Báječné recepty z hub

15. 9. 2014
Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu období, kdy konečně rostou. Pro zajímavé druhy, například asijské, se ale můžete vydat i do obchodu.

Houbová polévka s chlebem

4 porce - příprava: 45 minut

  • hrst sušených hub
  • 2 červené cibule
  • olej
  • 150 g lišek
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce portského vína
  • 4 plátky tmavého chleba
  • 20 g parmazánu
  • plocholistá petržel

Sušené houby svařte s 200 ml vody. Na kolečka nakrájenou cibuli osmažte dozlatova, přidejte pokrájené lišky, zalijte houbovým a hovězím vývarem a ještě 10 minut povařte. Dochuťte solí, pepřem a portským vínem. Chleba opečte v topinkovači. Na talíři ho zalijte polévkou a ozdobte parmazánem a petrželí.


Roláda z červeného zelí

4 porce - příprava: 60 minut

  • 6 listů červeného zelí
  • olej
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 350 g žampionů
  • 180 g strouhaného perníku
  • 2 vejce
  • 150 g kešú oříšků
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl a pepř
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 3 hrušky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany
  • 100 g gorgonzoly

V hrnci přiveďte k varu vodu a 15 minut v ní povařte zelí. Vyjměte a zchlaďte ve studené vodě.

Orestujte cibuli, česnek a 250 g žampionů. Vychladlé smíchejte s perníkem, vejcem, nasekanými kešú, pažitkou, solí a pepřem. Náplň rozdělte na listy a zamotejte. Roládky orestujte, zalijte vývarem a 20 minut duste.

Orestujte zbylé žampiony a nakrájené hrušky. V kastrůlku osmažte cibuli, přidejte mléko, smetanu a gorgonzolu. Dochuťte solí a pepřem. Roládky podávejte přelité omáčkou.


Kuře s houbovou nádivkou

4 porce - příprava: 2 hodiny

  • 100 g staršího pečiva
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 400 g hřibů
  • 60 g slaniny
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • hrst plocholisté petržele
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • 1 kuře
  • sůl a pepř
  • 750 g dýně hokkaidó
  • olivový olej
  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce škrobu

Pečivo nakrájejte a zalijte horkým mlékem. Asi 1 hub pokrájejte na větší kousky, zbytek najemno. Osmažte nakrájenou slaninu, 1 cibuli a česnek. Přidejte velké kousky hub a restujte ještě asi 4 minuty. S polovinou nasekané petržele, vejcem a kůrou vmíchejte do pečiva.

Troubu zapněte na 200 °C. Kuře osolte a opepřete. Naplňte nádivkou a uzavřete párátkem. Potom je za stálého přelévání pečte asi 1,5 hodiny. Dýni nakrájejte, smíchejte s olejem, solí a pepřem. Přibližně 20 minut před dopečením kuřete přidejte do pekáče dýni.

Na pánvi orestujte druhou cibuli nakrájenou na měsíčky, přilijte víno a nechte zredukovat. Přidejte vývar, zakysanou smetanu a v trošce vody rozmíchaný škrob. Provařte, osolte, opepřete. Orestujte zbytek hub a nechte ještě asi 8 minut dopéct s dýní.


Koláčky z hub šitake

6 porcí - příprava: 60 minut

  • 450 g listového těsta
  • 150 g hub šitake
  • 2 stroužky česneku
  • 10 g zázvoru
  • 3 jarní cibulky
  • 160 g mletého hovězího masa
  • 150 g uvařených brambor
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 žloutek
  • olej
  • pepř

SALÁT:

  • 200 g brokolice
  • 200 g mrkve
  • 150 g bílé ředkve
  • 1 jarní cibulka
  • 100 g hub enoki
  • 2 lžíce sezamu
  • 10 g zázvoru
  • na zálivku podle chuti sójová omáčka, rýžový ocet, cukr a sezamový olej, čerstvý koriandr

Těstem vyložte kulaté formičky, ze zbytku vykrájejte kolečka na víčka, která uprostřed nařízněte do kříže. Troubu zapněte na 180 °C. Osmažte očištěné a nakrájené šitake, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor.

Cibulky pokrájejte na kolečka a smíchejte s šitake, mletým masem, pokrájenými bramborami, sójovou omáčkou a pepřem. Formičky s těstem naplňte směsí, přiklopte a přimáčkněte okraje. Přebytečné těsto odřízněte a ozdobte vidličkou. Potřete žloutkem a 30 minut pečte.

Brokolici rozdělte na růžičky a smíchejte s na nudličky pokrájenou mrkví a ředkví, kolečky jarní cibulky a houbami. Z uvedených ingrediencí udělejte dresink, který promíchejte se salátem. Koláčky podávejte se salátem a opraženým sezamem.


Salát ze zelí, čočky a hub

4 porce - příprava: 30 minut

  • 120 g zelené čočky
  • 40 g slaniny
  • 200 g červeného zelí
  • 1,5 lžíce krupicového cukru
  • 220 ml zeleninového vývaru
  • 40 ml sójové omáčky
  • 1 červený dubový salát
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce ořechového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g hlívy máčkové
  • 40 g zeleninových chipsů
  • olej
  • sůl a pepř

Čočku uvařte. Slaninu nakrájejte a s nakrouhaným zelím orestujte. Tekutinu zredukujte, zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat. Přidejte vývar a sójovou omáčku a 10 minut poduste. Vmíchejte čočku a dochuťte. Smíchejte hořčici, vinný ocet a olej a vzniklým vinaigrettem zalijte zelný salát. Na oleji orestujte pokrájené houby, utřený česnek a přidejte do salátu. Podávejte s dubovým salátem a zeleninovými chipsy.

NÁŠ TIP: Nebojte se experimentů a místo čočky použijte třeba cizrnu, hlívu máčkovou pak můžete nahradit jinými asijskými houbami.

Smažená hlíva s bramborovým salátem

4 porce - příprava: 1 hodina

  • 400 g brambor typu A
  • 1 cibule
  • 150 ml vývaru
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 40 g lískových oříšků
  • 150 g lišek
  • 2 lžíce pažitky
  • 5 lžic oleje
  • sůl a pepř

ŘÍZKY:

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 30 g mletých oříšků
  • 12 kousků hlívy
  • 1 lžíce smetanového křenu
  • 2 lžičky křenu
  • 4 lžíce brusinkového kompotu
  • olej

Brambory uvařte a nakrájejte. Přidejte nasekanou cibuli a dresink, 2 minuty povařte vývar, ocet a hořčici. Promíchejte a nechte odpočinout. Nasekané oříšky a pokrájené lišky orestujte na troše oleje. S nasekanou pažitkou vmíchejte do salátu. Houby očistěte a potřete křenem. Obalte v trojobalu a osmažte. Podávejte s křenem a brusinkami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Více o houbách

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI...

  • Zamrazujte jen tepelně upravené houby! Očištěné a nakrájené plodnice nestačí jen naskládat do sáčků a dát do mrazáku, jsou totiž plné mykotoxinů. Houby nejdřív krátce poduste (stačí spařit vroucí vodou a nechat 5 minut odležet), pak teprve zamrazujte. Ušetříte si tak i místo v mrazáku.
  • Dejte si pozor na modrající druhy hub, po některých vám při nedostatečné tepelné úpravě může být špatně. Pro jistotu je doporučujeme tepelně upravovat aspoň 20 minut!
  • Dávejte pozor na sběr přemrzlých hub. Mrazem přešlé houby mění barvu klobouku, často také začnou plesnivět. Jednou přemrzlou houbu můžete použít k okamžité spotřebě, stejně jako jednou rozmražené maso už je ale znovu nezmrazujte!
  • Možná jste slyšeli, že houby se nesmějí zapíjet alkoholem. Je to mýtus, i tak ale buďte střídmí a vyhněte se vysokoprocentním drinkům.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Na jedné straně budete dnes plní vitality a budete mít elán rozvíjet své plány. Na druhé straně však marsovská energie způsobuje, že máte sklon k přehánění. Inklinujete k netrpělivosti a…

Nejčtenější články

Články odjinud