Příroda se chystá ke spánku a na naše talíře putují vydatnější jídla z masa, ale i poctivé pomazánky nebo smažené dobroty, které zvednou náladu.
Pomazánka z pečeného česneku
4 porce - příprava: 60 minut
- 4 palice česneku
- 2–3 lžíce olivového oleje
- sůl
- 4 krajíce chleba
- 1 lžíce nasekané listové petrželky
Palice česneku seřízněte v horní části a každou z nich dejte na kus alobalu, pokapejte olejem, lehce osolte, zabalte a dejte na plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Asi 5 až 10 minut před koncem pečení přidejte na plech k česneku krajíce chleba. Pokapejte je zbylým olejem a upečte dokřupava.
Upečený česnek nechte lehce zchladnout. Vybalte ho z alobalu a vymačkejte z něj stroužky do misky. Lehce osolte, pokud je třeba, rozmíchejte s kapkou oleje. Česnekovou pomazánkou potřete opečené chleby a posypejte nasekanou petrželkou.
Teplý salát z restované panenky
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 bulva fenyklu
- 2 červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 100 ml olivového oleje
- 400 g vepřové panenky
- 100 g špenátových listů
- sůl a pepř
Fenykl a cibuli nakrájejte na měsíčky. Stroužky česneku nechte v celku. Na pánvi zahřejte polovinu oleje a restujte fenykl 3 minuty. Přidejte cibuli a česnek a opékejte doměkka. Osolte a nechte v teple.
Panenku očistěte, osolte a opepřete a na pánvi se zbylým olejem opečte ze všech stran. Pak vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180 °C asi 6 minut. Nechte odpočinout. Nakrájejte a servírujte s opečenou zeleninou a listy špenátu.
Kotletka plněná kysaným zelím
4 porce - příprava: 60 minut
- 300 g kysaného zelí
- 2 stroužky česneku
- 4 kotlety s kostí (po 200 g)
- 2 snítky tymiánu
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 25 g másla
- sůl a pepř
NA POLENTU:
- 500 ml masového vývaru
- 100 g instantní polenty
- 20 g másla
- 20 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce oleje
Z kysaného zelí vymačkejte šťávu. Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vmíchejte do zelí. Kotlety nařízněte tak, aby vznikla kapsa, a naplňte je zelím. Maso spíchněte jehlou nebo špejlí. Naplněné kotlety osolte, opepřete a posypejte tymiánem.
Na pánvi zahřejte olej a maso na něm opečte z obou stran. Opečené kotlety přendejte do pekáče. Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, výpek z pánve a máslo. Zakryjte alobalem. Vložte do trouby a pečte na 180 °C 20 minut.
Mezitím přiveďte k varu vývar a vmíchejte polentu. Za stálého míchání provářejte 3 minuty na mírném ohni. Sundejte z ohně, vmíchejte máslo a parmazán. Uvařenou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte zatuhnout. Pak ji nakrájejte na kostky a orestujte na oleji. Podávejte s opečenými kotletami.
Cibulové kroužky
4 porce - příprava: 45 minut
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 50 ml sektu
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 2 velké cibule
- hladká mouka na obalení
- olej na smažení
NA DIP:
- 150 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Vejce rozšlehejte. Po částech zapracujte mouku. Přidejte sekt. Nakonec vmíchejte škrob a vypracujte husté hladké těstíčko. Nechte ho odpočinout v pokojové teplotě, alespoň 30 minut.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Ta pak rozdělte na jednotlivé kroužky a obalte je v hladké mouce.
V kastrůlku zahřejte vrstvu oleje. Cibulové kroužky obalené v mouce namáčejte do těstíčka a postupně je vkládejte do horkého oleje. Na mírném plameni je smažte dozlatova z obou stran. Pak je nechte oschnout na papírové utěrce.
Na dip smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, špetkou soli a pepře. Osmažené kroužky podávejte s dipem a salátem.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 11/2013.