Letní párty nebo víkendové lenošení se neobejde bez osvěžení. Nabízíme vám osvědčené tipy.
Ledový čaj s letním ovocem
4 porce - příprava: 10 minut + chlazení
- 2 sáčky čaje Earl Grey
- 4 cl malinového likéru
- 1 citron
- čerstvé maliny a máta
- led
Čaj uvařte klasickým způsobem a nechte ho vychladnout. Přilijte kvalitní malinový likér, přidejte pár lístků máty a nechte ho v ledničce zchladnout na požadovanou teplotu. Podávejte ve sklenici s ledem a čerstvými malinami.
Třešňová sangria
6 porcí - příprava: 15 minut + odležení
- 1 citron
- 1 limetka
- 1 pomeranč
- 2 hrsti zralých třešní
- 300 ml bílého třtinového rumu
- 2–3 lžíce třtinového cukru
- 700 ml sladkého červeného vína
- 200 ml pomerančového džusu
- led
Všechny suroviny mějte připravené nachlazené. Citron, limetku a pomeranč omyjte a nakrájejte na plátky. Třešně zbavte stopek i pecek, pár si jich nechte v celku na ozdobu. Ovoce dejte do džbánu, zalijte rumem, vínem a džusem, přidejte trochu cukru a pořádně promíchejte. Nechte v ledničce ještě asi 2 hodiny odležet a podávejte s ledem.
Ananasové daiquiri s limetkou
2 porce - příprava: 5 minut
- 1/2 limetky
- 4 cl cointreau
- 4 cl bílého rumu
- 5 cl ananasového džusu
- 1 cl ananasového sirupu
- led
Z poloviny limetky odkrojte kolečko na ozdobu, ze zbytku vymačkejte šťávu. Tu smíchejte s cointreau, rumem, džusem a sirupem a podávejte na ledu.
High Society
1 porce - příprava: 5 minut
- 2 cl campari
- 4 cl ginu
- 100 ml grapefruitového fresh džusu
- 2 cl broskvového likéru
- plátek grapefruitu
- led
Tenhle hořký drink osvěží i ve skutečných vedrech! Protřepejte všechny uvedené ingredience i s ledem a podávejte ozdobené plátkem grepu.



Ledové stylové osvěžení – pro změnu nealko
Mattoni Tropicana
1 porce - příprava: 5 minut + odležení
- 5 tenkých plátků ananasu
- 5 lístků máty
- 1 lžička třtinového cukru
- 10 cl Mattoni s příchutí citronu
- led
Plátky ananasu nakrájejte na trojúhelníčky, jeden si nechte neočištěný se slupkou na ozdobu. Zbylé čtyři promíchejte s mátou a lžičkou třtinového cukru a nechte asi půl hodiny odležet. Ovoce spolu s ledem vložte do vyšší sklenice, dolijte minerální vodou Mattoni s příchutí citronu a ozdobte kouskem ananasu.
BBQ Surprise
1 porce - příprava: 5 minut
- 100 gramů vodního melounu
- pár kapek tabaska
- 1 snítka rozmarýnu
- 100 ml Mattoni s příchutí grepu
- led
Dužninu vychlazeného melounu nakrájejte na kostičky a pokapejte pár kapkami tabaska. Do vyšší, předem nachlazené sklenice vložte snítku rozmarýnu, přidejte meloun namíchaný s ledem a dolijte minerální vodou Mattoni s příchutí grepu. Promíchejte a podávejte.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.