Banka pupečníkové krve ČR vyhlásila nejlepší porodnici roku 2004

Již popáté uspořádala počátkem listopadu Banka pupečníkové krve ČR pro své kolegy a představitele spolupracujících porodnic z celé ČR celostátní pracovně-společenské Setkání BPK ČR, konané v Kongresovém centru Nemocnice Na Homolce.

Kromě přednesených novinek týkajících se projektu BPK a poznatků na poli využití pupečníkové krve, byla na tomto Setkání vyhlášena i nejlepší porodnice roku 2004 v oblasti odběrů pupečníkové krve. Tímto vítězem se stalo gynekologicko-porodnické oddělení Okresní nemocnice ve Strakonicích.

„Hodnotili jsme především počet uskutečněných odběrů, ale také jejich úspěšnost – tedy co nejméně chyb způsobených například spěšným odběrem, či nežádoucí kontaminací vzorku,“ řekl vedoucí projektu BPK ČR MUDr. Petr Kobylka, CSc. při slavnostním vyhlašování. „Stanovení vítězného týmu bylo nelehké, neboť na velmi podobné úrovni se ocitly hned 4 porodnice – kromě Strakonic též Brandýs nad Labem, Neratovice a Litoměřice. V konečném posouzení všech kritérií se však Strakonice ukázaly jako nejlepší. Poděkování za dobrou práci ale patří i ostatním“, řekl MUDr. Kobylka.

Největší překážkou úspěšného odběru bývá malé množství pupečníkové krve (pod 60 ml), které nemůže být do registru zařazeno, neboť použití takto malého štěpu pro transplantaci je velmi málo pravděpodobné. Pokud by bylo hodnoceno jen toto kriterium, jednoznačným vítězem by byla porodnice v Brandýse nad Labem, která se pyšní ve srovnání s ostatními úspěšností odběrů někdy až dvojnásobnou. Jak je možné takového čísla dosáhnout? „Naučili jsme se dopředu odhadovat, zda je pupečník dostatečně dlouhý a zda tedy bude štěp pupečníkové krve dostatečně vydatný“, sdělily lékařky z brandýského týmu MUDr. Jindra Příhonská a MUDr. Šárka Kircunerová. „Tento systém velmi oceňujeme, neboť včasným odhadem není zbytečně znehodnocen odběrový vak, jehož cena se pohybuje okolo 800 korun,“ reagoval MUDr. Kobylka.

Vítězné strakonické porodnici předala symbolickou záchrannou vestu od Banky pupečníkové krve ČR její patronka Zora Jandová, s gratulací se připojila i Vendula Svobodová, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Kapka naděje, s nímž Banka pupečníkové krve od letošního podzimu navázala spolupráci. Vítězi byl poskytnut příslib finančního daru ve výši 100 000,- korun, za nějž budou pořízeny nové dětské postýlky, vakuové pumpy a další vybavení gynekologicko-porodnického oddělení.

Anonymně a bezplatně darovat pupečníkovou krev prostřednictvím Banky pupečníkové krve České republiky je možné již v 23 porodnicích (jejich přesný seznam je uveden na www.bpk.cz), do konce roku přibudou nejméně dvě další. Ve skladovacích kontejnerech Banky pupečníkové krve je v současné době zamraženo přes 2200 štěpů pupečníkové krve, údaje o nich jsou postupně po povinné půlroční karanténě předávány Českému registru dárců kostní dřeně, jehož prostřednictvím jsou štěpy pupečníkové krve připraveny pomoci nemocným kdekoliv na světě.

zdroj: Banka pupečníkové krve ČR

Doporučujeme

Články odjinud