Proč mají ženy menopauzu? Díky ní jsme se vyvinuli z opic v člověka

5 komentářů

banany
24. listopadu • 16:47

Kdybychom se vyvinuli z opic tak by nebylo už opic! proč tedy opice existují??? Nikdo na světě neví z čeho vzniklo zvíře a člověk, ten úplný počátek při evoluci živočicha. Vše jsou jen dohady a domněnky i když existují kostry zvířat tisíce let staré.

Elynor
24. listopadu • 13:25

Mně teda překvapuje i to tvrzení údajných vědců, že dvouleté dítě neumí samo jíst. Asi nikdy neviděli malé dítě. I podstatně mladší dítě než dvouleté dokáže sebrat a nacpat si do pusy kdeco, a taky to sežvýkat a spolknout. Rozhodně by takové dítě neumřelo hladem, leda kvůli tomu, že nedokáže rozlišit, co jedlé je a co ne.

helza
25. listopadu • 10:30

@Elynor: Napadlo mě ještě, že v pravěku, starověku i středověku, bylo běžné kojit dítě do tří let. Pokud tedy matka neotěhotněla. Pak obvykle mléko určené dalšímu potomku tomu prvnímu přestalo chutnat. V tom případě se dvouleté dítě bez matky skutečně nenajedlo, ovšem nevím, jak mu v tomto případě mohla pomoct babička. :-)

Elynor
24. listopadu • 7:07

Ovšem valnou část historie lidstva na tom byly ženy podobně jako ty samice šimpanzů - nedožívaly se ani té menopauzy. Z různých důvodů. Pokud některá ano, tak obvykle ne ve stavu, kdy by byla schopna nějak významně přispět k výchově vnoučat. Spíš sama potřebovala, aby se o ni někdo postaral. Takže bych tu významnou roli zas tak nepřeceňovala. Počítačové simulace vycházející ze stavu řekněme posledních 200 let, kdy měly ženy šanci se dožít vyššího věku, to asi není úplně ideální pro vyslovování takových teorií. Jinak ano, samozřejmě z mnoha aspektů je výhodnější život v tlupě, ve větší skupině, a lidstvo tak taky vždycky žilo. Dokonce i dnes, ačkoli se to na první pohled možná tak nezdá. I v moderním světě není moc poustevníků, co by dokázali žít plně samostatně a nezávisle na jiných lidech. Díky tomu, že lidstvo celkově tvoří společenství, tak se mohlo rozvíjet.

helza
24. listopadu • 11:45

@Elynor: Totéž mi lítalo hlavou. Že se ony pravěké ženy žádné menopauzy nedožívaly. Vůbec, celá ta konstrukce nedává smysl a je neskutečně kostrbatá. Trochu jsem proto zagooglila a zjistila, že je ještě nesmyslnější než jsem si myslela, menopauzu totiž nemají poze primáti, ale i třeba sloni a kulohlavci. Já osobně si myslím, že příroda tak nějak brání zbytečnému plýtvání, dítě, jehož matka se nedožije dospělosti, by pravděpodobně v dobách minulých, stejně zemřelo.
V tomto článku, který jsem vygooglila se jako možná důvod uvádí i konkurenční boj dvou generací žen:
"https://www.osel.cz/6446-tajemna-menopauza-ja... ... "

Doporučujeme

Články odjinud