Báječná listopadová čtyřka

27. 11. 2013
Příroda se chystá ke spánku a na naše talíře putují vydatnější jídla z masa, ale i poctivé pomazánky nebo smažené dobroty, které zvednou náladu.

Pomazánka z pečeného česneku

4 porce - příprava: 60 minut

  • 4 palice česneku
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 4 krajíce chleba
  • 1 lžíce nasekané listové petrželky

Palice česneku seřízněte v horní části a každou z nich dejte na kus alobalu, pokapejte olejem, lehce osolte, zabalte a dejte na plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Asi 5 až 10 minut před koncem pečení přidejte na plech k česneku krajíce chleba. Pokapejte je zbylým olejem a upečte dokřupava.

Upečený česnek nechte lehce zchladnout. Vybalte ho z alobalu a vymačkejte z něj stroužky do misky. Lehce osolte, pokud je třeba, rozmíchejte s kapkou oleje. Česnekovou pomazánkou potřete opečené chleby a posypejte nasekanou petrželkou.


Teplý salát z restované panenky

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 bulva fenyklu
  • 2 červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 400 g vepřové panenky
  • 100 g špenátových listů
  • sůl a pepř

Fenykl a cibuli nakrájejte na měsíčky. Stroužky česneku nechte v celku. Na pánvi zahřejte polovinu oleje a restujte fenykl 3 minuty. Přidejte cibuli a česnek a opékejte doměkka. Osolte a nechte v teple.

Panenku očistěte, osolte a opepřete a na pánvi se zbylým olejem opečte ze všech stran. Pak vložte do vyhřáté trouby a pečte na 180 °C asi 6 minut. Nechte odpočinout. Nakrájejte a servírujte s opečenou zeleninou a listy špenátu.


Kotletka plněná kysaným zelím

4 porce - příprava: 60 minut

  • 300 g kysaného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 4 kotlety s kostí (po 200 g)
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 25 g másla
  • sůl a pepř

NA POLENTU:

  • 500 ml masového vývaru
  • 100 g instantní polenty
  • 20 g másla
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce oleje

Z kysaného zelí vymačkejte šťávu. Česnek oloupejte, nasekejte najemno a vmíchejte do zelí. Kotlety nařízněte tak, aby vznikla kapsa, a naplňte je zelím. Maso spíchněte jehlou nebo špejlí. Naplněné kotlety osolte, opepřete a posypejte tymiánem.

Na pánvi zahřejte olej a maso na něm opečte z obou stran. Opečené kotlety přendejte do pekáče. Přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli, výpek z pánve a máslo. Zakryjte alobalem. Vložte do trouby a pečte na 180 °C 20 minut.

Mezitím přiveďte k varu vývar a vmíchejte polentu. Za stálého míchání provářejte 3 minuty na mírném ohni. Sundejte z ohně, vmíchejte máslo a parmazán. Uvařenou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte zatuhnout. Pak ji nakrájejte na kostky a orestujte na oleji. Podávejte s opečenými kotletami.


Cibulové kroužky

4 porce - příprava: 45 minut

  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 50 ml sektu
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 2 velké cibule
  • hladká mouka na obalení
  • olej na smažení

NA DIP:

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Vejce rozšlehejte. Po částech zapracujte mouku. Přidejte sekt. Nakonec vmíchejte škrob a vypracujte husté hladké těstíčko. Nechte ho odpočinout v pokojové teplotě, alespoň 30 minut.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Ta pak rozdělte na jednotlivé kroužky a obalte je v hladké mouce.

V kastrůlku zahřejte vrstvu oleje. Cibulové kroužky obalené v mouce namáčejte do těstíčka a postupně je vkládejte do horkého oleje. Na mírném plameni je smažte dozlatova z obou stran. Pak je nechte oschnout na papírové utěrce.

Na dip smíchejte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem, špetkou soli a pepře. Osmažené kroužky podávejte s dipem a salátem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 11/2013.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Senzační náladu zrovna nemáte, ale jste rádi, že vedoucímu už dochází vaše potřebnost. Nikdy jste nedělali nic napůl, protože to prostě neumíte. Nadřízený si všimnul vašich skvěle…

Nejčtenější články

Doporučujeme