Barevné potraviny zvyšují chuť k jídlu

Barevné potraviny zvyšují chuť k jídlu

Pokud před vás někdo postaví pochutiny všech možných barev, měli byste se mít na pozoru. Autoři nové studie zabývající se na první pohled nepatrnými, ale velice silnými činiteli, které ovlivňují chuť k jídlu, totiž varují, že právě barva podněcuje lidi k přejídání. To může být jedním z důvodů rostoucí míry obezity.

"Lidé mají sklon k přejídání také v případě, že je jídla velké množství a že je různorodé," vysvětlil Brian Wansink z University of Illinois, autor studie.

Ovšem i jednotlivé barvy ovlivňují chuť k jídlu různě. Podle odborníků je k přecpání nejvhodnějším vodítkem co nejvíce barev.

"Pokud je jídlo barevně co nejpestřejší, pak člověk nezůstane zaručeně pouze u jednoho sousta," doplnila spoluautorka studie Barbara E. Kahnová z University of Pennsylvania, která zkoumala lidi konzumující želatinové bonbóny a lentilky. Čím více měly barev, tím více jich lidé snědli.

Vysvětlení, proč lidé vícebarevné potraviny konzumují ve větší míře, je podle odborníků jednoduché. Rozmanitost barev totiž vyvolává pocit rozmanitosti a pestrosti, ačkoliv různobarevné potraviny chutnají stejně, což vede k nárůstu konzumace.

Podle Wansinka by si měli lidé uvědomit, že skryté přesvědčovací činitele, které člověka dostanou na scestí a mohou ho přivést až k obezitě, jsou "neuvěřitelně silné a účinné" a "opravdu jen velice málo patrné". (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud