BÁRA (51): S bratrem jsme se usmířili den před jeho smrtí

6 komentářů

helza
6. prosince • 15:19

Já to vnímám tak, že smíření, odpuštění a prosba o odpuštění jsou zcela různé věci. Někdo mi může i hodně ublížovat, já mohu dobře vědět, že takový člověk mi vždy ublíží a přesto na toho člověka nemusím být naštvaná. A pokud se už naštvu, odpustit mu je pouze můj problém, zcela nezávislý na jeho omluvě, či prosbě o odpuštění. Takové odpuštění je totiž dobré pro mne a pro můj vnitřní klid a nějak si nedovedu představit situaci, že budu žít s pocitem, že mám na někoho zlost. Co se týče smíření, pokud pro mne znamená opět se stýkat a pokud mě takový styk ohrožuje, pak se prostě smiřovat nebudu.
Jiné je, když někomu ublížím a pak prosím o odpuštění - myslím si, že i v tomto případě je to především můj problém, je to omluva za to, co jsem někdy spáchala a sama ta prosba je ode mne krok vpřed, krok který je správný a pro mne uzdravující, bez ohledu na to, jak mi druhá strana odpoví.Myslím si ale, že autor článku nechtěl vyvolávat dojetí, jenom chtěl ukázat a varovat, že někdy, i když jsme na někoho rozezleni do běla a nechceme ho "do smrti" ani vidět, v okamžiku, kdy je jasné, že už ho opravdu nikdy neuvidíme, přehodnotíme všechno, co jsme si mysleli a dojde nám, že jsme promarnili čas, který nám už nikdo nevrátí.

Elynor
6. prosince • 19:03

@helza: No a myslíš, že je tedy lepší promarňovat čas, který nám už nikdo nevrátí, s lidma, kteří toho "nejsou hodni" ? ]:-D Pokud už budu na někoho opravdu velice moc namíchnutá, protože mi provedl něco, co nesnese sluneční světlo, tak každá minuta, kdy dotyčného neuvidím, je přínosem - pro mě i pro něj. Protože bych ho třeba mohla vlastníma rukama uškrtit, kdyby mi na oči přišel. Nebo taky ne. Zatím se mi to přihodilo jen dvakrát za život. Jedné ženě jsem před cca čtvrtstoletím řekla "vyhýbej se mi", důvod tu radši nebudu rozmazávat, a ona se mi skutečně celou tu dobu vyhýbá. Už zdálky, jak mě vidí, tak mizí někam za roh. Dneska mi to přijde poněkud humorné, ale doufám, že jí to vydrží i nadále. A druhý případ byl, kdy jsem si naopak přála, aby mi velký vesmír přivedl do rukou toho, jenž cosi velmi fatálního způsobil. Abych ho mohla vlastnoručně ubezdušit. No a protože vesmír má smysl pro humor, tak to udělal. Tak jsem stála a koukala na dotyčného, kudla se mi v kapse otevírala, a teď co... Nic. Řekla jsem mu, že na to, co udělal, nikdy nezapomene a bude s tím muset žít. A že já na to taky nikdy nezapomenu. A to je horší, než kdybych ho fakt uškrtila. Pro něj. Pro mě to tím okamžikem skončilo. Dál už to není moje věc. 8-) Byl potrestán dle práva, a to samozřejmě nemohlo nic napravit, takže je zbytečné se s ním dál mazat, čas, který mi nikdo nevrátí.

helza
6. prosince • 19:39

@Elynor: Sama vidíš, jak různé mohou být situace. Je rozdíl nestýkat se s někým, kdo není můj blízký příbuzný a třeba se sourozencem dvojčetem, či rodiči a podobně. Ano, souhlasím, že by bylo by moudré a krásné se s nimi nikdy nerozkmotřit, jak píšeš v prvním příspěvku, ale někdy se prostě stane, život není vždycky dokonalý. Ono stačí, když se s někým blízkým pohádáš ráno, než se rozejdete do práce a jemu se něco stane dřív, než si odpustíte a udobříte se. Koneckonců to co píšeš přeci není o tom, abyste se znovu sbližovali, či kamarádili a podobně. Je to jen a jen o odpuštění, pokud máš na ty lidi opravdu pifku. A odpustit jim můžeš, udělá ti to dobře a oni o tom vědět nemusí. Pokud jsou ti ukradeni, pokud tě nesžírá zlost a nenávist, pak přeci nemáš co odpouštět - ale možná je to z mé strany pouhé slovíčkaření.

Rambíša
5. prosince • 15:42

Příběh dojemný,to nemohu říct....Myslím si,že pokud sourozenec není kriminálník,feťák a pod.,tak kdo nám z rodiny zůstane po smrti rodičů ? Není to cizí cizinec,ale někdo,s kým jsme prožili celé dětství. Já jsem proti akcím tohoto typu - s někým nemluvit léta,aniž bych to zkusila po nějakém odstupu (spíše kratším) napravit. Mám více sourozenců,ale nikdy ještě jsme se nedostali na takovou úroveň,že bychom spolu záměrně nemluvili.My se nevídáme často,ale rozhodně máme ze sebe radost,když už se sejdeme. Bohužel,mnozí lidé se nechají vláčet jen a jen penězi,mamonem,věcmi.Hnus.

Elynor
5. prosince • 8:39

Takový dojemný předvánoční nostalgický příběh. Jestli ono by nebylo lepší, kdyby nebylo nutno činit taková dramatická gesta, a lidi spolu dokázali nějak normálně fungovat a nehádat se o hlouposti. Zvlášť když jsou to příbuzní. Je pravda, že někdy to stojí hodně sebeovládání, aby člověk nepráskl dveřma, s tím, že nemá toho zapotřebí. Měl by případně mít k takovému jednání hodně dobrý důvod, ne nějaké fiktivní vkladní knížky. Ale zase když už se jednou rozhodne zapomenout, že měl někdy bratra - teď myslím obecně, ne tento konkrétní příběh - tak by si měl za tím stát a nenechat se dojmout. Protože jestli je ten podstatný dobrý důvod, proč se s někým nestýkat, a opakuju, že vkladní knížky to nejsou, pak nemá žádné odpouštění smysl, buď ten důvod mám, nebo nemám. Když nemám, nerozhádám se, když mám, tak holt smůla.

Karel2529
5. prosince • 17:36

@Elynor: Souhlasím s Vámi. Mám v rodině několik příbuzných, kteří jsou uraženi na mě, kupříkladu že se mám lépe a nepůjčil jsem jim peníze, kdykoliv si řekli. Pokusy o smír z jejich strany jsou hned doprovázeny nějakými požadavky, co by potřebovali. Kdyby tedy teoreticky po x letech nekomunikace najednou žádali na smrtelné posteli o odpuštění, nijak by mě to nedojalo. Člověk by měl žít tak, aby o žádné odpuštění na konci života žádat nemusel. Obzvlášť pokud měl celé roky nějakou chybu napravit. Takové smíření pak není upřímně, jen se bojí smrti a myslí si, že se ještě narychlo ze všeho vykoupí.

Doporučujeme

Články odjinud