Barevná Jižní Afrika

30. 5. 2016
Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.

Salát z bílého zelí a paprik

4–6 porcí, příprava: 30 minut + odležení

  • 1 lžička kmínu
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 3 papriky (červená, žlutá, zelená)
  • 1 malá červená cibule
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • šťáva z půlky limetky
  • 1–2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2–3 lžičky harissy
  • svazek čerstvé petrželky

Kmín orestujte nasucho na pánvi, aby se rozvoněl. Odstavte a nechte vychladnout. Zelí zbavte vnějších listů a nakrájejte najemno. Papriky omyjte, zbavte jádřinců a nasekejte na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl, olej, harissu a orestovaný kmín smíchejte. Směsí zalijte zeleninu a nechte ideálně přes noc v chladu odležet. Petrželku omyjte, nechte okapat a nasekejte. Salát dochuťte a podávejte posypaný petrželkou.


Perlička Piri Piri

4 porce, příprava: 60 minut + marinování

  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka skořice
  • 1–2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • 1–2 lžíce medu
  • sůl
  • 5 lžic balzamikového octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 malé perličky
  • 2 menší citrony

Koriandrová semínka a chilli vločky lehce nasucho orestujte a odstavte. Vmíchejte oregano, papriku, skořici a worcesterskou omáčku. Česnek oloupejte a podrťte. Koriandr opláchněte, osušte a nasekejte nahrubo. Limetkovou šťávu smíchejte s medem, solí, balzamikem a asi 70 ml vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte probublávat 10 minut. Odstavte, vmíchejte olej a koriandr, pak rozmixujte. Nechte vychladnout. Perličky opláchněte, osušte a svažte jim nohy. Ze všech stran je potřete omáčkou a nechte nejméně přes noc marinovat v chladničce. Druhý den vyjměte z marinády, nechte okapat a grilujte na rozpáleném grilu 30 až 40 minut za občasného potírání omáčkou. Podávejte s grilovanými citrony. Perličky můžete také vložit do pekáčku a péct v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pokud neseženete perličky, použijte jarní kuřátka.


Grilované houstičky

8–10 kousků, příprava: 50 minut + odležení

  • 25 g másla
  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 200 ml podmáslí

Máslo rozpusťte na mírném ohni nebo v mikrovlnce. Do mísy od domácího robota dejte mouku s tymiánem, droždím, cukrem a solí. Přilijte vlažné podmáslí, rozpuštěné máslo a 2 lžíce vlažné vody a pomocí hnětacího háku vypracujte hladké nelepivé těsto. To poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, vytvarujte bulky a pečte je na rozpáleném grilu 15 minut z obou stran. Můžete je také upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Nejdříve 5 minut pečte na 200 °C, pak snižte na 180 °C a dopečte dozlatova asi 10 minut.


Jehněčí karé s kukuřičnou kaší

4 porce, příprava: 90 minut

  • 2 jehněčí karé po cca 450 g
  • 2 lžíce ostřejší hořčice
  • olej na gril

KAŠE

  • sůl
  • 350 g kukuřičné mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu

ČATNÍ

  • 2 cibule
  • 2–3 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sušených meruněk
  • 150 g sušených broskví
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce oleje
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • 3–4 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl
  • sušené chilli

Ve větším hrnci přiveďte k varu 750 ml osolené vody, vmíchejte kukuřičnou mouku, přiklopte a 15 minut vařte na mírném plameni. Pak promíchejte, přilijte asi 250 ml vody a vařte zhruba 45 minut. Pokud bude třeba, přidejte ještě trochu vody. Cibuli, zázvor a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Ovoce nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, česnek a zázvor, přidejte ovoce a hořčičné semínko a 3 minuty restujte. Přilijte pomerančovou šťávu a ocet, dochuťte cukrem, solí a chilli, promíchejte a vařte asi 40 minut. Maso opláchněte, osušte a potřete hořčicí. Na rozpáleném grilu opékejte přiklopené 15 minut z každé strany. Kaši dochuťte tymiánem a solí, zakápněte olejem a podávejte společně s jehněčím a čatní.


Kebaby se sušenými meruňkami

4 porce, příprava: 60 minut + marinování

  • 600 g jehněčí kýty
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 150 g sušených meruněk
  • 16–20 vavřínových větviček
  • sůl a pepř
  • 1 citron

MARINÁDA

  • 1–2 menší cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml vinného octa
  • 150 ml suchého sherry
  • 4 lžíce mandarinkové marmelády
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a orestujte na oleji. Posypte kari a cukrem, zalijte octem a sherry a vmíchejte marmeládu, sůl a pepř. Přilijte škrob rozmíchaný v 50 ml vody a povařte. Maso nakrájejte na kostky a střídavě se slaninou a meruňkami napíchejte na větvičky, potřete marinádou a nechte odležet. Špízy vyjměte z marinády a grilujte ze všech stran. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s kousky citronu.

Náš TIP: Místo sušených meruněk můžete použít také sušené švestky. Nemáte-li k dispozici vavřínové větvičky, napíchejte špízy na kovové grilovací jehly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Při všech starostech o rodinu byste určitě měli začít více myslet i na sebe. Vypadá to, že se náhle objeví nějaký nečekaný fyzický nebo psychický problém. Rozhodně jej nepřehlížejte. Vůbec…

Nejčtenější články

Články odjinud