Bankomat v Emirátech nevydává bankovky, ale ryzí zlato

Bankomat v Emirátech nevydává bankovky, ale ryzí zlato

Pokud se vám nechce plnit si kapsy bankovkami, je tu alternativa: bankomat, který příchozímu jednoduše vydá požadované množství zlata. Nenápadný přístroj stojí pod pozlaceným stropem hotelu Emirates Palace v Abú Dhabí.

Je to místo, kam chodí vládci a miliardáři na kapučíno poprášené zlatými šupinkami.

"Hotel Emirates Palace jsme si vybrali, protože tady bankomat ladí s prostředím," říká německý podnikatel Thomas Geissler, vynálezce přístroje "Gold on the go".

Automat na zlato je - samozřejmě - pozlacený a zákazníkům nabízí výběr z 320 forem drahého kovu. Od tyčinek vážících 10 gramů až po zlaté mince.

"Všechno zlato je importováno z Německa. Brzy začneme nabízet i zlatou cihličku s logem Emirates Palace. Bude to hezký suvenýr, který si zákazníci mohou odvézt domů," sdělil Geissler reportérům Reuters.

Bankomat je napojen na internet a cenu zlata upravuje podle vývoje světových trhů každých deset minut. Prozatím bohužel přijímá jen místní bankovky, ale brzy má začít fungovat i na kreditní karty.

Přístroj byl testován v Německu, ovšem oficiální představení se konalo v Arabských emirátech, protože tady je po zlatu velká poptávka.

"Hned první den projevili hosté o přístroj velký zájem. Jeden zákazník si koupil jeden exemplář každého z tří set dvaceti produktů, které nabízíme," dodal spokojený obchodník.

ČTĚTE TAKÉ:
Nejšťastnější muž světa se zbavil veškerého svého majetku!

Doporučujeme

Články odjinud