Barbra Streisandová obdrží ocenění za svůj humanismus

Barbra Streisandová obdrží ocenění za svůj humanismus

O tom, že je Barbra Streisandová slavná herečka, zpěvačka a režisérka, nikdo nepochybuje. V nedávném výzkumu veřejného mínění, zveřejněném agenturou Reuters, byla jednašedesátiletá Barbra dokonce označena za nejpopulárnější zpěvačku 20. století a soupeří o tento titul jen s Frankem Sinatrou. Je to však také velká humanistka, která celý život bojuje za práva gayů a lesbiček, za náboženskou svobodu a rovnost ras a pohlaví. Za tuto činnost obdrží 6. března příštího roku ocenění od Human Rights Campaign.

"Gayové i lesbičky z celého světa, ale i národnostní menšiny vděčí Barbře Streisandové za podporu a zisk různých privilegií. Její vášeň a schopnost ovlivnit široké masy je obdivuhodná," řekla výkonná ředitelka Kampaně Elizabeth Birchová Streisandová velmi ostře vystoupila v Coloradu v roce 1992, kde se zvláště křesťansky motivované organizace bouřily proti zrovnoprávnění gayů a lesbiček. Populární hvězda showbyznysu také v minulosti přijala záštitu nad mnoha sbírkami, jejichž výtěžek byl věnován na podporu Kampaně pro lidská práva i jiné organizace gayů a lesbiček.

Za přínos k pozitivnímu zobrazování gayů a lesbiček v médiích budou v březnu Human Rights Campaign oceněni také producenti oscarového snímku Chicago Craig Zadan a Neil Meron.

"Obraz gayů a lesbiček ve filmech a televizi je velmi důležitý. Lidé si totiž na základě těchto výjevů utvářejí vlastní názor na sexuální minoritu. Jsme rádi, že obrazy ze života a světa gayů a lesbiček jsou v poslední době objektivně umělecky ztvárňovány," míní Birchová.

Barbra Streisandová se také angažuje v charitativních akcích pro boj s AIDS a při ochraně dětí a matek, vystavených násilí. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud