlehač.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Kdy jindy byste si měli vyjít večer ven, když ne dnes. Letní kino nebo venkovní divadelní scéna je to pravé, co vás může potěšit i rozněžnit. Z umění načerpáte energii, ale taky radost.…

Nejčtenější články