Báječná listopadová čtyřka | Zdroj: Nina Novák

Zdroj: Nina Novák

Báječná listopadová čtyřka

Příroda se chystá ke spánku a na naše talíře putují vydatnější jídla z masa, ale i poctivé pomazánky nebo smažené dobroty, které zvednou náladu.

Pomazánka z pečeného česneku

4 porce - příprava: 60 minut

  • 4 palice česneku
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 4 krajíce chleba
  • 1 lžíce nasekané listové petrželky

Palice česneku seřízněte v horní části a každou z nich dejte na kus alobalu, pokapejte olejem, lehce osolte, zabalte a dejte na plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Asi 5 až 10 minut před koncem pečení přidejte na plech k česneku krajíce chleba. Pokapejte je zbylým olejem a upečte dokřupava.

Upečený česnek nechte lehce zchladnout. Vybalte ho z alobalu a vymačkejte z něj stroužky do misky. Lehce osolte, pokud je třeba, rozmíchejte s kapkou oleje. Česnekovou pomazánkou potřete opečené chleby a posypejte nasekanou petrželkou.


Teplý salát z restované panenky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 bulva fenyklu
  • 2 červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 400 g vepřové panenky
  • 100 g špenátových listů
  • sůl a pepř

Fenykl a cibuli nakrájejte na měsíčky. Stroužky česneku nechte v celku. Na pánvi zahřejte polovinu oleje a restujte fenykl 3 minuty. Přidejte cibuli a česnek a opékejte doměkka. Osolte a nechte v teple.

Panenku očistěte, osolte a opepřete a na pánvi se zbylým olejem opečte ze všech stran. Pak vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180 °C asi 6 minut. Nechte odpočinout. Nakrájejte a servírujte s opečenou zeleninou a listy špenátu.


Kotletka plněná kysaným zelím

4 porce - příprava: 60 minut

  • 300 g kysaného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 4 kotlety s kostí (po 200 g)
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 25 g másla
  • sůl a pepř

NA POLENTU:

  • 500 ml masového vývaru
  • 100 g instantní polenty
  • 20 g másla
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce oleje

Z kysaného zelí vymačkejte šťávu. Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vmíchejte do zelí. Kotlety nařízněte tak, aby vznikla kapsa, a naplňte je zelím. Maso spíchněte jehlou nebo špejlí. Naplněné kotlety osolte, opepřete a posypejte tymiánem.

Na pánvi zahřejte olej a maso na něm opečte z obou stran. Opečené kotlety přendejte do pekáče. Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, výpek z pánve a máslo. Zakryjte alobalem. Vložte do trouby a pečte na 180 °C 20 minut.

Mezitím přiveďte k varu vývar a vmíchejte polentu. Za stálého míchání provářejte 3 minuty na mírném ohni. Sundejte z ohně, vmíchejte máslo a parmazán. Uvařenou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte zatuhnout. Pak ji nakrájejte na kostky a orestujte na oleji. Podávejte s opečenými kotletami.


Cibulové kroužky

4 porce - příprava: 45 minut

  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 50 ml sektu
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 2 velké cibule
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení

NA DIP:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Vejce rozšlehejte. Po částech zapracujte mouku. Přidejte sekt. Nakonec vmíchejte škrob a vypracujte husté hladké těstíčko. Nechte ho odpočinout v pokojové teplotě, alespoň 30 minut.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Ta pak rozdělte na jednotlivé kroužky a obalte je v hladké mouce.

V kastrůlku zahřejte vrstvu oleje. Cibulové kroužky obalené v mouce namáčejte do těstíčka a postupně je vkládejte do horkého oleje. Na mírném plameni je smažte dozlatova z obou stran. Pak je nechte oschnout na papírové utěrce.

Na dip smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, špetkou soli a pepře. Osmažené kroužky podávejte s dipem a salátem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 11/2013.

Doporučujeme

Články odjinud