BÁRA (43): Zamilovala jsem se do Tunisana a on teď chce svatbu

93 komentářů

Anonymizovaný
5. listopadu • 14:04

V Tunisu nemůžou žít společně, pokud nejsou manželé, museli byt mít minimálně tzv. orfi sňatek. Muslim si může vzít křesťanku nebo židovku, ale nikdy NEVĚŘÍCÍ. Paní by měla trvat na tom, aby jí její milý průvodce vyplatil věno, protože to chce každá nevzdělaná Tunisanka.

Anonymizovaný
6. července • 12:28

Stejný příběh jako přes kopírák zažila moje dcera. A ta si ho domů přivezla! Byly to pro nás 2 nejhorší roky v životě! Hrůza! Obral nás o všechno! Nakonec ho odvedlo zásahové komando a vyhostili ho ze země. Nechal po sobě dluhy, které moje dcera ještě do nedávna splácela. Jen to proboha nedělejte, že si ho přivedete domů!!!!!

Anonymizovaný
12. října • 14:24

@Anonymizovaný: Dobrý den moje sestra zažívá podobné ale je docela na začátku.Můžete se mi prosím ozvat ? Už chce vyřizovat pozvání sem pro tunisana.

Rambíša
1. července • 9:16

Těm,kteří toho moc neví o problematice muslimů doporučuji přečíst knihu od Ayaan Hirsi Ali : Z područí islámu. Není to výcuc ani červená knihovna,ale spíš snaha o vědecký rozbor příčin a následků,z pohledu bývalé muslimky.Je to i čtivé a člověk se nestačí divit,co by se jednoduše dalo dělat,aby gheta muslimů nevznikla,aby se přerušil ten řetěz příčin a následků,které dělají z vlažných muslimů radikály.Za vším je kupodivu nevzdělanost muslimských žen,které vychovávají děti stále tím stejným způsobem,jakoby žily doma někde v Somálsku (Afganistánu,Pákistánu...), a nepostoupí ani o milimetr v poznávání vyspělé společnosti v Evropě,protože jak by to asi dělaly??? Muži samozřejmě jsou také vinni,že lpí na tradičních vazbách a životě,nechtějí se přizpůsobovat,protože záhy zjistí,že okolí (domorodci) je neberou,a oni pak mají jediné místo šéfa ve své rodině....

Anonymizovaný
30. června • 22:27

Máte vzpomínku " Tu Vám nikdo nevezme " V každém případě " Né " Ukazuje Vám Tu krásnou stranu " Potom Ukáže to co je " Ale to už budete vdaná" Když odejdete " Může Vás taky prodat " Protože Vás bude vlastnit " Tady ho budete živit " Taky se může stát " že pozve celou rodinu " Kterou taky máte na doživotí " H ;-]

Anonymizovaný
1. července • 7:35

@Anonymizovaný: Já myslím, že nikdo nemůže tvrdit a prorokovat co bude až. Je možné, že to tak bude, ale to nikdo neví.

Anonymizovaný
30. června • 20:26

Dobrý deň, univerzálna rada neexistuje, môžem iba uviesť vlastný príklad - za Tunisana som sa vydala v r.2010, na Slovensku má trvalý pobyt od r.2013. Vybavovania po úradoch...dosť náročné. Hľadanie práce...ťažké. Či sme to niekedy oľutovali? NIE. Ak by som sa vrátila v čase, urobím to znova. A už by sme boli aj šikovnejší pri vybavovaní :-)
Len si musíte si byť istá, či Vám ten človek stojí za to a či ustojíte kopec vecí, ktoré prídu počas spoločného života.

Romana
16. listopadu • 1:14

@Anonymizovaný: Dobrý den. Mohla bych vás prosím požádat o kontakt. Například mail. Zajímalo by mě pár informací :)

Anonymizovaný
26. ledna • 21:35

@Anonymizovaný: Dobrý večer mohla byste mě kontaktovat nebo mi napsat na email děkuji velice.

Anonymizovaný
2. prosince • 10:50

@Anonymizovaný: Ahoj Bara. Alebo dobry den.mohla by som sa vas nieco spýtať.??

lebahu
29. června • 16:25

Víc než muslim mě děsí muž, který má nutkavou potřebu číst si a komentovat v dámském magazínu. :-D PS. Všimli jste si, že s novou grafickou úpravou se krom nás, které se tady známe roky najednou vyrojilo hromada nových diskutérů pod články? Náhoda? Nebo je Karel a spol. někdo z redakce, kdo tu má za úkol rozpoutávat vášně, udržovat diskuzi a zajistit sledovanost reklam?

Rambíša
29. června • 15:05

Neomlouvejte nijak muslimy:kdo opravdu četl Korán,tak ví...Je to tak,že každý muslim musí bojovat proti nemuslimovi,žena je nicka-nástroj na rození dětí (hlavně kluků) atd. No a vzhledem k množivosti muslimů je jen otázkou času,kdy přečíslí dosavadní osazenstvo státu,kam přišli,jakmile jejich množství stoupne nad 10 %,těžko už se dá do budoucnosti zamezit tomu,aby se stali většinou,která pak dosavadní obyvatele využije leda jako méněcenné otroky a posluhy,protože si už jen ze své většiny zajistí jakýkoliv vliv - i politický,náboženský....Jasně,že my se tohoto smutného konce civilizace asi nedožijeme,ale v některých státech v Evropě k tomu směřují velkou rychlostí,a bohužel,spousta hloupých a nevzdělaných sluníček si tohle neumí ani představit,natož spočítat! A nějaké vize o tom,že zrovna oni nebudou těmi sluhy,ale že si je budoucí panstvo vybere jako přisluhovače,čili dozorce nad vlastními lidmi,ty se jim asi nesplní...No a pak už začne zřejmě úpadek všeho,návrat před středověk,kde je islám stále ještě jako doma.

Mata69
29. června • 16:19

@Rambíša: Ještě mi v komentáři chybí slovo "vítač", to je taky často frekventované označení, kromě "sluníček".

Elynor
29. června • 8:49

Kdybychom se vrátili k článku - pouhý fakt, že se někdo jmenuje Azíz a pochází z Tunisu, nemusí automaticky znamenat, že to je muslim. V severní Africe stavěli staří křesťané monumentální kamenné kostely dávno předtím, než si v Evropě Cyril a Metoděj sbalili do uzlíčku obilné placky, kus špeku a cyrilici, aby se vydali hlásat křesťanství na Velké Moravě. Ten rozdíl činil celá staletí. Druhá věc - kdo by snad chtěl tvrdit, že křesťanství je mírumilovné náboženství a hlásá jen křišťálové ideály lidství, nechť si laskavě připomene křížové výpravy, inkvizici, konkvistu, a další takové podobné radovánky, i křesťanství bylo radostně šířeno ohněm a mečem. Pokud by někdo namítal, že to je minulost, a že dnes už se nic takového neděje, troufám si tvrdit, že se hluboce mýlí. Různé křesťanské církve i dnes vysílají do světa misionáře, kteří zcela bez zábran všude, kam přišli, bez milosti likvidovali původní kulturu a náboženství domorodců, nechávali spálit jejich náboženské symboly, a zaváděli to jediné správné náboženství. A kdo nechtěl konvertovat, byl označen za osobu non grata, perzekuován a zhusta i vyhnán. Nemluvě o tom, že právě křesťanští misionáři mají na svědomí miliony mrtvých, protože zatáhli do oněch exotických oblastí nemoci, proti kterým původní obyvatelstvo nebylo imunní, a šeredně to odskákalo. Takže odvolávat se na křesťanství (obecně, bez ohledu na příslušnost k jakékoli církvi či sektě) je poněkud nemoudré. Křesťané mají také svoje máslo na hlavě a není ho málo. Obecně vzato - všude jsou slušní lidi a též ti řekněme méně slušní. Jejich podíl je zhruba stejný, ať jde o jakoukoli kulturu. Stejně jako není každý muslim terorista, není každý křesťan matka Tereza (a i o té mám oprávněné pochybnosti). Takže ano, je vhodné být jistým způsobem ostražitý ve styku s něčím neznámým, to je v pořádku, a není na tom nic špatného. Ale nesmí to přerůstat v nesmyslný strach a nenávist bez příčiny. Pokud stačí přečíst si Azíz a Tunis , a už se píšou výkřiky o hanebných všeho schopných muslimech, rozhodně to není v pořádku, a před několika lety by se to ještě nestalo. Přitom ještě za komunistů přišly do této země stovky imigrantů z Afghánistánu. Bez problémů tady zapadli a nikdo o nich pomalu ani nevěděl. V devadesátých letech sem přišly tisíce imigrantů z bývalé Jugoslávie, neb se tam válčilo. Spousta z nich byli muslimové. A taky se nic nestalo, normálně tady žili, a někteří se domů nevrátili a žijí tady dodnes se svými rodinami. Taky o tom skoro nikdo neví. To, že dnes slovo muslim vyvolává bezmála hysterii, je do značné míry "zásluha" mediální kampaně, řada lidí si odvykla používat vlastní hlavu a udělat si svoje názory, a přejímá jaksi bezpracně názor okolí.

Anonymizovaný
29. června • 13:43

@Elynor: Tady nejde o to, že je někdo muslim. Pokud jsou jich stovky, tak se to dá ukočírovat. Ale jakmile jsou jich statisíce, tak se začnou chovat úplně jinak.

Elynor
29. června • 15:48

@Anonymizovaný: to je ovšem obecně známý fakt, že lidi se chovají jinak jako součást davu. A jako součást davu často může udělat člověk něco nepěkného, za co se dodatečně stydí, a kdyby v tom davu nebyl, tak sám za sebe by to nikdy neudělal. Ale je to obecný fakt vztahující se na všechny lidi. I na vás, na mě... nemá to nic společného s náboženstvím. Každý člověk se může nechat ovlivnit a strhnout davem. Bohužel. Jsme jenom lidi. Všichni.

helza
29. června • 14:33

@Anonymizovaný: Kolik Muslimů je Islamistů nevíme. Navíc ty počty jsou zavádějící - totiž i kdyby se skutečně přijaly uprchlické kvóty, pak ČR by měla přijmout téměř 2 700 uprchlíků. Což je v 10 miliónové zemi jako kapka v moři. Země s větším počtem migrantů mají zase více obyvatel. Není to samozřejmě tak jednoduché, ale tak tragické jak to nafukují média, to není. Tragičtější je, že se to řeší pozdě a pomalu a ty miliony uprchlíků žijí v nelidských podmínkách oblbováni a odíráni převaděči. Jasně, že je to problém, ale byť pomalu, řeší se. Ale ať je to jak je to, stále to neomlouvá náš postoj ke každému, kdo je trochu tmavší pleti, nebo má na hlavě šátek. To už je náš problém a měl by se řešit.Víš, jsou muži, nesnášející ženy, jsou ženy, pro které je každý muž darebák a psychopat, jsou lidi, co se panicky bojí psů a tak bych mohla pokračovat. Žije se jim smutně a těžko a je to pro ně proně problém problém, s kterým se oni sami musí vypořádat. To, že k tomu mají, jak sami většinou tvrdí, důvod - muž je opustil, žena je podvedla a pes pokusal - jim nepomůže, ani je to neomlouvá a ani to úplně důvod není. Je totiž spousta opuštěných žen, někdy i týraných, spousta podvedených mužů i lidiček v dětství pokousaných psem, kteří žijí šťastně dál normálním životem. Možná to neumím pořádně napsat, tedy určitě ne. Ale vím, že opravdu ublížit si může především člověk sám a hlavně tím jak vidí svět. Jenomže nejsem psycholog a neumím to dobře pojmenovat.

farah.farah
29. června • 17:07

@helza: Tak já bych hlavně vůbec nemíchala dohromady vlny migrantů (nazývejme to pravým jménem) co se valí do evropy a to že se jedna paní zamilovala do jednoho Tunisana, který si ji chce vzít a varianta jestli budou tam nebo tady je na stole otevřena k diskusi. Ty hordy co se sem valí se nedají omlouvat podobnými případy a naopak oprávněné nepříjemné pocity z mihgrantů by se neměly automaticky aplikovat na takovýto konkrétní případ. Migranti jsou věc úplně jiná a tady s tebou nesouhlasím jde o nco úplně jiného. Jednak to nejsou uprchlíci to je nutno zdůraznit, skuteční uprchlíci před válkou ze sýrie vesměs zůsatávají v táborech v Turecku, nemají jediný důvod jet do Evropy. Jediný důvod proč jsem tito lidé jedí je ekonomická migrace. Dále nesouhlasím s tím že malé procento je malý problém. Není tomu tak. Je známý fakt, že k asimilaci dochází jen při velice řídkém osídlení minoritou, pak do dvou generací půsovní kultrura v podstatě vymizí a je přijata ta majoritní, ale pokud žijí blízko sebe tak i při malém počtu k asimilaci nedochází, udržují stále původní kulturu a nastává koexistence dvou nesourodých kultur vedle sebe, viz například china towny v USA nebo Vietnamská SAPA v Praze.........bohužel obvykle zde nefunguje ani standardní právo v těchto menšinách často přetrvává pohled na právo ze zemí jejich původu......viz ubití dcety Turkem v Německu když začala chodit s bezvěrcem a pod.....zkrátka nastává křehké koexistování nesourodých kulturně odlišných skupin, které drží pohromadě jen ekonomická výhodnost takového uspořádání. Tyto etnické menšiny, díky tomu že udržují tradice země původu se nejsou často schopni identifikovat se státní příslušností kteoru mají (pokud dostanou občanství) ...........viz například demosntrace statisíců Turků v Německu, když byla kauzqa ohledně Edrogana.....mnoho demonstrujících byli Turci s Německým občanstvím, přesto mnohá hesla která měli byla extrémistická a proti běžnému Německému smýšlení. A to je právě ten problém....Jinak doporučuji podívat se na hledané osoby například v berlíně https://www.berlin.de/polizei/polizeimeldungen/... ... vzhledu je zjevné že více jak 50% hledaných osob policií nejsou rodilí Němci - tzn i malé procento přistěhovalvců se dokáže velkým procentem podílet na kriminalitě. Situace ve Švédsku je už dost šílená, Švédsko naráží právě na takový ten sluníčkový postoj, že když budeme dost hodní tak oni se nakone přizpůsobí a především je tam už taková míra politické korektnosti, že se tam ani nesmí hovořit o vcech které jsou pravdivé jako je nárůst kriminality spojená s mighranty, kdo si to dovolí jen zmínit je okamžitě společensky znemožněn jako rasista a xenofob, přesto že jde o fakta. Chci zdůraznit že ten problém není v tom až tak v tom, že josu to muslimové, ale v tom že jsou to lidi vesměs bez vdělání a motivují je dávky co tu dostanou....................stejná motivace jako kdysi když od ná valem utíkali romové do británie, tehgdy jsme byli osočeni z toho že jsme rasisti a Británie chudáky malé vítala a pak, když zjistila o co jim ve skutečnosti jde potichu upravila zákony a většinu zase odlifrovala zpátky...............tohle je identické akorát je to propracovanější, zneužívají Evropské zákony proti nám aby si vzali to, co jim nepatří a to je špatně bez ohledu na náboženství, které vyznávají. Nebyla bych tak naivní ohledně toho jak jsou chudáci zneužíváni a oblbováni převaděči.............slušní lidé které převaděč uvedl v omyl nehážou klády pod náklaďáky aby se na černo dostali z Francie do Anglie a pod....... Jinak k islámu nejde plošně tvrdit jestli je to zlé nebo dobré náboženství, každou víru jde zneužít na to aby člověk ovládal masy lidí, stačí jim říct že jejch bůh chce aby dělali to a ono a oni poslechnou, tak že je to o lidech a né o víře. I když se budeme bavit o tom že IRA je teroristická organizace tak tím nezamluvíme fakt, že v Evropě nebývaly útoky muslimů na davy lidí ale za poslední roky se masivn znásobily počet takovýchto činnů a to do té mírty že jsem si už skoro zvykli..........když najeli poprvé autem do lidí byl to šok, od té doby se podobný útok muslimů v Evropě stal už tolkrát že už ani nezvedneme kolikrát obočí .....vzali jsme to jako fakt, že je to nco co se tu děje.........ale nejde nijak popřít že je to přímý důsledek muslimů v Evropě (byť to nedělá každý muslim, tak faktem je že tohle dělají prostě převážně muslimové právě z řad migrantů a nebo děti migrantů z předchozí generace = selhání již zmíněné asimilace)

Anonymizovaný
29. června • 19:40

@farah.farah: Já s tebou v tom, co jsi teď napsala souhlasím. Nesouhlasila jsem ale s tím, že problém muslimky mezi Čechy není způsoben tím, že je muslimka, ale tím, že ona sama se nemá ráda. Stále tvrdím, že barva pleti a burka, nebo muslimský šátek působí na naši populaci většinou jako rudý hadr na býka. A reakce na této diskusi to jenom potvrzují. Krom toho tvrdím, že se můžu migrace bát, můžu vidět, v čem je nebezpečí a ohrožení, ale nemusím na ně nadávat a nemusím je zatracovat. Že i v tváří v tvář nebezpečí můžu zůstat člověkem.A k realitě pro nás: Dnes skončil sumit a nebezpečí kvót je zažehnáno. Věřila jsem, že to tak dopadne.A ještě jedno. Soužití více nárdů problematické být nemusí a naopak, soužití více kultur je přínosné. Já sama pocházím z Českého Těšína, počet Poláků, Čechů, Slováků, Romů a Židů tam byl tehdy tak stejný a nikomu to nevadilo. Akorát ta moje čeština trochu dostala na frak, vlastně z pohledu Čecha bydlícího v olomouci, kam jsme se později přestěhovali, jsem česky ani nemluvila.:) Jenom to prosím tě neber jako obhajobu migrace a sluníčkářství.

lebahu
29. června • 12:32

@Elynor: Jenom k tomu "mírumilovnému" křesťanství a tomu, že jeho zvěrstva jsou středověká minulost. Nedávno jsem se přimotala k rozhovoru s jedním Angličanem, diskutovalo se na téma migranti, terorismus apod. A pravil památnou větu: "Islamisti jsou čajíček, IRA, to byli teroristi!"

evelyn
29. června • 21:18

@lebahu: Nesouhlasim s tvrzenim, ze IS je proti IRA cajicek, IRA nerezala lidem hlavy, neupalovala je zaziva, nehazela z vysokych domu homosexualy, nekamenovala lidi pro zneucteni Bible... Ziju v Malmö, ktere je svetozname souzitim ruznych kultur a to ne zrovna v kladnem slova smyslu, mame tu vysoke procento muslimu, to teda nejen v Malmö, v celem Svedsku, pocet radikalu se zdesetinasobil behem nekolika let, to jen co maji urady zmapovane, imani v mesitach kazi, ze spravny muslim se nezahazuje s nemuslimy, neucastni se zadnych jejich aktivit...,v ctvrtich s velkym procentem muslimskych obyvatel radi moralni policie, dohlizi na zeny, aby byly "spravne" odeny vcetne pokryvky hlavy, aby nevychazely z domu bez svoleni muzske hlavy rodiny, coz muze byt i mladsi bratr, nebo syn, ktery rozhoduje o pravech zen v rodine. Tihle dareckove loupi, znasilnuji v tlupach, prodavaji a uzivaji drogy, o teritoria se navzajem strileji, minuly tyden zrovna zastrelili tri, co vychazeli z herny v centru mesta, jejich hlavni cil, ktery tu strilecku prezil, znam ho osobne docela dlouho, ma na krku podezreni asi z peti vrazd ve svych 21 letech, ti tri prezivsi se hned za dva dny pomstili a zastrelili dalsiho hajzlika z konkurujiciho gangu. Svedove jsou velice tolerantni a PK, nicmene po velke migracni vlne v 2015 jejich trpelivost dostala velke trhliny, ted se vraci IS bojovnici, dostavaji nove identity, novy zivot, k tomu ta zminovana hromadna znasilneni skoro na dennim poradku, stejne jako loupeze, migranti si diktuji podminky ohledne znackoveho obleceni, mobilu, bydleni, kdyz neni po jejich, zdemoluji vsechno, co jim stoji v ceste..., kriminalita se zvysila markantne, smradi zapaluji auta, aby prilakali hasice, policajty i zachranku, ktere pak napadaji, hazeji po nich kameny. Tahle devastace se udala behem desiti let, nejhorsi to ale je po 2015. Takze budte radi za to, ze se do Cech tihle migranti s velice odlisnym zpusobem kultury a neuctou k demokracii, nehrnou. Co se tyce pani z clanku, kdo chce kam..., neco jineho je se setkavat jednou, dvakrat rocne na dovolene a neco jineho spolecne souziti, ale uz to neni zadna pubertacka, musi sama vedet, co dela.

Anonymizovaný
30. června • 9:12

@evelyn: Už jsem to napsala Elynor. A i když píšu často hodně zmateně a nesrozumitelně, taky jsem nikde nenapsala, že souhlasím s tím, jak se uprchlíci řeší. Ale ten fanatismus - a to fanatismus už je, který z toho u nás narostl, je taky špatný.

Elynor
29. června • 22:30

@evelyn: víš, my jsme rádi. Fakt. Při bližším pohledu v mých komentářích nenajdeš ani slovo souhlasu s tím, jak se nyní přistupuje k problematice uprchlíků/imigrantů. Zastávám názor, že se prošvihlo, co se dalo. A že euroatlantická civilizace - no spíš ta evropská, protože v Americe to vypadá, že se začali probouzet - dojede na přebytky humanity a ctění lidských práv. Osobně bych byla pro přístup o hodně tvrdší - azyl ano, ale jen pro ty, kdo ho skutečně potřebují, vytřídit hned. Vylovit z moře ano, ale šup do sběrného tábora a snaž se, abys prokázal, kdo jsi, odkud, a proč jsi do toho moře lezl. Nemůžeš, chyba, ale není to náš problém. Buď půjdeš zpátky, nebo zůstaneš zavřenej v táboře a odpracuješ si byt a stravu. Nekvalifikované práce, kterou může dělat každej, je dost. Kdo dostane azyl, tak zkušební dobu. Je šikovný, schopný, pracovitý, naučí se jazyk, a chce žít tak, jak je v té které zemi zvykem? OK, není co řešit. Porušil zákon? Sorry chlapče, jedeš domů. Důsledně. Žádné ohledy na to, že ho doma zastřelí, na to měl myslet dřív. Prostě uplatňovat vůči přistěhovalcům stejný přístup jako k domácím - a co si budeme povídat, ten přístup je v současnosti i k domácím zbytečně benevolentní. Valná většina lidí slyší na prostou politiku cukru a biče. Hodnej dostane cukříček, neřádovi bude cukříček odebrán a dostane ponaučení. Když se nepoučí, tak zavřít nadosmrti, ale ne do ozdravovny, do skutečného vězení, kde je za trest být. Opakuju, stejný přístup ke všem, bez ohledu na rasu, národnost, náboženství, původ, přesvědčení... jasná pravidla, která budou vymahatelná a dodržovatelná. To dneska výrazně chybí. Jistě, demokracie, a tak dále. Jenže ono bohužel příliš málo lidí má nějakou vnitřní disciplínu a dokáže se řídit pravidly společnosti jaksi samo od sebe, aniž by k tomu muselo být dokopáno. Opět napříč národy a kulturami, to je prostě lidská podstata, člověk je takové zvířátko s tenkým civilizačním nátěrem, který snadno oprýská. Ano, pomáhejme slabším, ohroženým, lidem ze zemí, kde se válčí a civilní obyvatelstvo trpí. To je samozřejmě v pořádku, ale nemůžeme to dělat za cenu vlastního ohrožení a slabosti. Teď se spíš hasí nejhorší požáry, než aby byl nějaký systémový přístup, a to se mi taky nelíbí. Nejsem nadšenec, který by si bral někoho - kohokoli - domů, taky proč, nechať se každý snaží si vybudovat svoje doma. Klidně jako můj soused, pokud bude, jak výše psáno, dodržovat pravidla. Pak je mi jedno, jestli je to muslim, křesťan, budhista, černý, bílý, fialový, delfín Filip nebo Aštar Šeran z předaleké galaxie. Nemám problém, jestli nosí na hlavě šátek, nebo nočník, jestli něco nejí, nebo má nějaké své zvyky, které nechápu a neznám. Jeho věc. Dokud on bude stejně respektovat mě. Jsem ochotná pomoci každému, kdo to potřebuje, ale ne tomu, kdo to bude vyžadovat. To je značný rozdíl. Nehodlám řešit nějaké národnostní nebo náboženské rozdíly. Teprve tehdy, ocitnu-li se v ohrožení, půjde veškerá trpělivost a tolerance stranou a hodlám si tvrdě bránit svoje svobody, ovšem zase bez ohledu na to, je-li zdrojem nebezpečí bílý Evropan, nebo jakýkoli přistěhovalec. Nicméně necítím se ohrožena pouhým faktem, že na světě existují i lidé jiných ras, národů, vyznání, názorů... a nebudu všechny ty jiné nutit, aby byli nezbytně stejní a zahodili svou kulturu. Opakuju - dokud bude vzájemný respekt a oboustranný náhled na potřebu koexistence a případně spolupráce. Jestli ale nebude, je třeba umět říct dost a ubránit se, a to dneska výrazně chybí. Popravdě já se ani moc nedivím, že se lidi nechají zblbnout a bojí se. Jen by se neměli nechat strhávat k nenávisti bez příčiny a upadat do fanatismu v jakékoli podobě.

Anonymizovaný
30. června • 9:08

@Elynor: Tak nějak to cítím stejně. Někdy s tebou nesouhlasím, však to dobře víš, ale když to cítíme stejně, umíš to podat na rozdíl ode mne mnohem srozumitelněji. Díky.

Anonymizovaný
29. června • 15:11

@lebahu: Znám taky pár Angličanů, ale ti se zase bojí vylézt kvůli muslimům večer ve své čtvrti ven na ulici. A ano, IRA zabíjela, ale jen v Anglii, ale muslimští teroristi zabíjejí po celém světě a to neustále. Tady je sraz tak vymletejch mozků, že se to jen tak nevidí. Pořád dokola stejný cancy a ještě k tomu takový litánie bez konce. Jen bych vám přál takovýho dárečka domů. Napřed by vás znásilnil a po týdnu vyrazil z vašeho bytu. Banda naivních blbek se tu prostě realizuje!

Mata69
29. června • 16:20

@Anonymizovaný: A copak vás Karle přivádí na sraz vymletých mozků? Cítíte asi jistou příslušnost, že?

Elynor
29. června • 15:52

@Anonymizovaný: Blahopřeji, Karle, k vaší účasti mezi vymletými mozky. ]:-D Vidím, že čtení vám dělá potíže a delší příspěvky máte zjevně problém chápat, tak to zkrátím - dárečka jako vy bych taky doma nechtěla. 8-P

Anonymizovaný
29. června • 16:34

@Elynor: Ne, nebojte se, že mi dělá potíže číst delší příspěvky. Poradil bych vám, vezměte si těch klenotů pár domů a vykašlete se na ty cancy tady. Aspoň uvidíte, jak jsou prima. A argumenty jako, že v každé společnosti jsou zlí lidé, ty na mě neplatí. Je to sice pravda, že všude jsou špatní lidé, ale islám má nenávist k lidem jiného vyznání nebo bezvěrcům přímo zakódovanou ve své ideologii a podle toho se řídí.Islám je zlo a kdo to nevidí, tak je padlý na hlavu. Ze 100 muslimů se integruje s bídou pár lidí a když dojde na lámání chleba, tak i těch pár se proti vám obrátí. V Německu nebo v Rakousku už o tom ví své. Mají tam už třetí generaci Turků a je to čím dál tím horší. Ony i ty sluníčkářské státy začaly konečně prozírat. My jich tu máme asi 20 tisíc a mně osobně to bohatě stačí.Já chci chodit večer po ulici beze strachu. Udělal jsem chybu, že jsem sem vůbec vlezl, dělá se mi tu z těch vašich kydů nevolno.

Elynor
29. června • 21:44

@Anonymizovaný: Karle, vy budete asi takový hodný a přející, že. To mě těší, že byste mi chtěl poradit. A mrzí mě, že se večer na ulici bojíte. Ale já vám garde dělat nemůžu, mám moc práce, a málo volného času, a ten bych ráda užívala nějak veselejc. ]:-D

helza
29. června • 14:00

@lebahu: Přesně tak. A těch separatistických teroristických organizací je celá řada, křesťanských, židovských i zcela nesouvisejících s nějakou vírou, hodně jich souvisí i s politickou ideologií. ♥

Anonymizovaný
29. června • 11:30

@Elynor: Díky, díky, díky. Napsala jsi to skvěle, mluvíš mi z duše. Souhlasím a tleskám.☺☻

lebahu
27. června • 17:19

Mě víc než to, jestli se vezmou nebo nevezmou zaujalo naivní líčení výletu do pouště, pravá a nefalšovaná domorodá svatba, děti, které nikdy neviděly bílou ženu... a to všechno prosím pár kiláků od turistického resortu. To jako v kterém století? :-D PS: Z diskuze je krásně vidět, jak jsou lidi zpakatělí, a šílení hrůzou, stačí napsat Tunis a diskuze (a zobrazování reklam) je zaručena. Přitom jediný muslim, kterého většina diskutujících kdy viděla, byl sultán z Ageliky :-D

Mata69
27. června • 18:05

@lebahu: Mno...co ty víš...folklor pro turisty ;-) a ona to sežrala :-D :-D

dragondra
27. června • 14:31

Helza: Holka z Tebe je cítit typická sluníčkářka. Nechceš u sebe ubytovat ty konvoje co je nikdo nechce v přístavech? :hmm:

Anonymizovaný
26. června • 21:00

Je také možné, že se chce dostat do Česka a získat naše státní občanství :-( :?:

Rambíša
26. června • 10:44

Nestačím se divit,jak jsou u nás stále ještě nepoučené ženy,co se vlastní vinou/zásluhou ženou do problémů! nač si brát někoho z jiné,naprosto nábožensky odlišné země ? My u nás nemáme dostatek vhodných mužů?? Není radno mísit rasy,zvyklosti,když to vždy přinese více škody než užitku.Tolik vyšlo knih,jak si to "užily" ženy ,co si myslely,jak to nebude krásné s Egypťanem,Turkem,Alžířanem atd.atd.,no a nebylo!!! Tato paní z článku,sice vzhledem k věku,asi se svým "inženýrem plážovým" už nepočne,ale to ji jedině ochrání před budoucími následky v případě,že by skutečně podlehla,a pana Tunisana si vzala! Zajímalo by mne,zda on ví,kolik jí je let,možná si myslí,že paní je mladice...Jakmile by byla ruka v rukávě,on by se tak změnil,že by se nestačila divit! Oni ti muslimové,když lákají oběť,tak se umí velmi !!! přetvařovat,to jsou milí,ochotní,přátelští,nezištní...Ale pak - jen co mají na manželku "papír",tak se ona stane jen věcí,zajímají je jen děti - hoši,oni sami,manželka má držet pysk,nestěžovat si,makat,snášet cokoliv,i jeho příbuzné a známé,skákat okolo nich...Nechápu,jak pisatelka Sára,co zde psala,se mohla nechat nacpat do hábitu a mantinelů islámu,zřejmě si byla tak nejistá,až podlehla...Rozhodně má možnost chodit v normálním oděvu,tak mi nejde na rozum,že by najednou dávala přednost nějakým černým hadrům,burkám a pod. Znám případy i z ČR,nejdřív ženu muslim téměř nosil na rukou,šeptal jí a psal ty nejkrásnější lichotky,furt se o ní staral,něco pěkného kupoval....Vydrželo to zhruba do porodu dcery - no a nyní je všemu konec,ona je pro něj "otravná",on musí mít čas hlavně na svoje zájmy a přátele,tak přijde domů až večer,a už se nepřetvařuje s nějakými pochvalami,už jen nařizuje....Jo,je to asi hezké ztrávit noc v poušti,je to malebné vidět chudé chaloupky z bláta a čuchat čoud připálených placek -ale realita života na muslimské vsi je holá,ošklivá,pro nás prostě málo příjemná...A paní by tam byla jen za poslední z posledních,pásla by kozy,prala prádlo ,myla nádobí,byla pod nadvládou tchýně,a nedovolili by jí nic,ani si číst,žádný mobil,žádné oblékání do evropských šatů,nedejte se nachytat!!!

helza
26. června • 14:57

@Rambíša: Rambíšo, píšeš: "nač si brát někoho z jiné,naprosto nábožensky odlišné země ? My u nás nemáme dostatek vhodných mužů??" Myslím, že většina žen (nejraději bych řela že všechny), se nevdává proto, že objevila vhodného muže, ale protože se do někoho zamilovala a miluje ho. A kupodivu, někdy se samy velice diví, proč právě do toho a přesto ho milují. Možná v tom spočívá tajemství vývoje.

Mata69
25. června • 20:09

Divte se, že jsou všichni naježení proti muslimům, když náš statečný pan prezident brání naši zemi před hordami takových nájezdníků, čekajících na hranicích a jen jen k nám vpadnout, a jen díky jemu jich tu není víc :kuk:
Jinak bych řekla, že paní ve věku nějakých 43 letech se nemusí honem hnát do svatby s člověkem, kterého vídá asi 4x do roka. Ať klidně do toho Tunisu odjede (jestli tady nemá nějak příliš silné vazby) a zkusí si to tam. Ale bez té svatby. A nebo tak ať tedy, když je ochotný, přistěhuje se on sem a žijí tady spolu. Proč hned svatba proboha? Možná zjistí, že společné žití je jiné, než se občas vidět a nebo zjistí, že jim to skvěle funguje a pak ať se tedy klidně vezmou. Stejně bych jí doporučovala, aby to tak udělala i kdyby byl pan nápadník z druhého konce republiky.

Anonymizovaný
10. července • 10:44

@Mata69: Protože bez svatby ho sem nepustí :-D a když paní odjede bydlet tam, aby zkusila, jestli se k sobě hodí a rozhodnou se vzít a bydlet tady, tak ho sem stejně nepustí, neb tu paní nemá byt a práci, tedy příjmy :-) To by se sem musela vrátit na rok sama bez něj, jako předvoj :-D a vše připravit.
Takže je k tomu vlastně stát nutí, neb jak si vyzkoušet, jestli je to ten správný? Jiné řešení než svatba, pokud tedy nechtějí žít trvale v Tunisu, to nemá. Až po svatbě si mohou spolu zkusit žít.... a když to nevyjde - jsou to tyto medializované případy. Ale proč se do svatby ženy tak hnaly? To už nikdo nevidí...
Nehledě na tom, že i čeští, resp. evropští muži (i ženy) se po svatbě mění k horšímu. Ale ti mohou, neb jsou Evropani :-D

Anonymizovaný
26. června • 1:19

@Mata69: muslim si nemůže začít jakékoliv sblížení s ženou beze svatby a pokud ta žena přeci jen tomu muži dá vše před svatbou tak, v očích muslimů je považovaná za prostitutku.............muslim si ženu vybere, vezme si ji co nejdřív aby se s ní mohl scházet a stará se o tu ženu do konce života...............píšete že by jste se hned nevdávala.............počestná a slušně vychovaná žena, si s chlapem nezačně až do svatby...........právě to že nemají svatbu se vidí jen 4* do roka, je to důležité mít svatbu jde i o jeho rodinu,aby tu ženu přijala............at se rozhodnou žít spolu v jakékoliv zemi, tady a nebo u něho,pokud ho vezme sem musí se o něho starat, což muslima chlapa ponižuje pokud jde k němu do jeho země, musí respektovat a ctít všechny tradice, chování i náboženství.................například pokud by žila u nich u jeho rodiny, bude muset vstávat brzo ráno, postarat se o ůklid, nákupy a musí se celí den vařit i pro nečekané návštěvy doma chodit zahalená a vhodně oblečená, koupání na pláži u moře v plavkách jeho rodina nemusí už tolerovat , rodiče chtějí něco donest čaj kávu jídlo atd, nevěsta musí vstát a doslova kolem jeho rodičů skákat celí den , svatba s muslimem je to samé jako by to byla svatba s jeho celou rodinou, rodiče mají hlavní slovo a chlapi v rodině celkově,všechny musí ta nevěsta poslouchat ,pro to radím pokud takový život nechcete , vemte si ho sem do Evropy dál od jeho rodiny aby na něj neměli takový vliv, buete tu ve větším klidu spolu

farah.farah
26. června • 18:04

@Anonymizovaný: Sáro tobě opravdu vybrali manžela ......tedy ve smyslu že ti někdo určil koho si máž vzít aniž by si do něj byla zamilovaná? Tohle je pro mne opravdu totální středověk.

Mata69
26. června • 11:07

@Anonymizovaný: Nevíme jestli je ten ženich z příběhu muslim, ale pravděpodobně ano. Tak nechápu co mi vysvětlujete co muslim musí a co dodržuje. Ti dva si spolu začali už beze svatby, myslíte, že se jen vídají a vodí za ručičku? Myslím, že v textu naznačuje i něco jiného, takže to asi tak moc pan muslim nedodržuje, že si chce ženu vzít, aby s ní mohl žít. A jestli je pro něj tedy v jeho očích prostitutka, méněcenná, když s ním spí už před svatbou, tak proč jí teda žádá o ruku? To trochu nesedí.

Elynor
25. června • 17:46

Dodatek - ohledně šálu - to já taky v zimě často nosím takovou značně širokou teplou šálu omotanou jako šátek, jelikož nesnáším, když mi táhne za krk a mrznou uši. A někdy se holt to počasí změní a nemám po ruce čepici, tak to řeším takhle. Zatím mě nikdo nelynčoval, tak z toho plyne můj bezbřehý optimismus, že lidi ještě nejsou tak zfanatizovaní, aby s nima nebyla řeč :hm

helza
25. června • 19:25

@Elynor: Prababičku taky vychovaly jeptišky v nalezinci. A tak byla nakonec velice vzdělaná. Jinak to vidím stejně. "Ostrovní společnosti" vždycky nakonec zdegenerovaly a vyhynuly. A z tohoto pohledu je to vlastně všechno tak, jak má být, i když mě to tluče po hlavě. Určité procento lidí si tu svou "tlupu" hájí a určité procento naopak přitahuje "ten odjinud". Kdyby těch prvních nebylo, byli by všichni domíchaní a byl by z nás jeden veliký ostrov a nebylo by ono "odjinud". A kdyby nebylo těch druhých, dávno bychom zdegenerovali. Myslím, že tolerance vůči cizincům a jiným národům je v různých částech země různá.

farah.farah
25. června • 12:39

Na článku mne dosti irituje to, že je 99% věěnováno popisu toho, jak se seznámili a podrobných zážitků z dovolené a přitom, kromě toho že se vídají jen sporadicky tam nejsou vůbec žádné informace o tom jak spolu jako párfunguj nyní, což je pro rozhodnutí k jakémukoiv dalšímu kroku mnohem podstatnější než to ten odstavec o tom, že se jí jako bělošky bály tuniské děti, že byl hořký čaj, že bylo jídlo pálivé..........To jsou skutečně relevantní informace :D No a k samotnému tématu, přiznám se moc se mi nelíbí, když vidím kolik lidí úplně automaticky předpokládá že on je njaký podvodník a ona s ním bude ve výsledku trpět a bue mít problémy pokud to s ním neukončí.............chápu určitou nevraživost vůči migrantům ale tohle přeci jen není ten případ. Ten chlap zjevně nebude úplnej negramot, umí anglicky, zjevně má jistou úroveň a umí se chovat, jinak by těžko pracoval pro hotel s turisty, tak že reálně i kdyby byl tady tak to bude "zaměstnatelný" člověk. I když to samozřejm pro něj nebude snadné. Navíc on navrhl obě varianty i to že mohou žít v Tunisu, tak bych mu nepodsouvala že se jen skrze ní chce dostat do Evropy. Nicméně si myslím že na to vzít se, se znají velice málo, sporadické vídání se jednou za čtvrt roku zřejmě jen na týden či dva není skutečný vztah, je to takové prodloužení letího románku a není jistota, že by to dlouhodobě fungovalo. Proto bych o svatbě vůbec neuvažovala a místo toho uvažovala o mžonosti společného soužití....ať už tam nebo tady...............tím jednak prověří že spolu dlouhodobě vydrží a druhat prověří že ten co se odstěhuje do ciziny tam dokáže být šťastný, dokáže si najít práci a pod......a když jim to bude takto minimáln půl roku klapat jak hodinky tak pak teprve má smysl uvažovat případně o svatbě, pokud si budou sedět v představách jak to má po svatbě fungovat. Vzhledem k tom uže paní už asi dti neplánuje nehhrozí scénáře jako z filmu "bez dcerky neodejdu" tak bych z toho nedělala zase takové drama, jak někteří v diskusi.

helza
25. června • 16:01

@farah.farah: Tak nějak. Já bych dokonce zkusila, je-li to ovšem možné, dlouhodobější společný život u nás i v Tunisu. A tak jako tebe a předpolkádám i Elynor, mě to množství věštecko-nenávistný pohledů zasáhlo. Vím, jací dnes lidi mnohde jsou, přesto to vždycky zabolí. Nedávno si známá cestou do divadla, ve velkém vichru, sundala šál a dala si jej na hlavu aby uchránila účes. A lidi ji málem zlynčovali. To není jenom smutné. To už je hodně zlé.

Anonymizovaný
26. června • 1:09

@helza: ahoj přesně stejné obavy jsem měla i já,jsem muslimka Česká muslimka,po návratu z Německa do Čech,jsem se setkávala tady s nenávistí,lidi mi psali vůhružné vzkazy na dveře a dělali mi sousedé naschváli, na konec jsem ze strachu odložila islámský oděv do skříně, skončila jsem u psychologa s těžkou depresí..............jelikož jsem tu opravdu velmi trpěla a stratila i kontakt s celou rodinou...........pak mi našli manžela, muslimové byli jeiný kdo mi tu v Čechách pomohl,ted islám skrývám, manžela jsem vzala do Čech a můžu ti říct v všem byl závislí na mě ,ještě i ted než se naučí dobře Česky, musím s ním chodit k doktorům na ůřady, řešit další a další věci,potože on sám nerozumí a to i pracovní smlouvám co se tam píše,tak budu muset ho i doprovázet do jeho zaměstnání abych s firmou za něj domluvila vše...........zatím je to s prací bída, měla jsem strach jak se budou chovat k němu,ale tím že je prodavač kam si lidé chodí kupovat kebab tak ho zna skoro celé město a lidi ho zdraví na ulici,zatím se tu on osobně s nějakou nenávistí nesetkal od lidí............ja jako Češka jsem se sní setkala moc, v minulém zaměstnání jen stačilo že viděli že mám manžela muslima, snažili se mě šikanovat nenechala jsem si to líbit a tak mi smlouvu neprodloužili, v současné době jsem nezaměstnaná a nemocná s psychikou..............opravdu nemusíš se bát toho že by se tu tvůj manžel potýkal s nenávistí, na cizince chlapa si tu Češi nějak nedovolí to jen hlavně na České muslimky a nebo i na ty co jsou na ulici bez doprovodu někoho dalšího...........jinak si dej velký pozor na to aby tě ten Tunisan nevyužil pro papíry do Evropy se dostat, Tunisané nejsou moc dobrý muslimové, využívají turistky akoliv to islám zakazuje užívají si s nimi , zblbnou je a pak když mají v Evropě svatbu a hotové papíry dotáhnou si ženu,kterou tam najde rodina pro syna,pokud to s tebou myslí vážně , měl by tě seznamit se svými rodiči a celou rodinou, měla by si od jeho rodičů dostat souhlas požehnání,,,,,,,,,pokud je to ale dobrý muslim, máš vyhráno čím víc zbožný bude, tím víc e o tebe jednou postará a bude tě jako ženu ctít a vážit si tě .................i mezi muslimy jsou vypočítavý hajzlové,musí žen být opatrná, přeji ti mnoho štěstí :-))

farah.farah
26. června • 18:13

@Anonymizovaný: Jinak k tomu co píšeš šikana a pod.................samozřejmě můj úhel pohledu vychází z jiného principu víry než tvůj, ale i tak ti to nabízím jako možnost na zamyšlení se nad svou situací................to co si popsala je klasický popis oběti, jsi oběť která nemá možnost nic změnit protože je na ni ten velký svět prostě zlý a samozřejmě nespravedlivě.............já zastávám názor že svět funguje v běžných typech vztahů velice často jako zrcadlo, co do něj vyšleme to nám vrátí v nějaké formě zpátky, tak že obtíže a problémy jsou nějakým způsobem rezonancí našich vlastích vnitřních postojů...................jinými slovy člověk co sám sebe nemá rád bude pravděpodobně potkávat hodně lidí, co mu budou dávat najevo že ho nemají rádi.....kdežto člověk co se rád má bude potkávat převážně lidi, co mu budou dávat najevo že ho rádi mají, čověk co repsektuje cizí postoje a názory bude potkávat lidi co respektují jeho postoje a názory, člověk co nenávidí ostatní bude potkávat lidi co nenávidí jeho, člověk co se bojí lidí bude potkávat lidi kterých se bude bát............atd..........pokud se ti stále opauje že t někdo šikanuje dává ti najevo že tě nemá rád a podobně dost samozřejmě k tomu mohou využít to že jsi muslimka ale v tom vyšším božkém smyslu proč se ti to děje je to dost možná právě a jen o tvém vlastním postoji k sobě, který ti ti lidé takto jen nevědomky zrcadlí.

helza
27. června • 10:22

@farah.farah: Máš pravdu, ale spíše jenom pro nás evropanky. Myslím si, že co se týče muslimů v dnešní době, tak i kdyby sama sebe Sára milovala sebevíc, i kdyby milovala celý svět ničím nepodmíněnou láskou a tuto lásku vysílala soustavně okolo sebe a s ní pokoj, radost a empatii, bude na tom úplně stejně. A rozdíl mezi muslimem a muslimkou? Ono každá žena s šátkem na hlavě je dnes viděna a nenáviděná jako muslimka, muž s něčímna hlavě, prodavač kebabu, je brán jako nějaký muž z východu, k islámu nemusí být hned přiřazen.Podobně je to celé dlouhé roky i s cikány. Znám to velice dobře a moc dobře vím o čem mluvím. Není na světě člověka, který by měl tak otevřené srdce, tak rozzářené oči, tak nádherný úsměv a takovou radost z každého člověka kterého vidí, jako cikánské dítě. A který by byl tak často ponižován a zaháněn, který by byl tolikrát zraňován pordáním a nedůvěrou až se ten úsměv, ta vstřícnost a vnitřní radost z každého setkání s kýmkoliv, vytratí.

Anonymizovaný
27. června • 17:11

@helza: Ty se jdi léčit. Cikánské dítě s rozzářenýma očima, co se učí odmala krást a nemaká celý život a muslim, který nemaká rovněž, páchá kriminalitu, ženy má za otrokyně a je potencinální terorista. Jsi vážně úplně vypatlaná.

helza
27. června • 20:28

@Anonymizovaný: Hmmm. Možná, že jsem vypatlaná, dokonce úplně vypatlaná, zdá se. Podle slovníků jsem tedy "člověk velmi nízké inteligence nebo s intelektem sníženým následkem nemírné konzumace drog". Prostě blbá, debilní, omezená, zkrátka retard. Inu nevadí. Hlavně že jsem krásná, mohla bych říct. :D :D :D
Ale díky, předvedla jste mnohem přesněji a mnohem lépe, než by se mi to kdy mohlo podařit, jak málo záleží na tom, čím člověk je a jaký je, že stačí nekydat hnůj na cikány a muslimy, že stačí nekřičet se stádem (což teprve tím cikánem, či muslimem být) a už je vypatlaný. Už je blbým sluníčkářkem a představte si, já jsem k tomu ještě křesťanka a taky stará bába.
Vy jste ale překrásně ukázala, jak skvěle se mezi vámi, bílými jako vy, cítí takové cikánské, muslimské, či jiné dítě. A nebojte se. Než dospěje, pozná kam patří a proti jaké nenávisti stojí. Jenom doufám, že tak, jako umíme vidět cizince my, nevidí nás zbytek Evropy.

Anonymizovaný
28. června • 14:00

@helza: Milá paní, Vám zřejmě uniká jedna věc, že cizinec a muslimský cizinec (a o ty tu jde), není to samé. Muslim, je-li ve větším počtu, naprosto odmítá přizpůsobit se zvykům země, ve které žije. Vidíme to dnes a denně, co se děje v zemích, kde je jich víc. Jako žena byste to měla naopak chápat, protože pro muslima žena nemá žádná práva.

helza
28. června • 15:02

@Anonymizovaný: No, ono se to v těch všech příspěvcích už zamotalo a mnohé odpovědi na předchozí příspěvky jsou pak nesrozumitelné. V článku není psáno, že dotyčný Tunisan je muslim, takže skutečně - o muslimské cizince v této diskusi, pokud se týká článku, opravdu nejde. Potom se zde objevila muslimka Sára, muslimka, která se narodila v Česku a ta napsala, jak se k ní okolí chová. Na ni reagovala farah.farah tím, že důvodem chování jejího okolí není to, že je muslimka, ale asi to, že ona sama, tedy Sára se nemá ráda a vyzařuje své negativní pocity do okolí. A já napsala to, co jsem napsala a za co jsem si vysloužila označení vypatlaná. Totiž, že i kdyby se Sára sebevíc milovala, i kdyby se na svět usmívala a s otevřeným srdcem každého přijímalala, bude se k ní český občan povětšině chovat tak, jak se chová proto, že je muslimka. A že totéž se děje cikánům. Byla to odpověď pro farah.farah, která tvrdila, že jednání lidí neovlivňuje skutečnost, že Sára je muslimkou, ale Sářina povaha. No a následné reakce na to, co jsem napsala já, pak jenom dokazují, že příslušenství k islámu jednání lidí v Čechách opravdu ovlivňuje. ☺☺☺

Anonymizovaný
28. června • 22:00

@helza: .... příslušenství k islámu jednání lidí v Čechách opravdu ovlivňuje.Ale to je přece logické, že to lidi ovlivňuje. Ale nejen Čechy, ale i lidi v jiných státech, kde se praktikuje křesťanství. On taky islám nehlásá nic mírumilovného, takže to jaksi vyplývá z podstaty věci.

helza
29. června • 6:45

@Anonymizovaný: Máš pravdu, ovlivňuje, ale ten postoj, ta nesnášenlivost, odsuzování, naprostá absence soucitu, házení celého národa do jednoho pytle - to všechno je hodně zlé. Pokud se takto změní naše myšlení, pokud se v našich postojích zabydlí to, co se tam plíživě zabydluje, tak to je ta naše největší prohra, to je ten průšvih, k tomu ani žádné skutečné Islamisty nepotřebujeme. Stačí strach z toho, co čteme a už jsme svou bitvu o nás prohráli. Už nejsme těmi, kterými bychom být chtěli. A trochu teorie. Bohužel se už ani moc nerozlišuje Islám a Islamismus a to vyplývá z neznalosti věci. I křesťané mají a hlavně měli své fundamentalisty i křesťané dovedli být krutí. Navíc, Islám se s Křesťanstvím rozchází až s osobou Mohameda, kterého uznává jako proroka a tím pádem neuznává Krista jako Boha, uznává jej také pouze jako proroka. Jinak veškerý starý zákon a veškeré učení a "hlásání" je společné. A to nové je mírumilovné. A fundamentalismus, v tomto případě Islamismus, spočívá v tom - že si z celého učení vybere právě jeden fundament (v případě Islamismu právě boj s nevěřícími a jinověrci) a na tom postaví celou svou ideu - a onen fundamentální prvek boje s nevěrci, či jinověrci se nachází v pouze v tom společném, v prvních knihách starého zákona. V těch se Islám a Křesťanství nijak neliší. Ze stejného společného zákona vychází i Židovství, které se s Křesťanstvím rozchází již s postavou Ježíše Krista, jehož tvrzení, že je synem Božím Židí neuvěřili, odsoudili ho za to a s tím i vše, co hlásal.

Anonymizovaný
28. června • 13:34

@helza: ... mezi vámi bílými? Vy nejste bílá? Vy jste nějaká zainteresovaná, že sem píšete tolik příspěvků?

helza
28. června • 14:44

@Anonymizovaný: "bílými jako vy" - ne všichni bílí uvažují stejně. ☺
Zainteresovaná nejsem, pouze reaguji a odpovídám na předešlé příspěvky, tak, jako právě odpovídám vám ☺

Mata69
27. června • 18:02

@Anonymizovaný: Trochu slušnosti by neškodilo, vážená!

helza
26. června • 14:48

@Anonymizovaný: Napsala jsi to moc pěkně a moc dobře. Jenom se to objevilo jako odpověď na můj komentář, ne jako odpověď pisatelce článku. Ale z toho si nic nedělej, vím, že tady nejde zpětně nic smáznout, ani opravit a že je to teď opravdu nejasné, člověk neví, na co kliknout, chce-li napsat názor. Já ti přeji, ať se ti život tady brzy uspořádá, ať se uzdravíš a ať tě tvůj muž dlouho miluje. :) Tuto krásnou stránku Islámu jsem poznala před lety v lázních V klimkovicích, kde se léčila spousta Arabů, léčbu jim platila jejich země. A tak vím, že skutečně věřící Muslim svou ženu miluje ctí a splní ji cokoliv, co ona si přeje. Vím, že na ulici šly ženy pokorně 10 kroků za svými muži, přesto to byly ony, které rozhodovaly - já to neumím napsat, protože tady se to těžko vysvětluje. ♥

Anonymizovaný
25. června • 6:36

Rozhodně ne chce se jen dostat ze země a pak ji opustí kolem sebe mám spousty takových příběhu

Anonymizovaný
24. června • 21:55

Pokud možno, nedělejte to jde mu jen a jen o peníze. Znám spoustu takových případů. Ani jeden z nich nedopadl dobře. Stůjte nohama na zemi.

Anonymizovaný
24. června • 20:24

Ale jo, jen si vem muslima, to je potom fajn život. A hlavně odjeď ty za ním.

Elynor
24. června • 18:39

To je zajímavé, jak to všechny v diskuzi vidí černě... Ano, azylové domy jsou plné, na lince bezpečí stále zvoní telefony, a internety jsou plné nářků žen, které nedopadly dobře - ale to zdaleka není jen proto, že by si vzaly Tunisany nebo jiné exotické cizince, nýbrž proto, že si neuměly manžela vybrat, a vdaly se neuváženě, a stejně tak si tím nevhodným člověkem nechaly udělat dítě. Drtivá většina žen týraných psychicky i fyzicky, ponižovaných a zneužívaných, které přišly o majetek i o děti, si vzaly tuzemce, Čechy, případně Slováky, ba i Moravany. Procento těch manželství s cizincem, které nedopadlo dobře, je proti tomu mizivé. Akorát že tyhle příběhy mívají jaksi lepší publicitu, je to mediálně zajímavější, píše se o tom, a točí filmy. O Maruš z Horní Dolní, kterou Pepa obden zmydlí, když přijde nadraný z vesnické hospody, by pochopitelně nebyl film takový trhák, jako Bez dcery neodejdu. Ale proto ten příběh není o nic slabší, a paní z článku by mohla tvrdě dopadnout na ústa, i kdyby její nastávající byl Čech jak poleno. Není problém v tom, že si vezmu cizince, problém je v tom, když si vezmu hovado. Bez ohledu na rasu, národnost, státní příslušnost.

helza
25. června • 10:30

@Elynor: Jenom bych dodala, že jsou i příběhy, kdy sňatek s cinzincem špatně nedopadne, možná je jich i mnohem více, ale ani ty nejsou mediálně zajímavé. Pravdou je, že sňatek vždy představuje různé zvyky, různé temperamenty a povahy v jedné domácnosti a proto i velikou ochotu k toleranci a i dva slušní, hodní a laskaví lidé z jedné vesnice s tím musí počítat. Sňatek s cizincem přinese těch rozdílů víc a možná i podstatnějších, na druhé straně s tím oba partneři primárně více počítají, čímž se to vyrovná. A navíc u nás, při naši opravdu skvělé toleranci k černým spoluobčanům, se možná takový pár dostane tak trochu (možná spíše hodně) pod palbu svých blízkých i vzdálených, což je stmelí víc, než cokoliv jiného.Po pravdě, ve větších městech, ve městech s universitama, bydlí cizinců spousty a spousty zde i pracují a mají rodiny a děti míšence. A společnost si jich nijak nevšímá. A pročítat tuhle diskusi je víc jak smutné, to bolí.

farah.farah
25. června • 12:43

@helza: přesně tak, ono není nic zajímavého psát o nčem kde problém není........a ty problémy ve vztahu s cizincem mohou nastat i když to bude "bezpečný" cizinec jako nějaký běloch Němec nebo Francouz ..........prostě né každý ustojí jinou kulturu a žití v jiné zemi.

Anonymizovaný
24. června • 17:09

...neberte si jej... dcera řeší následky takového sńatku již několik let.

Anonymizovaný
24. června • 16:45

stále tejný scénář,stále stejný příběh a bohužel-stále stejný konec,co víc k tomu dodat-informací je dost a každý strůjcem svého štěstí.

Anonymizovaný
24. června • 16:17

Ať se dnes paní dívá na film v televizi, Bez své dcerky neodejdu ! Je to podle skutečné události ta paní i dcera stále žijí ale bohužel ve strachu i ve své domovině. V knížce je toho mnohem více nežli ve filmu. Knížka se přečte jedním dechem a mohla by jí poučit!

Anonymizovaný
24. června • 15:26

Pokud Vam mohu poradit - rozhodne nebrat a ukoncit jakoukoliv komunikaci!! Ma matka udelala presne tuhle chybu. Poznali se pres pc. Zacali se 3x rocne schazet a loni si ho vzala. Nikomu to nerekla. Vyrazne zhubla. Vybrala penize ze sveho duchodoveho pojisteni a jeste se zadluzila u lichvaru jen aby si ho mohla vzit a letat za nim. Ted uz tu s ni zije. Ja s detmi a manzelem sme s ni prestali komunikovat. Mela na vyber. Ani vnoucata ji nestala za to aby toho chlapa nechala byt. Bohuzel oni umi dobre vymyt mozek zenam ktere sou naivni. Oberou je o vse.jde jim jen o penize a obcanstvi. Ne o tu zenskou. A az dosahnou vseho tak se predvedou vcele sve krase - zacne teror. Pak tem zenskym docvakne ze udelali chybu. Bohuzel uz je pozde.. oni se tu neprizpusobi. Neumi cesky a pracovat nikdy nebudou. Zena je pro ne otrok nebo i min. Jak se rika - kdyz ptacka lapaji hezky mu zpivaji...
Pani neberte si ho pokud chcete byt jeste v zivote stastna!

helza
25. června • 10:12

@Anonymizovaný: Vím, že se stručně, což vyžaduje diskuse, málokdy podaří vystihnout to jádro pudla, ale to, co jste napsala, chápu tak, že jediným bolestným následkem rozhodnutí vaší maminky je, že vy a vaše rodina jste s ní přestali komunikovat a že jste jí dali na výběr: "buď my, nebo on". To ale svědčí spíše o špatném charakteru vás a vaší rodiny, než o špatném charakteru maminčina přítele. To se nedělá.

Anonymizovaný
26. června • 9:19

@helza: Nejspis sem to spatne vysvetlila.. prestali sme s ni komunikovat protoze se kvuli nemu zadluzi vsude kde to jen slo. A jako druhou adresu kterou musi davat pri pujckach davala tu me rodiny. Po case u na zacali zvonitide ze jim matka dluzi penize. Dokonce i exekutori ze nam zabavi majetek kdyz ona zadny poradny nema. Nastesti sme na vse dolozili papiry ze je to nase a ne jeji takze nam nic nevzali. Dalsi rana pro nas byla kdyz ona brala jako samozrejmost ze ji z tech dluhu dostaneme. Ono parkrat to jde ale ne porad. Zvlast kdyz ja sem na materske s dvojcaty. Tak se nastvala a zacala nas vsude pomlouvat. Jeste ze lidi kolem me jsou nornalni a vedi ze nic z toho co matka o nas povida neni pravda.. nemluve o tom ze mi do bytu 2x zatahla blechy a holky od ni chytly 2x vsi kdyz je hlidala kratce po tom co se vratila od neho! A jelikoz jsou to male holcicky tak sem je musela ostrihat jelikoz spate drzely kdyz sem se je snazila odvsivit... Takze at si rika kdo chce co chce ale me rodine tenhle clovek neprinesl nic dobreho a sem rada ze me dcery se s nim nikdy nesetkaji. Bohuzel uz ani s babickou. Nastesti maji jeste jednu babicku. Ta ma rozum!

Mata69
26. června • 11:11

@Anonymizovaný: No nic moc, když se babička "zblbne". Ale trochu nechápu proč by někdo musel dávat druhou adresu když si bere půjčku. Normální člověk bydlí na jedné adrese, jinou nemá, tak co by tam jako uváděl? To bude jinak.

Elynor
24. června • 13:48

Jen tak na okraj - české občanství není možné získat pouhým sňatkem. To je poněkud složitější a dlouhodobější proces. A za druhé - dle článku tohle není žádná "letní láska", když jim to vydrželo několik let, a neodradilo je ani to neustálé poletování 4x ročně tam a zpět.

Anonymizovaný
30. června • 20:09

@Elynor: Když si vyřídí všechny potřebné doklady a vezmou se v čechách . A oficiálního překladatele z angličtiny do češtiny. A na základě paragrafu 88 eu jde o sloučení rodiny. On dostane vízum na dva měsíce. A opakovaně si je obnovuje. Za dva roky dostanete zelenou kartu Na budoucí trvalý pobyt v česku.
Na úřadě. A musela by za něj zaplatit zdravotní pojištění atd . A pak si žádá o pracovní povolení .atd má vlastní zkušenost

Anonymizovaný
25. října • 16:20

@Anonymizovaný: Paní Šarlota mohu dostat na vás kontakt

Anonymizovaný
24. června • 13:36

Letni lasky jsou tak strasne nebezpecne a chytlave uz i diky letnimu pocasi, romantickemu okoli a casu, ktery nam doprava oddech. Je to jako si zahrat nejaky cas v krasnem filmu do posledni klapky, ktera se jmenuje odjezd. Realita je uplne jina...myslete hlavou.

Anonymizovaný
24. června • 13:06

Paní, jste dost stará na to, aby jste udělala takový kopanec. Znám pár žen, co se nechaly zblbnout, a těžce pykají. Ti lidé se potřebují dostat do Evropy, vezmou si vás a jakmile budou mít české občanství tak vystrčí rohy, a začnou vám zahýbat, courat po nocích, vodit si k vám domů ženský a když se vám to nebude líbit, tak dostanete nářez, že se budete divit. Oni jsou už takoví, ať se tato věta někomu líbí nebo ne! Toto je napsáno ve zkratce! Neberte si ho, neberte si ho, a žijte si svůj život podle svého. S ním už život podle svého žít NEBUDETE!

Anonymizovaný
24. června • 12:05

Tak já bych šla za ním, jen proto, aby on neztratil domov. Ona je světačka a spíše si poradí, on by to tady těžko dal. Ale...požadovala bych, abych měla práci, svoji práci a možnost podívat se domů,podle peněz, časových možností.časem by se ukázalo, jak to bude fungovat. Užívala bych si to, ono to nemusí trvat věčně.

Elynor
24. června • 13:59

@Anonymizovaný: Připadá mi úsměvné vaše přesvědčení, že muži jsou strašné bábovky, co nic nevydrží, a je třeba s nimi jednat v rukavičkách :-) Minule jste psala, jak jsou muži citliví, chudinky neunesou ztrátu zaměstnání, a teďka zase by chudáček přišel o domov. Kdyby to byla pravda, co by ta paní z článku s takovým moulou dělala? Aby se jí schovával za sukně, na to muže nepotřebuje. Ostatně by ji tím asi těžko okouzlil. ]:-D

Anonymizovaný
24. června • 14:54

@Elynor: Ale kdepak, netvrdím, že jsou muži bábovky, ale ztrátu práce nesou jinak a o hodně hůře než ženy. To není nijak neznámý fakt. A v čem vidíte chybný postoj, můj, že má žena pro muže něco ztratit, pomoci mu, vzít v úvahu, že je i chlap v nevýhodě. Já v tom vidím jednoznačnou genderovou rovnost , když je žena silnější než muž. Proč nevidět a nevyužít, že mnohé ženy jsou šikovnější a v životě si lépe vědí rady. Ono jich je celkem dost, více než mužů rytířů, ochránců a alfasamců.

Elynor
24. června • 18:44

@Anonymizovaný: "Ač celým světem stokrát poražený zvítězím v srdci jediné ženy a místo štítu ochrání mě malá dlaň - víc nechtěl by snad ani d´Artagnan"Ano, i takhle se to dá brát...

Anonymizovaný
24. června • 11:35

Moje babička říkala vždy svůj ke svému.

helza
25. června • 10:34

@Anonymizovaný: Dříve se to říkalo a bylo tím míněno, že je lepší vzít si muže ze stejné třídy, že není rozumné, aby si chudá dívenka, které neumí číst a psát, vzala šlechtice a po sňatku se cítila jako ve zlaté kleci.

Elynor
25. června • 11:37

@helza: Ovšem v pohádkách je to naopak standard :-) Popelka a princ, hloupý Honza a princezna... kráska a zvíře. Ostatně na stejném principu je založeno celé odvětví literatury, všechny ty romány o bohatých továrnících a chudých květinářkách... Takže se to možná nemusí brát tak do důsledků. Ani mi nenapadá, jak by se to vlastně řešilo, který by byl ten "svůj", a jak to zjistit. Svůj rodokmen znám jen do 18.století, a i tak je dost barvitý, vážně nevím, jak bych podle toho, jaké mám předky, stanovila nějakou konkrétní příslušnost, a k jakému "svému" bych tedy teoreticky měla patřit. ]:-D

helza
25. června • 16:10

@Elynor: Myslím, že se to "svůj k svému" říkalo právě kvůli těm pohádkám. Nicméně to nebyl zákon a někdy to nejspíš taky vyšlo. Já svůj rodokmen tak daleko neznám. Vlastního otce neznám vůbec a moje prababička byla nalezenec. Vzhledem k tomu, že byla nalezena jako novorozeně, v uzlíčku vedle mrtvého muže a mrtvého koně na česko-polských hranicích někdy v 19. století, mohli být mí předkové kýmkoliv. Ten muž mohl být prchající polský vojvoda, stejně jako polský zbojník, či lupič, mohl to být Polák, Cikán, Čech, Rus, prostě kdokoliv. :D

Elynor
25. června • 17:38

@helza: Vidíš, to je taky zajímavé - a romantické, tajemný muž a novorozeně v uzlíčku... mezi mými předky je taky žena nalezenec, ale tu prozaicky odložili jako nemluvně v peřince na schody u kostela, a vychovaly ji jeptišky v sirotčinci. Jejími rodiči taky mohl být kdokoli a nedá se to zpětně zjistit. Žádný medailonek s podobou matky/otce jí do té peřinky nikdo nedal... jako to někdy bývá ve filmech. Osobně bych rčení "svůj k svému" chápala spíše obecně, jako že lidé podobného založení mají k sobě blíž a lépe navazují kontakty, snáze si porozumí. Což je zajisté pravda. Taky je pravda, že se lidi již od doby kamenné rozlišovali na "naše" a "přespolní". To je taky celkem přirozené. Ale i tyto dávné komunity žijící oproti dnešku uzavřeným životem v určitém okruhu lidí si byly vědomy, že je třeba čas od času osvěžit geny. A tak se udržovaly kontakty se spřátelenými kmeny právě tím, že si tam hledali lovci manželky, aby si furt dokola nebrali své příbuzné. Mimo jiné i zvyk hostitele nabídnout hostům manželky a dcery byl veden nadějí, že ty ženy s hostem otěhotní a do komunity pak jejich děti přinesou "čerstvou krev". Pořád mluvím o době kamenné, dneska by to neprošlo, a taky jsme dávno jinde, lidí je teď hodně na výběr, ne jako tenkrát, kdy na celé planetě bylo lidí sotva na jedno okresní město. Nicméně princip zůstává, a ani dnes není dobré se uzavírat a všechno cizí a neznámé šmahem odmítat, neřku-li rovnou pro jistotu nenávidět. Tahle diskuze je velmi smutná, ale věřím tomu, že většina lidí to nemyslí tak vážně, a v reálu by se zachovali méně radikálně. Snad.

Elynor
24. června • 9:42

Té paní z příběhu je 43 let. Tudíž s vysokou pravděpodobností už nebude mít s Tunisanem děti. Tento problém tedy odpadá. Tunis je poměrně civilizovaná země, pán umí číst a psát, umí anglicky, a když pracuje jako průvodce zahraničních turistů, tak jistě nebude žádný béčko, a toho průvodce turistů může klidně dělat i v ČR. Nebo si udělat zkoušky a živit se jako tlumočník a překladatel. Teď mě z fleku napadá asi tak šest dalších možností, co by mohl dělat, aniž by hovořil česky, a jestli to myslí vážně, mohl by se i česky naučit, časem. Ano, byl by na manželce závislý, co se týká běžného společenského života. Hodně věcí by se musel naučit, život zde je nepochybně dost odlišný. Ale nevidím důvod, proč by to nemohl dokázat. Z článku není zřejmé, o kolik je mladší než ta paní, ani jestli je muslim (nemusí nutně být). Ani se tam nijak zvlášť nepíše, zda spolu mluvili o budoucnosti a svých plánech. Asi moc ne, když je paní takovou nabídkou překvapena, pak je otázka, co si ona vlastně představovala, že se bude dít, přece si nemohla myslet, že to takhle bude fungovat pořád, ty přelety sem a tam dvakrát do roka. A ona jediná ho zná aspoň natolik, aby mohla odhadnout, jestli mládenec chce být s ní, nebo ji jen chce použít jako vstupenku do Evropy. To my jí tady moc neporadíme. Nicméně, na jejím místě bych to riskla a vzala ho sem, ovšem prozatím bez svatby. Když sem může dvakrát do roka přiletět, má pas, může si vyřídit dlouhodobý pobyt, pracovní povolení, můžou tady spolu žít a uvidí se. Svatba může být později, kdyby se ukázalo, že to funguje. No a ani minutu bych neuvažovala nad tím, že bych šla za ním do Tunisu. Ve 43 letech už mívá člověk nějaké vybudované postavení, které není radno neuváženě opustit a jít do neznáma (přičemž v neznámu by tou závislou byla ona). Samozřejmě že je tady možnost, že mládenec je vypočítavý a chce použít ČR jako odrazový můstek pro přechod do Německa/Francie/Velké Británie/bůhvíkam jinam, a proto chce tu svatbu. Ovšem ono to není tak jednoduché, takže bych paní doporučila nastudovat legislativu, co by to pro mládence znamenalo, jaké by mu to dávalo možnosti, co by to obnášelo pro ni, a hlavně aby si udělala jasno, že skutečně chce prožít zbytek života jako vdaná žena. Celkem k tomu není důvod, a svoboda je velmi cenná hodnota, netřeba se jí vzdávat z romantického okouzlení, které časem odezní.

Anonymizovaný
24. června • 9:32

Báře je 43 let, není to už žádné mladé tele, měla by používat zdravý rozum. Tunisana nebrat.

Anonymizovaný
24. června • 9:20

Chce se dostat do Evropy, jasný jak facka.

Anonymizovaný
24. června • 9:18

Slečna asi nikdy neslyšela o tom, jak tihle černí zmetci po svatbě obrátí.

Anonymizovaný
24. června • 8:43

Paní Báro z celého srdce Vám to přeji, opravdu! Ale poprosil bych Vás - prosím, zůstaňte se svojí láskou v Tunisu a netahejte ho sem. Děkuji! :laska:

Anonymizovaný
24. června • 8:23

Ať Bára navštíví lékaře, jestli si nepřivezla i jinou vzpomínku. Pak ať koukne do zrcadla a do rodnehor listu a upřímně si odpoví na otázku: proč ten mladíček chce právě mě? A pokud jí to nestačí, ať se koukne na nějaký dokument, je jich spousta. A světe div se, nikdy, opravdu nikdy to nedopadlo dobře. Peníze pro rodinu, peníze na léky, na... A pak se přistěhuje a živ mě a mou rodinu.... no Báro, podívej se sama.

Anonymizovaný
24. června • 6:28

Její obavy mají reálný podklad, - co by tu dělal, jaké má vzdělání? Co čeština?
Mám kamarádku a její dcera se přesně takto zamilovala. On za ní přijel, práci si nehledal, udělal jí dvě děti, ukradl rodinné šperky i nějaké peníze a vypařil se jako "pára nad hrncem". Netvrdím že jsou všichni stejní ale jinak se člověk chová na dovolené a jinak v normálním životě.
Ať si toto nechá jako pěkný příběh pro vnoučata a jako vzpomínku na nádhernou "letní lásku" ale zůstane nohama na zemi a najde si někoho kdo ji bude mít stejně rád, bude pracovat a zajistí v budoucnu jak ji, tak i rodinu.
Naše mentalita je jiná a to co se jí teď zdá krásné a vzrušující, by v budoucnu mohl být velký problém. Přeji hodně štěstí a hlavně - "rozum do hrsti" :-))

Doporučujeme

Články odjinud