Banány jsou nadupané zdravím. Léčí trávení i pomohou proti depresím!

Banány jsou nadupané zdravím. Léčí trávení i pomohou proti depresím!

Pokud držíte dietu, banány asi budete mít zakázané nebo je budete moci konzumovat jen v omezené míře. To je škoda, i když obsahují převážně sacharidy, mají řadu vitamínů a minerálů prospěšných pro naše zdraví – hlavně pro trávení a na srdce. Proč bychom je tedy měli jíst a nebát se jich?

Pomáhají při hubnutí?

Jeden střední banán sice obsahuje kolem dvaceti gramů sacharidů, ale celkově „jen“ 360 kilojoulů, což není tak moc. Navíc to nejsou jen prázdné kalorie, kromě sacharidů banány obsahují taky vlákninu a celou řadu antioxidantů, jako jsou draslík, hořčík, vitamin B6 a vitamin C! 

Jak je to tedy s hubnutím a banány? Ano, obsahují hodně sacharidů, které vám mohou rozhodit krevní cukr – tedy brzy po nich budete mít hlad. Proto si k nim dejte i bílkoviny, například jogurt, a tak snížíte jejich glykemický index – pocit hladu se dostaví později.

Hubnutí však není jen o množství zkonzumovaných sacharidů. Draslík obsažený v banánech podporuje látkovou výměnu a má tedy pozitivní vliv na zvýšení vašeho klidového metabolismu. Jedna studie zkoumala účinky rezistentního škrobu obsaženého v banánech na tělesnou hmotnost obézních a diabetických osob. Ukázalo se, že konzumace 24 gramů banánového škrobu každý den po dobu 4 týdnů způsobila ztrátu hmotnosti 1,2 kilogramů a současně se zlepšila citlivost na inzulín.

Pokračování 2 / 5

Díky cukrům a vláknině dodají okamžitou energii

Banány obsahují tři druhy přírodních cukrů – sacharózu, fruktózu a glukózu, které je tělo schopné okamžitě využít. Výzkumy potvrzují, že pokud chcete hodinu a půl věnovat fyzické aktivitě, dostačující dávku energie vám dodají pouhé dva kusy banánu. Proto je také konzumují sportovci při delší aktivitě, dostanete je třeba na maratonu. Banány vám díky sacharidům rychle dodají "palivo", zároveň se hořčík a draslík postarají o to, abyste nedostali křeče

Pokračování 3 / 5

Banány zlepšují trávení

Vláknina, která je obsažená v banánech, podporuje správné fungování trávicího procesu. Jsou tedy ideální při zácpě, ale i při průjmu, kdy tělo ztrácí elektrolyty (minerály, které jsou důležité pro rovnováhu tekutin v buňkách, tkáních a svalech). Díky vysokému obsahu draslíku navracejí hladinu elektrolytů do normálu. Jsou také jediným syrovým ovocem, které můžete jíst i při žaludečních vředech.

Pokračování 4 / 5

Banány pomáhají proti stresu

Díky vysokému obsahu aminokyseliny L-tryptofanu, který se v těle mění na serotonin (hormon štěstí), ovlivňuje banán příznivě i duševní pohodu. Působí tedy jako přírodní antidepresivum. Kromě toho obsahují banány hořčík, který také podporuje dobrou náladu. Trpíte-li podrážděností či pocity úzkosti, je možné, že vám chybí právě hořčík.

Pokračování 5 / 5

Léčí srdce i ledviny

Banán obsahuje také řadu antioxidantů. Díky obsahu draslíku působí pozitivně na krevní tlak, a tedy i na případné onemocnění srdce. Draslík je také nezbytný pro správnou funkci ledvin. Studie prokázaly, že ženy, které jedly banány 2–3krát týdně, měly o 33 procent nižší riziko výskytu onemocnění ledvin.

Doporučujeme

Články odjinud