Báječné chutě Maroka. Vyzkoušejte jejich speciality

11. 6. 2014
Kuchyně této země je plná kouzelných barev a pikantních vůní. Spojují se v ní vlivy nedalekého ohnivého Španělska i tajemného orientu. Pokud se tam třeba letos chystáte na dovolenou, určitě si nenechte ujít zdejší specialitu tažin a nezapomeňte si dovézt domů také jedlé suvenýry.

Arašídy v růžové vodě

6 porcí - příprava: 35 minut

  • 3/4 hrnku krupicového cukru
  • 2 hrnky nasucho opečených nesolených arašídů
  • 1,5 lžičky růžové vody

Asi 1/4 hrnku vody dejte vařit do hrnce, přidejte cukr a míchejte, až se úplně rozpustí. Pak vmíchejte arašídy a na mírném ohni za občasného promíchání vařte asi 8 minut.

Přidejte špetku soli a stále pomalu vařte do té doby, až cukr začne hnědnout. Pak odstavte ze sporáku a vmíchejte růžovou vodu. Kandované buráky rozprostřete na potravinovou fólii a nechte vychladnout.

Náš TIP: Růžovou vodu, která je součástí marockých dezertů, můžete koupit nebo si ji připravit doma. Recept najdete níže.


Fazole s rozinkami a piniovými oříšky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • špetka šafránu
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g krájených loupaných rajčat
  • 300 g uvařených bílých fazolí (nebo z konzervy)
  • 1/2 hrnku rozinek
  • sůl, římský kmín
  • 1/2 hrnku piniových oříšků
  • lístky koriandru

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte. Šafrán namočte do mističky s teplou vodou. Cibuli a česnek orestujte na oleji. Přidejte rajčata a promíchejte. Vmíchejte slité fazole, rozinky a šafrán i s vodou, ve které se louhoval. Osolte a dochuťte. Ještě 5 minut prohřívejte a podávejte s restovanými piniovými oříšky a bylinkami.


Kuře s citronem a olivami

4 porce - příprava: 60 minut + odležení

  • 4 stehenní kuřecí řízky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule kůra z 1 citronu (nejlépe nakládaného)
  • sůl a pepř
  • 2 hrsti zelených oliv
  • 1 hrst rozinek
  • koriandr a plocholistá petrželka na ozdobu

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky. Všechno koření smíchejte v misce, trochu osolte a ve směsi obalte kousky kuřete. Nechte odpočívat v chladu asi hodinu.

Pak na pánvi nebo v hrnci se silnějším dnem rozehřejte olej a opečte v něm zprudka kořeněné maso. Po několika minutách přidejte česnek a cibuli, dochuťte solí a pepřem a duste asi 15 minut.

Pak promíchejte, přidejte citronovou kůru, olivy a rozinky, podlijte asi 100 ml vody a ještě asi 30 minut duste na mírném plameni. Podávejte s kuskusem nebo rýží posypané čerstvým koriandrem a plocholistou petrželkou.

Náš TIP: Servírujte spolu s nakládaným citronem, který jste nakrájeli na čtvrtiny.


Tažin s cuketou a cizrnou

4 porce - příprava: 45 minut

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 cukety
  • hrst sušených meruněk
  • 400 g cizrny v konzervě
  • 300 g passaty
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička pasty harissa (recept níže)
  • sůl a pepř
  • hrst čerstvého koriandru
  • zakysaná smetana nebo smetanový jogurt řeckého typu

V hlubší pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nasekanou cibuli a česnek s kořením. Asi po minutě, kdy se krásně rozvoní, přidejte nakrájenou cuketu a sušené meruňky. Několik minut opékejte, zalijte asi 50 ml vody, promíchejte a duste přibližně 15 minut.

Pak vmíchejte slitou a propláchnutou cizrnu i rajčatové pyré smíchané s medem a harissou. Dochuťte solí a pepřem a ještě 5 až 10 minut duste pod pokličkou. Tažin podávejte s kuskusem, posypaný čerstvým koriandrem a s lžící zakysané smetany nebo řeckého jogurtu.

Náš TIP: Pokud máte speciální nádobu na tažin, připravte pokrm v ní. Harissu si můžete namíchat sami doma nebo koupit v obchodě již hotovou.


Mandlové sušenky

na 1 plech - příprava: 35 minut

  • 350 g mandlí
  • 2 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • olej
  • loupané mandle na ozdobu

Mandle (nemusíte je loupat) umelte na jemnou mouku. Tu smíchejte se žloutky, cukrem a citronovou šťávou. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte ho do žloutkové směsi. Z těsta tvarujte malé kuličky, které splácněte a klaďte na plech s pečicím papírem (aby se vám těsto nelepilo na ruce, namočte si je v trošce oleje). Doprostřed každé placičky vmáčkněte mandli.Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 15 minut.


Rybí tažin s rozinkami

4 porce - příprava: 45 minut + marinování

  • 700 g rybích filetů
  • 2 cibule
  • 1 cuketa
  • 4 střední rajčata
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g rajčatového protlaku
  • rybí vývar
  • sůl a pepř
  • 1 nakládaný citron
  • hrst rozinek
  • hrst lístků koriandru

HARISSA:

  • 1 sušená červená chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • kůra a šťáva z 1/2 bio citronu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Suroviny na harissu rozmixujte na pastu. Vykostěné rybí filety opláchněte, osušte a potřete pastou. Zakryjte a nechte marinovat. Cibuli nasekejte, cuketu a rajčata nakrájejte na kousky. Na lžíci oleje opečte cuketu a dejte ji stranou.

Na další lžíci oleje orestujte cibuli, přidejte zbytek harissy a nechte rozvonět. Vmíchejte cuketu, rajčata a protlak. Podlijte vývarem a povařte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Poklaďte rybou, rozinkami a citronem, podlijte, přiklopte a duste 20 minut. Podávejte s kuskusem a lístky koriandru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak chutná Maroko?

  • HARISSA – ostrá kořeněná pasta, která je součástí mnoha severoafrických specialit; můžete ji koupit již hotovou.
  • RŮŽOVÁ VODA – u nás není snadno k dostání, ale můžete si ji připravit doma. Lístky růží (chemicky neošetřené) zalijte horkou vodou v poměru 1 : 2 a nechte louhovat. Přeceďte a skladujte v chladničce.
  • TAŽIN (TAJINE) – nádoba, ve které se připravuje stejnojmenný marocký pokrm.
  • NAKLÁDANÉ CITRONY – citrony v soli jsou tradiční ingrediencí arabské i židovské kuchyně.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Připomínejte si neustále, že dosažení vytčeného cíle záleží na tom, jak realisticky dokážete hodnotit činy a chování lidí kolem sebe. To, co vám naslibuje pohledná osoba opačného pohlaví,…

Nejčtenější články