Barevná Jižní Afrika

30. 5. 2016
Kouzlo jihoafrické kuchyně tkví v tom, že kombinuje rozmanité chutě exotického kontinentu s evropskými vlivy. Často se zdejší jídla připravují na grilu, což by mohlo být v nadcházející grilovací sezoně zajímavou inspirací.

Salát z bílého zelí a paprik

4–6 porcí, příprava: 30 minut + odležení

  • 1 lžička kmínu
  • 1 hlávka bílého zelí
  • 3 papriky (červená, žlutá, zelená)
  • 1 malá červená cibule
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • šťáva z půlky limetky
  • 1–2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2–3 lžičky harissy
  • svazek čerstvé petrželky

Kmín orestujte nasucho na pánvi, aby se rozvoněl. Odstavte a nechte vychladnout. Zelí zbavte vnějších listů a nakrájejte najemno. Papriky omyjte, zbavte jádřinců a nasekejte na proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ocet, limetkovou šťávu, cukr, sůl, olej, harissu a orestovaný kmín smíchejte. Směsí zalijte zeleninu a nechte ideálně přes noc v chladu odležet. Petrželku omyjte, nechte okapat a nasekejte. Salát dochuťte a podávejte posypaný petrželkou.


Perlička Piri Piri

4 porce, příprava: 60 minut + marinování

  • 1 lžička semínek koriandru
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka skořice
  • 1–2 lžičky worcesterské omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • 1–2 lžíce medu
  • sůl
  • 5 lžic balzamikového octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 malé perličky
  • 2 menší citrony

Koriandrová semínka a chilli vločky lehce nasucho orestujte a odstavte. Vmíchejte oregano, papriku, skořici a worcesterskou omáčku. Česnek oloupejte a podrťte. Koriandr opláchněte, osušte a nasekejte nahrubo. Limetkovou šťávu smíchejte s medem, solí, balzamikem a asi 70 ml vody. Přiveďte k varu a na mírném plameni nechte probublávat 10 minut. Odstavte, vmíchejte olej a koriandr, pak rozmixujte. Nechte vychladnout. Perličky opláchněte, osušte a svažte jim nohy. Ze všech stran je potřete omáčkou a nechte nejméně přes noc marinovat v chladničce. Druhý den vyjměte z marinády, nechte okapat a grilujte na rozpáleném grilu 30 až 40 minut za občasného potírání omáčkou. Podávejte s grilovanými citrony. Perličky můžete také vložit do pekáčku a péct v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Pokud neseženete perličky, použijte jarní kuřátka.


Grilované houstičky

8–10 kousků, příprava: 50 minut + odležení

  • 25 g másla
  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce soli
  • 200 ml podmáslí

Máslo rozpusťte na mírném ohni nebo v mikrovlnce. Do mísy od domácího robota dejte mouku s tymiánem, droždím, cukrem a solí. Přilijte vlažné podmáslí, rozpuštěné máslo a 2 lžíce vlažné vody a pomocí hnětacího háku vypracujte hladké nelepivé těsto. To poprašte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout. Pak těsto rozdělte na 8 až 10 dílů, vytvarujte bulky a pečte je na rozpáleném grilu 15 minut z obou stran. Můžete je také upéct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Nejdříve 5 minut pečte na 200 °C, pak snižte na 180 °C a dopečte dozlatova asi 10 minut.


Jehněčí karé s kukuřičnou kaší

4 porce, příprava: 90 minut

  • 2 jehněčí karé po cca 450 g
  • 2 lžíce ostřejší hořčice
  • olej na gril

KAŠE

  • sůl
  • 350 g kukuřičné mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu

ČATNÍ

  • 2 cibule
  • 2–3 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g sušených meruněk
  • 150 g sušených broskví
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce oleje
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • 3–4 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl
  • sušené chilli

Ve větším hrnci přiveďte k varu 750 ml osolené vody, vmíchejte kukuřičnou mouku, přiklopte a 15 minut vařte na mírném plameni. Pak promíchejte, přilijte asi 250 ml vody a vařte zhruba 45 minut. Pokud bude třeba, přidejte ještě trochu vody. Cibuli, zázvor a česnek oloupejte a nasekejte najemno. Ovoce nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, česnek a zázvor, přidejte ovoce a hořčičné semínko a 3 minuty restujte. Přilijte pomerančovou šťávu a ocet, dochuťte cukrem, solí a chilli, promíchejte a vařte asi 40 minut. Maso opláchněte, osušte a potřete hořčicí. Na rozpáleném grilu opékejte přiklopené 15 minut z každé strany. Kaši dochuťte tymiánem a solí, zakápněte olejem a podávejte společně s jehněčím a čatní.


Kebaby se sušenými meruňkami

4 porce, příprava: 60 minut + marinování

  • 600 g jehněčí kýty
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 150 g sušených meruněk
  • 16–20 vavřínových větviček
  • sůl a pepř
  • 1 citron

MARINÁDA

  • 1–2 menší cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 100 ml vinného octa
  • 150 ml suchého sherry
  • 4 lžíce mandarinkové marmelády
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Cibuli a česnek oloupejte, nasekejte a orestujte na oleji. Posypte kari a cukrem, zalijte octem a sherry a vmíchejte marmeládu, sůl a pepř. Přilijte škrob rozmíchaný v 50 ml vody a povařte. Maso nakrájejte na kostky a střídavě se slaninou a meruňkami napíchejte na větvičky, potřete marinádou a nechte odležet. Špízy vyjměte z marinády a grilujte ze všech stran. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s kousky citronu.

Náš TIP: Místo sušených meruněk můžete použít také sušené švestky. Nemáte-li k dispozici vavřínové větvičky, napíchejte špízy na kovové grilovací jehly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Jediná potíž, se kterou se budete muset potýkat, bude zvýšený stres. Kupodivu ani to na vás nebude mít tak negativní vliv, jak by se dalo předpokládat. Zmizet by měly i ty potíže, jež jste…

Nejčtenější články

Články odjinud