Bali včera a dnes

Bali včera a dnes

[Soutěž] Bali, dříve ráj batůžkářů, se vlivem turismu mění. Zda k lepšímu, či k horšímu, o to se přou i sami Balijci. My víme jedno, Bali prostě pořád stojí za to navštívit.

Jednou ze zásadních věcí, která se od roku 1997, kdy jsme na ostrov zavítali poprvé, změnila, je způsob dopravy. A to jak turistů, tak místních. Tehdy jsme se dva měsíce přepravovali po Bali veřejnou dopravou. Minibusy byly staré a narvané. Dnes jsou sice stále staré, ale poloprázdné. Všichni totiž mají motorky – v současnosti je jich tu ke třem milionům.

Hned z letiště jsme zamířili do pobřežního města Kuta. Díky konkurenci je tu nejvýhodnější kurz ve směnárnách a také nejlevnější půjčovné motorek, které nás vyšlo na 2,4 eura za den. Tím ale levno skončilo. Nejen ceny jídla, benzinu a turistických služeb šplhají výš a výš. „Pozemky jsou tu stejně drahé jako v Dubaji. Až do nedávné doby jejich cena stoupala nejrychleji na světě a byly výbornou investicí,“ vypráví italský architekt Mauro, žijící zde dvacet let. „Na jižním pobřeží už všechnu půdu skoupili spekulanti z Jakarty nebo cizinci.“

S motorkou jsme mezi místní dobře zapadli. „Před sedmnácti lety bylo v naší vesnici pět motorek, teď jen moje rodina vlastní čtyři,“ ukazuje nám Jaya, pracovník místní společnosti provozující rafting. U jeho centra jsme kdysi fotili Balijky s obětinami na hlavě, jdoucí v rýžových polích. Dnes rýží procházejí k řece turisté s pádly v záchranných vestách a nad terasovými poli sviští k řece na nataženém laně jiní adrenaliňáci.

Pěšky chodí na Bali jen bílí turisté. Motorky jezdí po uzounkých pěšinách v rýžových polích a do školy se na nich přepravují i devítileté holčičky. „Co se tady ještě změnilo k lepšímu?“ ptáme se Australanky Jane, nyní princezny Jero Asri, manželky prince Tjokorda Raka Kertyasa, hlavního kněze a politického vůdce tohoto turisty oblíbeného uměleckého centra ostrova. „Zvedla se tu úroveň ubytování, hygiena v restauracích, v obchodech je klimatizace, lidé umí víc anglicky, celkově je Bali pro turisty pohodlnější a příjemnější,“ vysvětluje.

Přijíždějící turisté se změnili i díky tomu. Doba batůžkářů, kteří jezdili veřejnou dopravou a učili se indonésky, je pomalu pryč. Místní vědí, že nabízet ubytování bez Wi-Fi zdarma je dnes bez šance a sdílené turistické shuttle busy dovezou návštěvníky pohodlně do všech koutů ostrova.

Pokud tedy chcete objevovat Bali s notebookem v batohu, můžete si být jistí, že na Wi-Fi připojení narazíte téměř kdekoli. A tak neváhejte a vezměte si odolný a zároveň lehký cestovní počítač s sebou.

Soutěžte s námi na www.svetzaobzorem.cz

Doporučujeme

Články odjinud